Едва ли има човек, на когото името Николета Лозанова да не говори нищо. И тъй като тя трудно би се събрала в една дума, то можем да я опишем като модел, телевизонна водеща и не на последно място инфлуенсър.

Тя рядко говори за себе и, а още по-рядко застава пред камера, за да даде интервю. Но не е трудно да разберем от личния ѝ профил в Инстаграм, че звездата навърши 35 години само преди няколко дни.

Моделът не пропусна да документира красивата си визия със снимка, на която позира почти гола, като единственото ѝ облекло е дълга рокля, която е прозрачна и остава много малко на въображението на последователите ѝ.

Съвсем наскоро Николета реши да открехне завесата към личния си живот, като издаде книга "Професия икона", в която описва нелесния си път, извървян през всичките години, докато стигне до момента да се нарече "икона".

Една история, която разказва живота на модела от Miss Playmate до NL Beauty и от жена без самочувствие и увереност до такава с хиляди последователи и световна слава.

В книгата си тя започва разказа още като малко дете, което се е стремяло да изглежда добре от ранна детска възраст, като дори признава начина, по който се е сдобивала с дрехите си.

"Родителите ми имаха доста голяма касичка, в която събираха пари, както монети, така и банкноти. Събрах смелост и просто започнах с една пинсета да си изваждам през отворчето. В онези години имаше много пазари и на сергии се предлагаха всякакви стоки. На улица "Капитан Райчо" се продаваха и модерните за онова време дънки с брокат, по-скъпите бяха по 42 лева, а по-евтините по 36 лева. Тези цени ги помня и до днес, защото аз всяка седмица си купувах нови дънки. Спестявах, а остатъка си набавях от касичката с парите. Родителите ми не забелязваха, че колекцията ми набъбва, защото аз си ги криех. И понеже с приятелките ми често си разменяхме дрехите, казвах, че са на някое момиче, когато ги видят на мен."

Разбира се, тази нейна постъпка не остава ненаказана, след като баша ѝ и майка ѝ разбират за нея. Като всеки нормален родител, така и те са очаквали обяснение от нея, тъй като едно от нещата, които им е минало през главата е да не би детето им да е посегнало към нартоциите, В този момент тя бърза да разсее техните съмнения и им споделя всичко.

"Когато ми признаха, че са се притеснили да не съм се забъркала с наркотици, им обясних всичко. За да ми повярват напълно, заведох майка ми на пазара, а там от всяка сергия продавачките ми махаха и ме поздравяваха. Тогава осъзнах, с още детския си мозък, че лъжите не носят полза, те са истинска мъка за този, който си служи с тях. Бях се изтощила от цялото криене, от постоянното мислене какво ще кажа, ако ме усетят, от угризенията на съвестта. Дадох си сметка и за отговорността на възрастните - продавачките не трябваше да се радват, че всяка седмица пазарувам при тях, а да ме попитат откъде взимам парите. Но нямаше как да поправя станалото, можех само да си науча урока. След този случай никога не съм прибягвала до хитрост или манипулации, за да получа нещо материално. Ако си спечеля парите, ще си купя каквото искам, ако нямам възможност, просто ще се откажа."

Така тя разбира колко е важно да бъдеш честен с всички около себе си и това ѝ дава едни ценен урок, който научава на много крехка възраст.

Друга важна нейна крачка в живота ѝ е участието ѝ в Playmate, което я изтрелва на върха на славата ѝ. За него тя разказва,че е е била поканена от Велислава Каймаканова и Георги Неделчев, като Велислава дори се среща с родителите ѝ, за да им обясни за правилата на конкурса.

"Макар че бях пълнолетна, не исках да правя нищо на своя глава и против тяхната воля, уважението ми към тях не го позволяваше. Доста време обмислях, събирах мнения. Майка ми ме предупреди, че всичките тези конкурси са нагласени и няма смисъл да се явявам, но аз не вярвах, че е така. Дори го обсъдих с Устата, когато се снимах в клипа му, а той ме насърчи и каза: "Давай, това може да е твоят шанс!". Може би това бяха думите, които ме окуражиха да се явя на кастинг.", споделя Николета.

Така те тръгват към София, като през целия път Лозанова е изпитвала смесени емоции в себе си "нещо средно между страх, хъс, амбиция и несигурност". В момента, в който пристигат и вижда другите момичета, тя казва, че се е чувствала като най-дебелата кандидатка.

"Участваха момичета с дълги екстеншъни, с богати гаджета и с огромни силиконови гърди. Аз си бях нормално момиченце от Пловдив, без силикон, без екстеншъни, с руса, перхидролена, изгоряла коса... но за сметка на това са видели потенциала в мен.", допълва тя.

В книгата си тя разказа и за Ники Михайлов. По-точно тя се сеща за един определен 14 февруари в училище, когато всички там са с гаджетата си, а Ники е на лагер с "Левски" в чужбина. Това обаче далеч не означава, че той не се е сетил да направи деня ѝ хубав.

"Бяхме в час по география, когато се почука на вратата и ме извикаха. Видях куриер с огромна кошница и 101 рози в нея, имаше и подарък - колие с ключе. А на картичката пишеше: "Давам ти ключа от сърцето си, ти реши дали да го отключиш." Жестът на Николай ме беше оставил без думи."

Друг много важен момент в живота ѝ е това, в който се появява на малкия екран, като телевизонна водеща на едно от най-гледаните преадавания към онзи момент. Може би точно този момент тя определя като етапа, в който е започнала да се занимава с инфлуенсърство.

За този период тя споделя:

"Докато бях телевизионно лице, ме помолиха да се снимам в реклама за марка дамски дрехи. Но клиентите нямаха възможност да ми платят за публикуването на цялата фотосесия и се съгласих да получа пари за един пост в Инстаграм. Това беше първият ми подобен ангажимент, но не искам да го определям като момента, в който се превърнах в инфлуенсър. Тогава започнах с хонорар от 500 лева. След това тази цена постепенно се вдигаше, а днес сумата за един пост в моя профил е в пъти по-висока."

Към този момент тя е една от най-следваните известни личности в Инстаграм, като имам завидната бройка от  819 хиляди последователи.