За да пробие на "сочния", но строго контролиран китайски пазар, Холивуд се стреми към простота: да постави азиатски актьор в центъра на супергеройски филм на "Marvel" - за първи в историята на този рекорден франчайз.

"Шан-Чи и легендата за десетте пръстена" продължава сагата, започнала през 2008 г. с "Железният човек". Действието се развива във въображаем Китай, смесващ гигантски същества, мистицизъм и кунг-фу на фона на трудната връзка между син и баща.

Изигран от родения в Китай канадски актьор Симу Лю, Шан-Чи бяга от властен баща, когато е още тийнейджър, предопределен да стане безмилостен убиец, и се озовава бродещ из САЩ. Там той води необичаен живот, сприятелявайки се с Кейти, в чиято роля зрителите ще видят рапърката и актриса Аукуафина ("Луди богати азиатци", "Сбогуването"), докато баща му не изпраща екип от корави момчета, за да го върнат у дома.

Любимият актьор на Уон Карвай - Тони Леунг ("В настроение за любов") играе бащата, Уену: злодей, който черпи своите суперсили от десетте магически пръстена, обграждащи ръцете му.

"Шан-Чи и легендата за десетте пръстена" без съмнение се вписва в киновселената на "Marvel" с "намигането" си към предишни продукции от поредицата, като завръщането в познатите им роли на Тим Рот от "Невероятният Хълк" (2008) и Бен Кингсли от "Железният човек" (2010).

Номер едно в света на развлеченията, "Disney" се надява да направи пробив на китайския пазар, където някои епизоди от сагата на "Marvel" вече са донесли големи печалби.

"Вълнуващо е, защото дълго време очаквахме азиатски супергерой и филм, който да празнува не само нашата култура, но и човешкото ни измерение", каза американската актриса от китайски произход Джоди Лонг по време на прожекцията на филма в Лос Анжелис. "Мисля, че това е наистина важно в тези времена на Covid и ксенофобия", допълни тя.

Дори с предимно азиатски актьорски състав и дълъг диалог на мандарин успехът не е гарантиран, отбелязват наблюдателите

Подобно на предишния филм от киновселената на "Marvel", "Черната вдовица", филмът "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена" все още няма дата за евентуално излизане в Китай - завоалирана форма на цензура филмовата компания, чиято следваща супергеройска продукция е "Вечните", режисирана от Клои Чжао. Чжао, която тази година спечели режисьорски "Оскар" за филма си "Земя на номади", беше критикувана остро в Китай заради нейни изказвания в миналото, в които изглежда критикува родината си.

Според потребители на местни социални мрежи филмът "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена" само ще влоши стереотипите на света спрямо Китай, пише БТА. Други абонати виждат в него "жалък опит да се направят пари на гърба на китайската публика". Не липсва и недоволство срещу идеята "американизиран китаец да се завърне в родината си, за да се изправи срещу своя традиционно мислещ баща".

Президентът на "Marvel" Кевин Файги се опита да разсее тези опасения в интервю с китайски кинокритик, като увери, че историята на Шан-Чи е именно за завръщане към корените.