Считаният за баща на рокендрола легендарен музикант Литъл Ричард е починал днес на 87-годишна възраст. Смъртта му е потвърдена от неговия син Дани Пениман, като според него все още причината за смъртта не е изяснена, съобщи музикалното издание "Rolling Stone".

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Известен с пламенния си стил Ричард Уейн Периман, както е истинското му име, вдъхновяваше младите музиканти от цял свят. Роден в Мейкън, щата Джорджия, на 5 декември 1932 година, той е второто от общо 12 деца в семейството. Изгонен е от дома си още като тийнейджър и е взет за отглеждане от семейство бели, което държи клуба, в който той се изявява за първи път. В своята автобиография, която излиза през 1984 г., Литър Ричард разказва, че неговият баща, който държал бар, бил застрелян в началото на кариерата му.

Литъл Ричард започва с изпълнения на джъмп блус през 1951 г., но най-известните му и успешни парчета са “Tutti Frutti,” “Long Tall Sally” и “Good Golly Miss Molly” от средата на 50-те години на ХХ век.

Неговите песни са изпълнявани от Елвис Пресли, Бъди Холи и Бил Хейли. Вълна от млади британски музиканти - от ранга на "Бийтълс", "Ролинг Стоунс", Дейвид Боуи, Род Стюърт и Леми Килмистър, посочват Литъл Ричард като свой вдъхновител. По цял свят творчеството му е изучавано от звездите на соул музиката (Отис Рединг, Джеймс Браун, Майкъл Джексън), но и от рок икони (Джими Хендрикс, Боб Дилан, AC/DC).

Снимка: Getty images/Gulliver photos

В края на 50-те години той изоставя грубия стил от ранните си сингли, за да продължи кариерата си като госпъл изпълнител. Но през 60-те пак се завръща към рокендрола.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

По-късно Ричард се изявява в детски програми и записва албуми за деца. Той изпява тематичната песен за “The Magic School Bus”, изпя във ваната “Rubber Ducky” в сериала "Улица Сезам" и бе гост-звезда в “Pee-wee's Christmas Special.” Литъл Ричард е член на Залата на славата на рокендрола още от първия ѝ клас през 1986 г.

Той получи "Грами" за цялостно творчество и пя на встъпването в длъжност на Бил Клинтън като президент на САЩ през 1992 г. Библиотеката на Конгреса на САЩ постави “Tutti Frutti” в Националния звукозаписен регистър през 2010 г.

Embed from Getty Images

Литъл Ричард има издадени 26 студийни албума между 1957 и 1992 г.

Embed from Getty Images

Пионерът на рокендрола беше известен и с колоритния си стил - спирала на миглите и цветни дрехи, по-късно повторен от Джими Хендрикс и Принс. Преди време списание GQ го определи като "несъмнено най-смелият и най-влиятелният сред бащите-основатели на рокенрола".

Едни от другите пионери на рокендрола - Чък Бери, Литъл Ричард и Бо Дидли

Снимка: Getty images/Gulliver photos