Изминаха 18 години, откакто Хали Бери влезе в историята като първата чернокожа жена, спечелила престижната награда "Оскар" в категорията "Най-добра актриса" за изпълнението си във филма "Балът на чудовищата". Но въпреки огромния ѝ успех, нейната кариера не се развива начина, който е очаквала, независимо от факта, че още същата година се появи като момиче на Бонд в 12-ия филм от поредицата за британския шпионин - "Не умирай днес", който е последната продукция с участието на Пиърс Броснан като култовия агент 007.

В свое скорошно интервю за списание "Variety" Бери, която наскоро навърши 54 години, открито заяви, че по ред причини златната статуетка всъщност е нейното най-голямо разочарование. По думите ѝ една от тях е, че тя не носи със себе си купища предложения за работа, както повечето хора предполагат.

"Наричат го проклятието на Оскар. Всички очакват, че след приза ще завалят безброй предложения за значими роли, които са достойни за отличия, но реалността е различна", споделя тя.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Звездата от "Готика" разказа, че на сутринта след бляскавата церемония е мислела, че на вратата ѝ ще почукат едни най-великите режисьори в индустрията, поставяйки в ръцете ѝ страхотни сценарии за филми, но това така и не се е случило.

"Ако трябва да съм честна - стана дори по-трудно", каза Хали.

Разбира се, тя не спира да се появява на големия екран, снимайки се в касови франчайзи като "X-Man" и "Джон Уик", но казва, че ѝ се налагало да се бори за всяка своя изява... особено след превъплъщението си в Пейшън Филипс в продукцията от 2004 г. "Жената-котка", за която критиката не се изказа никак ласкаво.

Освен това Бери изтъкна, че печелейки наградата преди почти две десетилетия, искрено се е надявала, че по този начин е отворила вратите на киноиндустрията за повече афроамериканки, чиито талант няма да бъде пренебрегнат и имената им заслужено ще намерят място сред артистите, носители на "Оскар". Но тук идва поредното огорчение за нея, тъй като и до днес тя остава единствената цветнокожа жена, удостоена с тази чест.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Пред изданието тя каза, че миналата година е стискала палци на Ситния Ериво, но напразно е очаквала тя да повтори нейния триумф, понеже тогава победата отиде при Рене Зелуегър. Преди това е вярвала в успеха на Рут Нага, но и той не се превръща в реалност.

"Тези жени имаха всичко необходимо и трябваше да бъдат признати... Не мога да си обясня какво се случи", признава тя.

Утеха за Бери все пак са чернокожите дами сред знаменитостите, които все пак се сдобиха с "Оскар" за поддържащи роли - Упи Голдбърг, Дженифър Хъдсън, Лупита Нионго и Вайола Дейвис.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Както и факта, че от 2024 година влизат в сила нови правила за наградите на Академията на филмовите изкуства и науки в САЩ, според които един филм ще е достоен да се надпреварва в различните категории, само ако има в състава си представител на ЛГБТ общността, както и афроамерикански актьори.