Йоана Димитрова, известна само като Yoana, доби популярност у нас преди три години с участието си в "X Factor". Тя успя да прикове вниманието на публиката още по време на своя кастинг, когато изпя "Natural Woman" на великата Арета Франклин. Благодарение на своята енергия, очарователно присъствие, запомнящ се тембър и впечатляващи изпълнения, до големия финал на музикалното предаване тя затвърди позициите си като един от фаворите на зрителите. Момичето от Монтана безспорно извървя дълъг път, откакто напусна формата, но през цялото време с нея бе любовта на нейните почитатели, които съвсем наскоро младата певица зарадва с нова песен.

Ето какво разказа пред life.dir.bg Yoana за последния си проект.

Вижте снимки на Yoana >>

Здравей, Yoana! Къде те откривам в момента?

Тъкмо се прибрах в София, бях в родния ми град Монтана за няколко дни, за да се видя със семейството си. През последните седмици имам доста ангажименти около премиерата на новия ми сингъл "Нямат любов" и нонстоп съм в движение. Хубаво беше да презаредя за няколко дни.

Лятото официално вече е към своя край, но обръщайки се назад, с какво ще запомниш тазгодишния горещ сезон?

За щастие, след всички турболенции това лято, то все пак продължи доста дълго и все още се радвам на топлото време и слънчевите лъчи. Още по-хубавата новина е, че дори и скоро да захладнее, лятното настроение ще продължи да живее в съзнанието и сърцата на хората, които слушат "Нямат любов". И все пак, тазгодишния горещ сезон ще запомня с много работа, хубава музика, вечери под звездите и малко дъжд.

Снимка: Viginia Records

Кое беше най-вълнуващото нещо, което направи през последните месеци?

Издадох нов сингъл и видео, бях стилист на самата себе си и си успешно откраднах няколко дни в Барселона с любимия човек.

Както каза, съвсем наскоро излезе третата ти песен - "Нямат любов", ще разкажеш ли какво се крие зад този твой проект?

Силна любов - към живота, към изкуството, към свободата! Крие се също един екип от страхотно талантливи артисти - автори на песента са DARA, Елеонора от 4Magic, както и двама чуждестранни хитмейкъри, а текстът е дело на Саня Армутлиева и Venci Venc". Проектът беше създаден през май миналата година, по време на първото издание на Sofia Songwriting Camp - единственият международен творчески лагер за писане на песни у нас. Този кемп определено е едно от най-вълнуващите ми преживявания до момента и предоставя огромни възможности на всички участници в него, защото отваря широко вратите към световния музикален пазар. Много съм щастлива, че бях част от него и нямам търпение да дойде второто му издание!

Какво е усещането да работиш с професионалисти като Fabian Thorsson и Tooji Keshtkar, които са част от екипа, вдъхнал живот на парчето?

Неописуемо е да работиш с такива таланти, които освен на творчество, те учат и на много човещина. По време на лагера забравяш кой какъв е и откъде идва - всички там имахме за цел не просто да създаваме песни, а да образуваме бойна "машина за музика", задвижена от хъс и любов към музикалното изкуство. Превърнахме се в един екип от колеги и добри приятели, в който бе истинска чест да работя.

Снимка: Viginia Records

По принцип в музикалния бизнес конкуренцията е често срещано явление между изпълнителите, но не такава е ситуацията с артистите във "Вирджиния Рекърдс", тъй като в творческия процес на твоя сингъл участие имат Dara и Елеонора от "4Magic". Как се сработвате?

Винаги сме се сработвали много добре заедно, не гледаме една на друга като на конкуренция, а напротив, ние сме един екип, едно семейство - "Вирджиния Рекърдс". Подкрепяме се, учим се едни от други всеки ден и съм много щастлива, че момичетата успяха да създадат песен, която така добре да ми пасне и да искам да пресъздам по свой начин.

Къде заснехте видеото към песента?

На летище "Божурище" в един изключително ветровит ден, точно като за полет или скок с парашут. Но вместо това, аз и екипът събирахме разхвърляния от вятъра декор по пистата и палатката, в която ме гримираха и обличаха. Беше доста динамичен ден, но аз си падам по екстремните усещания, така че се чувствах прекрасно.

