36-годишната Мерве Диздар е първата туркиня, спечелила наградата за най-добра актриса в Кан, тя бе отличена за ролята си на Нурай в "За сухите треви" от Нури Билге Джейлан, предават френските медии.

Режисьорът, удостоен със "Златна палма" през 2014 г., ѝ повери роля във филма, чието действие се развива в Анадола.

Мерве Диздар, която е учила драма и първоначално започва да играе в театъра, снима за пръв път през 2011 г. в "Шум в нощта", след това участва в телевизионни сериали. През 2020 г. става известна с ролята си в комедията "Войната на Елтис".

Преди нея двама турски актьори получиха наградата за най-добър актьор в Кан през 2003 г. - Музафер Йоздемир и Мехмет Емин Топрак, за "Отчуждение" на Нури Билге Джейлан.

Героинята на Диздар в "За сухите треви" "се бори за съществуването си и е преодоляла много трудности", каза турската актриса, след като прие наградата си. Тя се обърна към Джейлан и каза, че "за мен това беше страхотно преживяване". Преди прожекцията на филма в Кан актрисата каза пред журналисти, че работата й с режисьора била възнаграждаваща, предава БТА. "Бяхме като в лаборатория в началото на снимките, за чувствата, героите. Този режисьор е изключителен. Заснемането беше като танц, в който чувствата се смесват", каза тя.

Снимка: Getty Images