Японската принцеса Аико - единственото дете на император Нарухито и императрица Масако, отпразнува пълнолетието си в императорския дворец в Токио, след като навърши 20 години.

Аико, която не е престолонаследниичка, защото Тронът на Хризантемата е само за мъже, се усмихваше и кланяше на пресата, облечена в дълга бяла рокля, с тиара на главата.

Нейният баща ѝ връчи Ордена на Свещената корона, който по традиция се дава на навършилите пълнолетие девойки в японското монархическо семейство.

Вижте снимки на принцеса Aико >>

Принцесата иска да бъде в служба на другите, както заяви самата тя в комюнике, разпространето от Държавната агенция за императорското семейство.

Снимка: АР/БТА

"Изключително благодарна съм на всички, участвали в пътуването ми към този ден", увери тя, като изрази прискърбие, че толкова много хора по света са загубили живота си заради Covid-19 и изрази надежда, че "мирният и изпълнен с енергия живот" ще се завърне за всички възможно най-скоро.

Преди церемонията принцеса Аико посети храмове и светилища на императорското семейство, за да отправи молитви към предците и боговете. По-късно тя посети баба си и дядо си, бившата императрица Мичико и бившия император Акихито, с които не се бе виждала в продължение на година и девет месеца заради панедмията.

В края на деня Аико се върна в двореца, където от името на правителството я поздрави министър-председателят Фумио Кишида, пише БТА. В тази церемония участие взеха и други членове на нейната фамилия.

Принцеса Аико изучава японска литература в университета "Гакушуин". Тя има желание да помага на родителите си, като поеме част от задълженията на императорското семейство.

Снимка: АР/БТА