Японското императорско семейство направи първите си стъпки в социалните мрежи в понеделник, дебютирайки в Instagram, съобщиха АФП и АП, цитирани от БТА. 

Потребителите обаче, които са се надявали да попаднат на селфита и други, по-спонтанни от обичайното снимки, вероятно ще останат разочаровани. Причината е, че първите снимки и видеоклипове, публикувани в официалния акаунт на Агенцията за управление на делата на японския императорски двор, са внимателно подбрани кадри с император Нарухито и императрица Масако, направени по време на скорошни публични изяви.

Това не попречи в понеделник сутринта акаунтът да надхвърли 200 000 абонати. 

Първата публикувана снимка е на императорската двойка, седнала на диван заедно с 22-годишната си дъщеря принцеса Аико. От Агенцията за управление на делата на японския императорски двор казаха, че искат обществеността да разбере по-добре официалните задължения на семейството и че Инстаграм е избран заради популярността му сред младите хора. Дебютирайки в социалните мрежи институцията се надява да се привлече вниманието на по-младите поколения към дейността на императорското семейство, каза за АФП говорителка на агенцията.

Всяко изображение е придружено от кратък фактологичен надпис, обясняващ какво е направил императорът в конкретния ден, като например, че е приел чуждестранни високопоставени гости, възхитил се на изложба на дръвчета бонсай или е участвал в церемония по награждаване. Коментарите се модерират преди публикуване и акаунтът не следва други.

Засега кадрите са ограничени до официалните задължения на семейството и не включват лични или откровени моменти. Агенцията каза, че обмисля да добави дейности на други членове на императорската фамилия.

Японското императорско семейство има митичен произход, датиращ отпреди повече от 2600 години. След края на Втората световна война императорът вече няма никаква политическа роля, но остава важна символична фигура за страната и всяка публична критика към него е табу.

Присъединяването на японското императорското семейство към Instagram развесели част от потребителите на социалните мрежи. Не липсваха коментари, че това е първоаприлска шега. Връстнички на Аико на свой ред казаха, че се радват да видят нейни снимки и че очакват повече публикации за принцесата.

Други монархии по света от години присъстват в социалните мрежи, като например британското кралско семейство, което се присъедини към Х през 2009 г.