Музикантът Жан-Мишел Жар и сестра му Стефани бяха лишени от наследство от техния баща, композитора Морис Жар, съобщи АФП. Двамата обжалваха решението на френския съд пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Съдът не вижда никаква причина да отмени решението на на френския съд по делото, се казва в изявление на ЕСПЧ. "Не съществува генерално и безусловно право на децата да наследят част от собствеността на родителите."

Френският съд е преценил, че ищците не се намират в състояние на бедност или нужда. Според съда Морис Жар е имал право да обезнаследи Жан-Мишел Жар, на 75 г., и сестра му Стефани, на 58 г.

Морис Жар живее в САЩ от средата на 60-те години на 20-и век. Той е носител на три награди "Оскар" за музиката към филмите "Лорънс Арабски", "Доктор Живаго" и "Пътуване до Индия". Умира през 2009 г. Морис Жар е оставил всичките си активи на своята последна съпруга - Фуи Фон Кон, чрез семеен тръст. Тръстът е юридическа структура, предвидена от калифорнийското право, която двамата ищци напразно се опитваха да оспорват.

Според френското право теоретично не е възможно да се обезнаследи дете на принципа на запазената част, която не съществува в правото на щата Калифорния. В случая Жар обаче през 2017 г. касационният съд във Франция е  игнорирал  запазената част, защото законът във Франция не може да се налага над този в Калифорния.