53-годишната звезда от хитовия сериал "Приятели" Матю Пери е бил на крачка от смъртта заради пристрастеността си към опиати. Това разказва актьорът, изиграл ролята на Чандлър Бинг, пред People. 

За историята си той пише в своите мемоари, озаглавени "Friends, Lovers and the Big Terrible Thing".

"Исках да споделя, когато бях в безопасност да не навляза отново в тъмната страна на всичко", казва той пред изданието.

"Трябваше да изчакам, докато изтрезнея и докато съм далеч от активното заболяване на алкохолизма и пристрастяването, за да напиша историята си. И най-важното беше, че бях почти сигурен, че тя ще помогне на хората", добавя Матю Пери.

Звездният актьор започва мемоарите си с разкритието, че едва не е починал преди няколко години, когато е бил на 49.

Публично признавайки по това време, че страда от стомашно-чревна перфорация, актьорът всъщност прекара седмици в борба за живота си, след като дебелото му черво се спукало от прекомерна употреба на опиати.

Той прекарва две седмици в кома и пет месеца в болницата, а лечението му е трудно и продължително.

"Лекарите казаха на семейството ми, че имам 2 процента шанс да оживея", спомня си той. "Поставиха ме на нещо, наречено ECMO машина, която прави цялото дишане за сърцето и белите ти дробове. И това се нарича Hail Mary. Никой не оцелява след това", разкрива Матю Пери.

Първи наченки на алкохолна зависимост се появили още когато бил на 24 години - тогава стартира и кариерата му в "Приятели".

"Можех да се справя донякъде. Но когато бях на 34 години, наистина бях затънал в много проблеми", признава той пред People и продължава:

"Но имаше години, в които бях трезвен. Сезон 9 беше годината, в която бях трезвен през целия път. И познайте кой сезон бях номиниран за най-добър актьор? Помислих си "това трябва да ми говори нещо."

В един момент актьорът стигнал до състояние, в което приемал по 55 опиата на ден и не знаел как да спре.

Откровен за рецидивите си - той е бил на рехабилитация 15 пъти през годините - Пери е добре запознат с инструментите, необходими за поддържане на трезвеност. "Сега съм доста здрав", казва той, преди да се пошегува, "трябва да не ходя на фитнес много повече, защото не искам да мога да играя само на супергерои. Но не, аз съм доста здрав човек в момента."

Въпреки че предпочита да не разкрива колко време е трезвен в момента, той все още брои всеки ден. Има общо 15 операции на стомаха си: "Това ми напомня да остана трезвен", казва още Матю Пери.

Това, от което съм най-изненадан, е моята издръжливост. Начинът, по който мога да се съвзема от цялото това мъчение и ужас. Исках да разкажа историята, въпреки че е малко страшно да разкажеш всичките си тайни в книга, аз го направих Не пропускайте нищо. Всичко е там", споделя звездата от "Приятели" пред People.