"Честит ден на Барбенхаймер!" Така потребителите в социалните медии кръстиха днешния ден, в който ще се даде старт на боксофис битката между сатирата на Грета Геруиг "Барби" и напрегнатата драма на Кристофър Нолан за учения спомогнал за създаването на атомната бомба "Опенхаймер".

Подобна битка на две дългоочаквани и коренно различни заглавия съвсем не е прецедент. Подобна беше ситуацията през ноември 1995 г., когато криминалната драма на Мартин Скорсезе "Казино" излезе по същото време като анимацията на Пиксар "Играта на играчките". Тогава обаче истерията около двете ленти не беше толкова силна, както се случва днес.

От няколко дни феновете на двата филма вече водят словесна битка помежду си за това кое от заглавията ще надвие другото и ще стартира с по-голям финансов приход през първия уикенд. За щастие "войната" между "Барби" и "Опенхаймер" поне засега се води единствено между зрителите, но не и между екипите на лентите.

Дори напротив, част от каста на блокбъстъра на Кристофър Нолан пожелаха късмет на колегите си Марго Роби и Райън Рейнолдс, като самият екранен "баща на атомната бомба" Килиън Мърфи заяви, че ще си купи билет, за да гледа филма на режисьорката Грета Геруиг. Тя и екранната Барби Марго Роби на свой ред също показаха билети за прожекция на "Опенхаймер".

Битката между двете хитови заглавия е определяна като гениален маркетингов ход, тъй като успя да създаде истински културен феномен. Специалистите са категорични, че подобен "сблъсък" ще допринесе за по-голяма посещаемост в кината, за да могат зрителите да видят двете ленти и сами за себе си да направят сравнение коя история повече им харесва. Разбира се, всичко това ще донесе много повече приходи за студиата.