След новината за кончината на легендарния Литъл Ричард, който почина вчера на 87-годишна възраст, знаменитости използваха социалните мрежи, за да изразят скръбта си и да засвидетелстват почитта си към един от пионерите на рокендрола, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Кончината на Литъл Ричард ме натъжи много. Той беше най-голямото вдъхновение през ранните ми тийнейджърски години. Музиката му и до ден днешен носи същата сурова енергия, както когато той се изстреля на музикалната сцена в средата на 50-те години на миналия век", написа в социалните медии фронтменът на "Ролинг стоунс" Мик Джагър.

"Когато бяхме на турне с него, всяка вечер наблюдавах движенията му и се учех как да развличам и ангажирам публиката. Той винаги беше щедър в съветите си към мен. Приносът му към популярната музика е огромен. Ще ми липсваш, Ричард", допълни Джагър.

"Кончината на моя добър приятел Литъл Ричард ме натъжи неимоверно. Никога няма да има друг като него. Той въплъщаваше духа на рокендрола", допълни с туитът на Кийт Ричардс от "Ролинг стоунс".

"Абсолютно бях съкрушен, когато чух новината за кончината на моя приятел и брат, великия Литъл Ричард. Всеки прекаран момент в неговата компания беше вълнуващ. Пионер, чието влияние върху американската музика се простира от госпъла и ритъм енд блуса до рокендрола и хип-хопа. Никога няма да има друг Литъл Ричард. Бъди благословен, Ричард. Нека душата ти почива в мир", гласи пък посланието на Куинси Джоунс.

"Току що научих за кончината на Литъл Ричард. Той беше моята ярка звезда и пътеводна светлина, когато бях малко момче. Със своя дух Ричард ме подтикна към действие. В негово присъствие той винаги си беше същият Литъл Ричард, когото чух за първи път, а аз бях същото онова малко момче. Разбира се, че той ще живее вечно, но загубата му създава усещането, че част от собствения ти живот си е отишла", написа и Боб Дилън в Туитър.

"С натежало сърце отправям молитви за семейството на моя доживотен приятел и колега. Литъл Ричард завинаги ще остане в сърцето ми с невероятния си талант и приятелството си. Той беше единствен по рода си и много ще ми липсва. Бог да благослови семейството и почитателите му. Почивай в мир, скъпи приятелю", се посочва в изявление, направено от Джери Лий Луис.

"Без съмнение - музикално, вокално и визуално, той беше моето най-голямо влияние. Да го видя на живо в тийнейджърските си години беше най-вълнуващото събитие на този етап от живота ми. Усещах тръпки, ток и радост с всяка пора. Записите му звучат актуално и до днес. Първите няколко секунди от хита му "Tutti Frutti'' са най-експлозивните в музикалната история. Истинска легенда, икона, природна сила. Почивай в мир, Литъл Ричард", сподели в социалните медии Елтън Джон.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

"Бог да благослови Литъл Ричард - един от моите музикални герои", написа в Туитър бившият бийтъл Ринго Стар.

"Почивай в мир, Литъл Ричард. Изключително тъжна загуба. Неговите песни проправиха пътя на рокендрола", пише в Туитър и китаристът на "Лед Цепелин" Джими Пейдж.

"Нека почива в мир един от същинските създатели на рокендрола", написа в социалната медия носителят на "Оскар" Спайк Лий.

"Литъл Ричард беше гений, чист и неподправен. Той проправи пътя за толкова много артисти. Гледайте изпълненията му в Ютюб, за да добиете представа за какво говоря. Бог да те благослови, Ричард", гласи публикацията в Туитър на Бет Мидлър.

"С жизнерадостта си, с творчеството си и със своя отказ да бъда друг, освен себе си, Литъл Ричард положи основите за поколения бъдещи артисти. Късметлии сме, че го имахме. Изпращам цялата си любов на близките и приятелите му", гласи туитът на бившата първа дама на САЩ Мишел Обама.

Сред останалите звезди на музиката, киното и шоубизнеса, които засвидетелстваха почитта си към "краля", "гиганта", "архитекта", "хитмейкъра", "оригинала", "черновата" на рокендрола Литъл Ричард, бяха също Бруно Марс, Джоан Джет, Найл Роджърс, Иги Поп, Куестлав, Брайън Уилсън, Вайола Дейвис, Синди Лопър, Джордж Такеи, Били Айдъл, Ава Дюверней, Чанс дъ Рапър, Рийз Уидърспун.