Трудна задача ли беше да сама да си бъдеш стилист или напротив?

Модата е моя голяма страст, но за да бъдеш стилист определено се изисква много труд и време, хич не е лесно. Избирах костюмите дълго време, поръчах ги от различни континенти и за щастие дойдоха в правилните размери (смее се). Заложих на second skin аутфити, цветни десени и нежен грим.

Счита се, че тоалетите са отражение на същността на хората, които ги носят, в "Нямат любов" твоите са нестандартни, дръзки и ярки. Такава ли е и природата ти?

Обичам нестандартното и различното, харесвам искрящите цветове и ексцентричните аксесоари, затова и избрах такива визии. Смятам, че повечето артисти, в това число и аз, имат ярки характери, изпълнени с палитра от емоции, които изразяват чрез изкуството си.

По време на участието ти в "X Factor" дългите плитки се превърнаха в твоя запазена марка, но в "Да не спим" и "Фиеста" те не бяха част от визията ти. Кое те накара сега отново да се върнеш към тях?

Толкова обичам плитки, че този път реших да си сложа цели 30 метра от тях, с които може да ме видите в някои от сцените във видеото към "Нямат любов". Това, което няма как да забележите обаче е, че те бяха закачени с тел за главата ми и бяха толкова тежки, че едвам помръдвах. Попаднах в капана на собтсвените си плитки (смее се). Избрах ги, защото исках да имам леко африканско излъчване, а те дават красив завършек на цветните костюми.

Казваш, че песента не е нито за лятото, нито за зимата, а за силните моменти на обич, които остават неразбрани от околните. Кои са тези мигове за теб?

За мен това са миговете, в които искам да прекарам цялото си време с човека до мен, а околните все ми се чудят. "Не ти ли се иска да отидеш без него на дискотека или на екскурзия?" Не! Не ми се иска. Или пък са моментите, в които ден и нощ искам да пея и да слушам музика, без пауза и почивка, защото любовта ми към музиката е също толкова красива и споделена.

Снимка: Virginia Records

Спомена, че си почитател на екстремните спортове, които са преплетени и в новото ти парче. И понеже в текста му се споменава скок с парашут, ти някога престрашавала ли си се да пробваш?

От дете мечтая да скоча с парашут и планирам да го направя следващото лято! Много ми се иска да скоча и с бънджи. Преди да навърша пълнолетие дори успях да убедя баща ми да ме заведе, бях толкова ентусиазирана, но когато стигнахме до моста и човекът преди мен скочи, баща ми се вцепени, хвана ме за ръката и директно тръгнахме обратно към колата... Бях тъжна, но щом не се изплаших да гледам някой друг как скача от толкова високо, следващия път няма да има кой или какво да ме спре да го направя (смее се).

В заглавието на новия ти сингъл любовта "отсъства", но усещаш ли я в живота си?

Истинска късметлийка съм, че както в песента, така и в личния ми живот любовта е навсякъде около мен. Има толкова много хора, които всекидневно ме подкрепят и ми напомнят защо трябва да съм благодарна на живота. С "Нямат любов" исках да подаря на всички тях от моята обич и да им напомня, че трябва да обичаме без да се страхуваме!

Снимка: Virginia Records

Освен музиката, голяма твоя страст са пътуванията, отвели те на много места по света. Коя обаче е любимата ти дестинация и защо?

Всички места, които съм посещавала, са оставяли по нещичко в мен и са обогатили културата ми. Най-вълнуващо беше пътуването ми до Малдивите с приятели, защото там видях един съвсем различен свят - хора, които разполагат с много малко материални неща, но са искрено щастливи и гостоприемни. Много ме вдъхнови това място! Любимата ми европейска дестинация в момента е Барселона, бях там преди няколко седмици за втори път и отново се влюбих в града. Може би имам испанска жилка и не случайно тренирах латино танци толкова години (смее се).

Какво е усещането случайно да чуеш отнякъде да звучи твоя песен?

Неописуемо, особено когато се огледам около себе си и видя, че хората се забавляват и радват на музиката ми. Всички те "имат любов", която дава значение и смисъл на живота и творчеството ми.

Какво ти предстои?

Много работа, нови проекти, няколко изненади и сбъдване на мечти!