Странно нещо е щастието... Всеки човек го открива в различно време, на различно място и по различен повод, след като е прекарал години наред търсейки го под дърво и камък по житейския си път. И така, докато един ден не си даде сметка, че улисан в издирването му, не е обърнал внимание, че то през цялото време е било неотлъчно с него, криейки се в онези специални моменти, каращи го да се усмихва от сърце. Това обаче сякаш не важи за Илиана Раева, която за пореден път доказа, че отдавна се е научила да цени дори малките неща в своето битие - умение, носещо ѝ истинска радост.

Легендата на българската художествена гимнастика, за която възрастта не е нищо повече от едно число, отбеляза днешния си рожден ден с пост в социалната мрежа, направил силно впечатление на почитателите ѝ. Като свидетелство, че една жена може да изглежда ослепително през всяко десетилетие от живота си, тя публикува снимка, на която позира пред обектива в стилно облекло. На изображението бившата състезателка носи черно сако с кожени мотиви и златисти копчета, което е съчетала с дълга разкроена пола в същия цвят. Визията ѝ се допълва от яке и чифт големи слънчеви очила с кръгли стъкла, наред с чифт дискретни златни обеци.

Вижте снимки >>

Кадъра тя допълни с емоционално послание, разкриващо как е започнал личния ѝ празник, което трогна хиляди от нейните последователи във виртуалното пространство, харесали поста ѝ.

"Днес е рожденият ми ден.
Днес за последно съм на 50 и няколко... 59!
Осъмнах до любимия си човек! И това ако не е щастие...
Осъмнах сред глъч на прекрасните си внучки! И това ако не е щастие...
Осъмнах в прегръдката на 90- годишния си баща, който е пъргав и усмихнат като младо момче! И това ако не е щастие...
Осъмнах с безброй ваши прекрасни съобщения за рождения ми ден! И това ако не е щастие...
Осъмнах като президент на първите български олимпийски шампионки! И това ако не е щастие....
Благодаря ти, за това безмерно щастие, Господи!
Благодаря на всички!
Пожелавам си здраве и един мирен и красив свят!
Обичам ви с цялата си същност!", пише тя.

Илиана е родена на 15 март 1963 г. в град София. На 14 г. вече тренира при Нешка Робева, а само две години по-късно печели златен медал на световното първенство по художествена гимнастика в Лондон. Любопитно е, че тя е първата състезателка в историята, чието отличие е присъдено едва ли не от публиката, която в продължение на цели двайсет минути скандира нейното име, след като съдиите ѝ отреждат второто място на бухалки. В крайна сметка този своеобразен бунт на седемте хиляди присъстващи води до промяна в класирането, осигурявайки на момичето заветната титлата.

Това постижение кара дядо ѝ Илия, на когото всъщност е кръстена, да ѝ проговори за първи път от доста време, след като по-рано се е зарекъл да не го прави, тъй като е пренебрегнала училището в името на спорта. Връщайки се от британската столица у нас обаче, той я посреща на летището с голям букет цветя, казвайки ѝ, че е взела правилното решение.

През 1980 г. тя става европейски шампион на състезанието в Амстердам, откъдето си тръгва със златен медал в многобоя и златни медали на въже и обръч. Освен това получава сребро за изпълнението си с лента. Три години по-късно застава пред олтара редом до друг известен спортист, превърнал се в емблематично име за родния футбол, а именно Наско Сираков. Двамата се вричат във вечна любов един на друг, която гори все така силно и до днес. Шест месеца след размяната им на клетви се ражда първата им дъщеря Славея, а още четири години след това на бял свят пристига и втората им наследница Виолета.

За своя специален ден Илиана, която към момента е президент на БФХГ, стоейки начело на една от най-успешните спортни федерации, си пожелава здраве и един мирен свят.