Принцеса Шарлен от Монако прекара половин година далеч от семейството си, за да се възстанови от тежка инфекция на ушите, носа и гърлото, прибирайки се в родната си Южна Африка.

Само 11 дни след завръщането ѝ у дома, принц Албер II обяви в ексклузивно интервю пред сп. "People", че съпругата му е влязла в лечебно заведение. По думите му през първите няколко часа, след като се е прибрала, тя се е чувствала добре, но след това се е влошила.

Всичко започва средата на май месец - по време на пътуване до родната ѝ Южна Африка, за да се застъпи срещу бракониерството и убиването на носорози заради рогата им. Шарлен получава толкова тежка инфекция, че тя не ѝ позволява да пътува, заявиха от двореца пред изданието "News24".

На 24 юни фондацията на принцесата потвърждава пред същата медия, че тя се е подложила на множество сложни интервенции. Нейният медицински екип я съветва да остане в Южна Африка, тъй като ще има нужда от допълнителни процедури, съобщи още благотворителната организация.

Две седмици след това бившата олимпийска плувкиня, която не може да се върне в Монако, за да отпразнува десетата си годишнина от сватбата си, казва в изявление, че нейната болест и пребиваването ѝ в нейната родина са "истинско изпитание" за нея.

"Много ми липсват съпругът и децата ми. Това, което беше изключително трудно за мен, бе факта, че по препоръка на лекарите не можах да се върна у дома за десетата годишнина от сватбата си. Алберт е моята опора и сила, а без неговата любов и подкрепа нямаше да мога да преживея тези времена.", казва тя.

На 2 септември Албер, споделя пред сп. "People", че половинката му е най-после е "готова да се прибере вкъщи" след месеци отсъствие.

На 4 септември Шарлен напуснка южноафриканската болница, след като беше лекувана за заболяване на УНГ, съобщиха от двореца на Монако за Ройтерс.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Четири дни по-късно в друго интервю пред сп. "Peope" Алберт опроверга слуховете, че жена му остава в Южна Африка, заради проблеми в отношенията им.

"Тя не си тръгна, защото беше ядосана на мен или на някой друг. Трябваше да бъде само една седмица там, максимум 10 дни, но не се върна, защото получи инфекция"

26 октомври: Албер заяви пред медиите, че Шарлен ще се пристигне обратно в Монако до седмици, след като завърши възстановяването си от операция, на която се е подложила в началото на октомври. По думите му точната дата зависи само и единствено от  лекарите.

9 ноември: Принцесата се завърна в Монако след половин година отсъствие, приветствана с нетърпение от децата и съпруга си. В Инстаграм тя сподели своя снимка в черна маска заедно със семейството си.

16 ноември: Дворецът обяви, че Шарлен, в рамките на седмица след завръщането си в Монако, ще остави обществените си задължения, докато продължава да се възстановява.

"Необходимо са спокойствие и почивка, за да се осигури най-доброто за здравето на принцесата", се казва в изявление на двореца, според Ройтерс.

19 ноември: Тя отсъства от тържествата за Националния ден на Монако.

Принц Албер каза пред сп. "People", че съпругата му е изтощена както емоционално, така и физически. Появявайки се на балкон с баща си на публичното събитие, 6-годишните близнаци на двойката - принц Жак и принцеса Габриела, държаха листове в чест на майка си. Надписът на Габриела гласеше "Липсваш ни, мамо" със сърца, а Жак пише "Обичаме те, мамо".

Снимка: Getty Images