Малко хора могат да оспорят, че Едуард Нортън е сред най-талантливите актьори на своето поколение. Но и един от най-обичаните от публиката, особено след страхотната му роля в "Боен клуб" с която постигна почти култов статус сред феновете.

Вижте снимки на Нортън >>

Но за добро или лошо Нортън не е любимец на продуцентите, което обяснява и защо неговата кариера не се развива по начина, по който тази на други актьори. В Холивуд се говори, че с него се работи трудно, заради избухливия му нрав и непредсказуемо поведение по време на снимки.

През 2015-а актьорът получи трета номинация за "Оскар" за участието си в "Бърдмен или неочакваната добродетел на невежеството" на Алехандро Гонсалес Иняриту, където игра ролята на самовлюбен и претенциозен актьор, с когото никой не иска да работи, защото е много труден.

"Поне Нортън има чувство за хумор относно своята репутация", коментира киносайта Looper.

Но не само характерът е причина актьорът да изпуска големи роли в блокбъстъри. Неговото желание да търси смисъл във всичко, което играе, понякога го поставя в позицията на истински бунтар.

Сред провалените проекти на Нортън през последните месеци се нарежда и ролята му на Хълк в следващите "Отмъстители". От киностудиата на "Марвел" обявиха, че той няма да влезе в ролята на алтер-егото на учения Брус Банър в следващия филм от поредицата, което означава, че актьорът се сбогува с възможността за шестцифрен хонорар. Продуцентът и президент на "Марвел" Кевин Файдж обясни:

"Взехме решение да не викаме на снимки Едуард Нортън за ролята на героя Брус Банър в "Отмъстителите". Определено нашето решение не се основава на финансови въпроси, а по-скоро е обединено около нуждата да разчитаме на актьор, който има желание да сътрудничи с нас и с членовете на екипа".

Всъщност Едуард Нортън вече беше в ролята на Хълк. Преди 10 години той участва в една от първите продукции на Marvel Cinematic Universe "Невероятният Хълк". Неговият образ се хареса на публиката и пожъна много по-голям касов успех, отколкото десетки други филми с негово участие. И това в година, в която излязоха и два други много силни комиксови филма - "Железният човек" - първата продукция на Marvel, в която Робърт Дауни-Младши се превъплъти в кожата на Тони Старк, и "Черният рицар" на режисьора Кристофър Нолън.

През 2014-а в радио интервю за NPR.org Нортън обясни мотивите, които го отдалечават от стремежа към роли на комиксови персонажи. За предаването Fresh Air той каза:

"Усещането ми е, че вече експериментирах и изживях опита, от който имах нужда. Наистина се насладих на това. И осъзнах колко много време хаби един актьор от живота си не само за да създава подобни филми, но също така да ги промотира, защото и това е част от задълженията му. Исках по-голямо разнообразие... В известен смисъл реших да продължа по пътя, в който ще имам по-голямо разнообразие от изживявания. Може би на някакво несъзнателно ниво не исках да ме асоциират с нещо, което би могло да влоши ефективността ми като актьор в различни роли. Винаги има първи път за всичко, но ако го правиш прекалено често, то се превръща в нещо като костюм, който е трудно да махнеш в очите на хората. Ако бях продължил по онзи начин, не бих направил "В царството на пълнолунието", "Гранд Хотел Будапеща" или "Бърдмен", защото всичко това щеше да съвпадне с "Отмъстителите". Но продължавам да съм фен на сериите и бих бил щастлив да се върна да снимам пак някой път. Специално за "Хълк" мисля че той има дълга и горда традиция да бъде игран от наистина добри актьори. За мен е част да съм сред тях"...

Ясно е, че Нортън няма да има този късмет с новия "Хълк". По-рано тази година, преди да стане ясно, че няма да участва в новия проект на "Марвел", той намекна за своите проблеми изобщо с "Марвел".

През юли, по време на снимките за шоу на Comedy Central, Нортън каза, обръщайки се към Брус Уилис, на което беше посветена вечерта:

"Опитах се да бъда като теб. Снимах се в голям екшън филм, наречен "Невероятният Хълк". Но знаеш ли какво се обърка? Исках по-добър сценарий... Мислех че ще направим филм на "Марвел", който да е поне толкова добър, колкото най-лошият на Кристофър Нолън... Но какво ли съм си въобразявал?"

Едуард Нортън и Брус Уилис

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Какво ли си въобразява наистина един актьор, който има желанието да влага смисъл в ролите си?

За интервю за сайта The Talks преди години Нортън обясни:

"Няма смисъл да се занимаваш с тази работа (актьорство - бел. пр.), ако не се чувстваш вдъхновен от нея. За мен едно от решенията е да работя по-малко. Просто да не правя едно след друго, едно след друго".

Той има и определено отношение към славата, което също не играе в негова полза, когато става дума за силно комерсиални проекти. Отново пред The Talks той казва:

"Винаги съм усещал, че славата е много разяждаща, не само за качеството ти на живот, но също за това, което хората виждат на екран. За мен всичко това е излишен товар, който застава между публиката и характера, на който се опитваш да вдъхнеш живот. Не трябва да съществува цялото това замърсяване помежду им."

На въпрос дали някога се е притеснявал, че неговите филми не се разпространяват толкова, колкото му се иска, той отговаря, че "не":

"Винаги съм правил филми с един и същ импулс. Но през годините съм правил и няколко напълно независими. Например "Илюзионисът" нямаше никаква дистрибуция и се получи добре. Ако се оставиш това (дистрибуцията - бел. пр.) да бъде мерило, това може да те нарани много много лошо. Имам достатъчно опит".

Точно по тази причина Нортън обяви и че се съмнява, че сега някой в Холивуд би рискувал с производството на филм като "Боен клуб". В момента той работи по последния си режисьорски проект, наречен "Motherless Brooklyn", в който е и сценарист, и играе главната роля. Ако всичко е наред, се очаква филмът да излезе на екран през 2019.