"Златният глобус", присъден на холивудската актриса Мерилин Монро (1926-1962) през 1961 година в категорията за "Най-любима актриса на зрителите" беше продаден на търг за 250 хиляди долара.

Наддаванията бяха организирани от тръжната къща "Джулиънс окшънс". Това е най-голямата сума, за която се е продал някога екземпляр от тази награда.

Търгове с лични вещи на Мерилин Монро се проведоха в Лос Анджелис в петък и събота. Най-напред на аукциона беше продаден черният Форд Тъндърбърд кабрио на актрисата от 1956 година. Возилото намери купувач за 490 000 долара, въпреки че бе оценен на минимум 500 хиляди долара. Колата е била подарък за рождения ден на холивудската дива, който й бил направен от нейния делови партньор и фотограф Милтън Грийн. Секс символът на Америка се сдобила с форда половин година преди да се омъжи за драматурга Артър Милър (1915-2005).

Монро ползвала колата в продължение на 6 години и изминала с нея 50 хиляди километра, а след това на свой ред я подарила на сина на учителя си по актьорско майсторство, на 18-годишния Джон.

На търговете беше продадена също шофьорската книжка на Мерилин от 1957 година, която замина под чукчето за 10 хиляди долара, съобщават от БТА. Купувачи се намериха и за екземпляр от първия брой на "Плейбой" с подписа на Хю Хефнър, на който Мерилин е изобразена на корицата (32 хиляди долара), нейната черна блуза от сатен, с която тя покори публиката на прресконференция на летището в Ел Ей през 1956 г. (43 750 долара) и други нейни вещи.