Първият оригинален арабски филм на стрийминг платформата Netflix - "Перфектни непознати", не само бързо се превърна в най-гледаното заглавие в голяма част от региона, но стана и една от най-горещите теми в социалните мрежи.

В Египет адвокат заведе дело срещу министъра на културата, а депутат поиска да бъде обсъдена пълната забрана на Netflix. Обвиненията са, че лентата е насочена срещу традиционните ценности и морал.

Наред с това продукцията и екипът получиха и множество възторжени отзиви, а Синдикатът на актьорите в Египет излезе с позиция в защита на творческата свобода.

Премиерата на филма с участието на една от най-обичаните египетски звезди Мона Заки, йорданеца Ейад Насар, ливанката Надин Лабаки и други арабски актьори беше на 20 януари т.г.

Мъж, който след години на прикриване обявява хомосексуалността си, нещастна съпруга, която, оказва се, търси удовлетворение в размяната на съобщения с непознати мъже, разговор на баща с дъщеря му за първия ѝ полов акт. Това са част сюжетните линии, които предизвикаха гневни реакции. Завръзката във филма е решението на седмина приятели да играят на игра, чието правило е всеки да остави телефона си на масата и да сподели с останалите всички обаждания и съобщения.

Това всъщност е едно от най-интерпретираните филмови произведения в световното кино, предава БТА. Арабският "Перфектни непознати" е римейк на италианския филм със същото заглавие, чийто режисьор е Паоло Дженовезе.

Оригиналната версия беше наградена на Международния филмов фестивал в Кайро през 2016 година, но пет години по-късно неговият римейк разбуни духовете.

Заради сцена, в която сваля бельото си, макар и под роклята, Мона Заки стана мишена на порой от нападки и обиди.

Депутатът Мостафа Бакри обвини продукцията, че е насочена срещу семейните ценности в Египет, като изтъкна обрисуването на персонаж с хомосексуална ориентация, както и открития разговор за секс между баща и дъщеря. В телевизионно интервю той призова случаят да бъде обсъден в парламента и заяви, че Netflix трябва да бъде забранен.

Адвокатът Айман Махфуз изпрати искане до министърката на културата Инас Абдел Дайем да забрани филма, като заплаши в противен случай да заведе дело срещу министерството.

Синдикатът на актьорите в Египет от своя страна излезе с позиция в защита на продукцията и екипа ѝ. Председателят му Ашраф Заки заяви, че "синдикатът поддържа основни принципи, най-важните от които са: запазване на свободата на творчеството в гражданската държава, която вярва в свободата като ключова част от съзнанието на египетските артисти".

"Хомосексуалността не е незаконна в Египет, но често е заклеймявана. Теми за хомосексуалността са присъствали в египетски филми и преди, но почти винаги под прикритието на хумор или намеци", пише сайтът "Egyptian Streets". Поддръжниците на арабския римейк смятат, че той популяризира равенството, от което има нужда в региона, отбелязва онлайн изданието.

Един от най-авторитетните египетски вестници "Al-Ahram" посвети обширна статия на полемиката около "Перфектни непознати".

"Нищо от съдържанието не е особено ново или шокиращо за египетската публика и във филма няма голота, интимност, или каквото и да е обидно за някого. Има момент, в който Мериам (героинята на Мона Заки) сваля бельото си, но това се случва предимно извън екрана и е оправдано от драматургична гледна точка. Изглежда, че съдържанието на филма мобилизира консерваторите и фанатиците срещу себе си и участващите звезди", пише в нея.

Забелязва се увеличаване на атаките срещу египетското изкуство и артисти, предава още "Al-Ahram". "Дали това се случва, защото продукциите, без да се страхуват, разглеждат теми табу или защото ислямистите и техните симпатизанти, които вече не са част от политическия процес - са се върнали към практиката си отпреди 2011 година да атакуват изкуството и да пречат на правителството? Или потребителите на социалните медии в Египет са станали по-фанатични? Всяка от тези причини сама по себе си е плашеща", посочва вестникът.

Междувременно всекидневникът "Al-Masry Al-Youm" съобщи за намерението на Netflix да продуцира нови арабски филми след широкия отзвук, предизвикан от "Перфектни непознати".