Съдебен процес за изясняване на собствеността върху ръкописа на текста на песента "Hotel California" на група Eagles започва в Ню Йорк утре, съобщават АП и БТА.

В средата на 70-те години на миналия век Eagles работят по нова песен със страховити и загадъчни мотиви. На пожълтял тефтер Дон Хенли, с помощта на съоснователя на групата Глен Фрей, записва мисли за "тъмна пустинна магистрала" и загадъчно "прекрасно място", където сервират "розово шампанско" в стая с "огледала на тавана", където винаги можеш да отседнеш, но "никога не можеш да го напуснеш". Песента "Hotel California" се превръща в един от най-незабравимите рок сингли за всички времена.

Търговецът на книги Глен Хоровиц, бившият уредник на Залата на славата на рокендрола Крейг Инсиарди и продавачът на сувенири Едуард Косински обаче са обвинени в заговор за притежание и опит за продажба на ръкописи на "Hotel California" и други хитове на Eagles, без да имат право на това. Тримата не се признават за виновни, а адвокатите им твърдят, че мъжете не са извършили никакво престъпление с ръкописите, които са придобили чрез писател, работил с групата. Но районната прокуратура в Манхатън твърди, че обвиняемите са се договорили да прикрият спорната собственост на документите, въпреки че са знаели, че Хенли е заявил, че страниците са откраднати.

Едуард Косински си тръгва от наказателния съд, след като му беше повдигнато обвинение в конспирация, свързана с ръкописни бележки за албума на Eagles "Hotel California", 12 юли 2022 г.

Снимка: БТА/АП

Сблъсъците за ценни колекционерски предмети са многобройни, но подобни наказателни процеси са рядкост. Много от споровете се решават насаме, чрез съдебни дела или със споразумения за връщане на предметите. "Ако можете да избегнете съдебно преследване, като предадете вещта, повечето хора просто я предават", казва Травис Макдейд, професор по право в университета на Илинойс, който изучава спорове за редки документи. Разбира се, случаят с ръкописите на Eagles е характерен и по ред други начини.

Глен Хоровиц, Крейг Инчарди и Едуард Косински (отляво надясно) в наказателния съд, 12 юли 2022 г.

Снимка: БТА/АП

"Звездният" свидетел на прокуратурата наистина е такъв: Вокалистът и барабанист Дон Хенли се очаква да даде показания между спирките на настоящото турне на Eagles. Делото, по което няма съдебни заседатели, би могло да даде възможност да се надникне в творческия процес на групата и в живота в бързата лента на звездната слава през 70-те години.

Крейг Инсиарди, след като му е повдигнато обвинение в конспирация, свързана с ръкописни бележки за албума на Eagles "Hotel California", 12 юли 2022 г.

Снимка: БТА/АП

Става дума за над 80 страници чернова на текстове от хитовия албум "Hotel California" от 1976 г., включително думите на заглавното парче, което оглави класациите и спечели "Грами". В него се съдържат един от най-разпознаваемите рифове, най-известните сола и най-често цитираните реплики на класическия рок: "Можеш да се регистрираш, когато пожелаеш, но никога не можеш да си тръгнеш".

Глен Хоровиц в наказателния съд, 12 юли 2022 г.

Снимка: БТА/АП

Според компанията за данни за развлекателната индустрия "Луминейт", през миналата година песента е била стриймвана над 220 милиона пъти и е била завъртяна в 136 000 радиопредавания само в САЩ. Албумът "Hotel California" е продаден в 26 млн. копия в цялата страна през годините. Страниците включват и текстове на песни, сред които "Life in the Fast Lane" и "New Kid in Town". Мениджърът Ървинг Азоф нарича документите "незаменими части от музикалната история". Хоровиц, Инсиарди и Косински са обвинени в заговор за притежание на крадени вещи и различни други престъпления. Те не са обвинени в действителна кражба на документи. Не е обвинен и никой друг, но прокурорите все пак ще трябва да докажат, че документите са били откраднати. Защитата твърди, че това не е вярно.

Много неща се въртят около взаимодействията на Eagles с Ед Сандърс, писател, който също така е съосновател на контракултурната рок група от 60-те години на миналия век The Fugs. В края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век той работи върху оторизирана биография на Eagles, която така и не е публикувана. Сандърс не е обвинен по делото. На телефона му беше оставено съобщение с молба за коментар.

Именно той продава страниците с текстовете на Хоровиц, който ги препродава на Инсиарди и Косински. Хоровиц се занимава с огромни сделки с редки книги и архиви и преди е бил забъркан в някои спорове за собственост. Един от тях бе свързан с документи на авторката на "Отнесени от вихъра" Маргарет Мичъл и бе уреден впоследствие.

Инсиарди е работил по ред забележителни изложби за Залата на славата на рокендрола в Кливланд. Косински е бил директор на аукционна къща Gotta Have It!, известна с това, че продава на търг лични вещи на знаменитости.

Според съдебните документи, подадени от адвокатите на Косински, Хенли е казал в съда, че никога не е давал на биографа на групата текстовете на песните. Адвокатите на защитата обаче дадоха сигнал, че планират да проучат спомените на Хенли за онова време. "Смятаме, че г-н Хенли доброволно е предоставил текстовете на г-н Сандърс", заяви адвокат Скот Еделман в съда миналата седмица. Според обвинителния акт през 2005 г. Сандърс е казал на Хоровиц, че докато е работил по книгата за Eagles, от дома на Хенли в Малибу, са му изпращали каквито документи поиска.

След това през 2012 г. фирмата на Косински предлага някои страници на търг. Адвокатите на Хенли се намесили веднага. И Хоровиц, Инсиарди и Сандърс, в различни комбинации, започнали да разпространяват алтернативни версии за произхода на ръкописите, се казва още в обвинителния акт. В една от версиите Сандърс намира страниците захвърлени в задкулисна гримьорна. Според други той ги получил от асистент на сцената или докато събирал "много материали, свързани с Eagles, от различни хора". 

При един от търговете Косински уверил аукционната къща "Сотбис", че музикантът няма "никакви претенции" към документите, и помолил потенциалните участници в търга да останат в неведение относно оплакванията на Хенли - се казва в обвинителния акт. Той купува частно някои чернови на текстове на песни от аукционна къща през 2012 г., когато започва да подава и полицейски доклади, според съдебните документи. Адвокатите на защитата твърдят, че Хенли е ангажирал топ прокурори, които да поемат делото му, вместо сам да заведе граждански иск. Разглеждането на делото започва утре в районен съд в Манхатън, Ню Йорк.