Кой е Жан Пол Готие? Всички познаваме един от най-добрите модни дизайнери в Париж. Още от ранна възраст вкусът му към модата е очевиден. Той е бил очарован от корсетите на баба си. Чел е модни списания и винаги е бил в течение на най-новите тенденции и модни дизайнери.

Увличал се е по модата и е проектирал дрехи за майка си и баба си. Изпратил някои от скиците си на парижки модни дизайнери и в крайна сметка работил с успешни такива, като Пиер Карден. Дефилетата му не са само изложби на колекциите му, а чисто шоу. Той предизвиква модните стандарти. В творбите си се сблъсква с идеята за пола, например мъжете да носят поли. Има много неща, които трябва да се знаят за Жан Пол Готие, като например неговото вдъхновение, сътрудничествата му и много други неща. 

Френският моден дизайнер, чиито иконоборчески колекции в края на 20-ти и началото на 21-ви век прославят андрогинността, съчетават уличния стил с висшата мода и противопоставят други привидно противоречиви културни символи, е роден на 24 април в Аркьой, Франция. През цялата си кариера той се стреми не само да предефинира социалните категории, но и да обърне внимание на ролята, която модата играе в тяхното разграничаване.

Още като дете, израснало в предградие на Париж, Готие проявява афинитет към модата. Вдъхновен от моделите на дрехи, които вижда по телевизията и в модни списания като "Elle", той започва да прави свои собствени рисунки. На 13-годишна възраст създава колекция от дрехи за майка си и баба си, а на 18 години започва стаж в модната къща на парижкия дизайнер Пиер Карден. След едногодишен стаж при Карден, Готие стажува последователно при няколко други известни дизайнери, преди да създаде собствена марка и да дебютира с първата си колекция дамска мода през 1976 г.

Готие започва възхода си в света на модата, когато през 1982 г. открива свой собствен магазин. През 1984 г. създава мъжка колекция, а две години по-късно отваря първия си бутик в Париж. През 1990 г. издава автобиографията си, която е предимно картинна, "À nous deux la mode", а през 1993 г. разширява продуктовата си линия, включвайки парфюми, продавани в характерни флакони с форма на корсет.

Embed from Getty Images

Първата му колекция висша мода през 1997 г. обаче е тази, която му осигурява място в модната индустрия. С подкрепата на модната къща Hermès в Париж той открива бутици в Европа, Близкия изток и Азия, а през 2003 г. става официален дизайнер на Hermès, на която позиция остава до 2011 г.

Embed from Getty Images

Готие е известен с последователността на стила си. Първоначално той предпочита тъмните цветове, особено червено, кафяво, морскосиньо, наситено лилаво и черно, а по-късно изсветлява палитрата си, като добавя сьомга, бронз, бежово и тюркоазено. Типичните компоненти на колекциите му включват сака с широки рамене, текстурирани или шарени чорапи, всякакви видове тренчове, торбести панталони, поли и моряшки ризи на хоризонтални райета, които се превръщат в отличителен белег на стила му. Готие черпи тематично вдъхновение от астрологията, религиозните символи, калиграфията, татуировките и регионалните облекла от цял свят.

Чрез преувеличаването и провокативното съчетаване на различни елементи на стила, Готие цели да дестабилизира установените социални категории и конвенции. Така например дамските му колекции често включват мъжки сака, шапки и кожа, а мъжките му облекла често включват женствени елементи като поли, корсети и памучни материи. Моделите на Готие също така засилват сексуалността, често чрез размиване на границата между бельото и връхните дрехи. Може би най-разпознаваемите му хипер сексуални творби са конусовидните сутиени, които той създава за турнето на американската поп певица Мадона през 1990 г.

Embed from Getty Images

През 1993 г. Готие представя една от най-противоречивите си колекции за смесване на култури и полове - "Chic Rabbis", базирана на хасидското религиозно облекло. Критиците не одобряват третирането на ритуалното облекло като костюми на модния подиум и са обидени от представянето на жени в равински дрехи.

Embed from Getty Images

В мъжките си колекции Готие напомня за световния пътешественик и за човека, който пресича границите най-вече чрез съчетаването на тюрбани в сикхски стил с различни смокинги, тениски, панталони, къси панталони и поли. В знак на признание за ролята му в преоформянето на популярното възприемане на сексуалността чрез модата и в пренасочването на творческия процес, през 2001 г. Готие получава титлата Орден на Почетния легион - едно от най-високите френски отличия.

Embed from Getty Images

През 2006 г. Готие отново работи в екип с Мадона, за да направи гардероба за турнето ѝ "Confessions", а през 2008 г. създава костюми за австралийската поп певица Кайли Миноуг. В началото на 2012 г. той разработва колекция, базирана на характерния стил на британската поп певица Ейми Уайнхаус - по-малко от година след внезапната ѝ смърт - която поставя на изпитание границата между почитта и лошия вкус. Освен работата си с попзвезди, Готие проектира костюми за редица филми, сред които "Градът на изгубените деца" (1995) на режисьора Жан-Пиер Жоне, "Петият елемент" (1997) на режисьора Люк Бесон и др. 

През 2011 г. започва първата му международна изложба "Модният свят на Жан Пол Готие: От тротоара до модния подиум" в Монреал. Изложбата, която прави последната си спирка в Северна Америка в Сан Франциско през следващата година, представлява ретроспекция за 35 години, включваща повече от 100 негови творби, много от които поразително моделирани от манекени с "истински" лица, създадени чрез видео прожекция. През януари 2020 г. Готие обявява, че ревюто му по-късно същия месец ще бъде последното, въпреки че ще продължи да прави дрехи.

Embed from Getty Images

Ето и няколко забавни и интересни факти за живота му. 

Жан Пол Готие често е наричан "l'enfant terrible" както от медиите, така и от модния свят.

Enfant terrible означава ужасно дете. С какво е спечелил този прякор? Всеки, който познава творчеството и стила на модния дизайнер, знае, че той е малко провокативен. Още от първия си ден той продължава да предизвиква модните стандарти. Жан Пол Готие обича да върви срещу течението.

Всички негови творения се противопоставят на идеята за пола. Можем да усетим влиянието на пънка както в неговите модели, така и в модните му ревюта. Като говорим за модни ревюта, неговите са най-добрите! Моделите, които той избира за своите ревюта, са доста различни от обичайните. Някои от тях са били забелязани по улиците от самия Жан Пол Готие. Татуирани модели, модели с пиърсинг, бременни жени са примери за някои от хората, които се наемат за модните му ревюта. Впечатляващи, изключителни и провокативни са прилагателните, които най-добре определят работата на Жан Пол Готие. Дързостта му е това, което го прави "enfant terrible".

Embed from Getty Images

Водеше английско телевизионно предаване, наречено "Eurotrash".

През 90-те години на миналия век Жан Пол Готие заедно с Антоан дьо Каунес (друга важна френска личност) водеше телевизионно предаване, наречено "Eurotrash". Това предаване се излъчваше само в Обединеното кралство по Channel 4 и беше много популярно сред милиони фенове и зрители. Шоуто беше успешно. За какво ставаше дума? В него се говореше за най-лошите европейски изпълнители, групи, певци. По време на предаването се показваха най-необичайни неща, като пеещи кучета, фокусници, джуджета, които се борят с бикове.

Embed from Getty Images