Васил Василев - Зуека емигрира в Испания със сина си Стефан и втората си жена Ани Вичева, защото смята, че там ще се чувства по-добре. С постъпката си породи доста разнообразни реакции. Някои аплодираха решението му, други отсякоха, че си е заминал след като е развивал с години халтурата у нас.

Снимка:Булфото

Зуека беше сред най-скъпоплатените актьори и по този критерий изглеждаше, че животът му върви по мед и масло. Казва, че сменя местожителството, защото иска детето му да расте, където има ред и закон. Засега ще се занимава с рисуване, но кой знае - той е талантлив, киното на испанците е богато и успешно, и след време може да се намести в попрището си. Много негови колеги, артисти от различни сфери, избраха да живеят в чужбина. Някои в момент на безизходица, други на върха на славата. Едни се завърнаха, други - не си и помислят.

Санчо Финци - европеецът

Самуел Финци е сред най-ухажваните и харесвани актьори в Германия. Още в зората на демокрацията, през 1989 г. той отива да живее в Берлин. Преди това е учил тук в Класическата гимназия и НАТФИЗ. Роден е в Пловдив, баща му е известният актьор Ицхак Финци, майка му е пианистката Гина Табакова, на която дължи музикалната си култура. За кариерата в Германия, му помогнал много режисьорът Иван Станев. По-късно работи и със супер успешния там български режисьор Димитър Гочев.

Снимка: Getty Images

В страната на Гьоте, той се чувства у дома си. "Мога да работя с езика, мога да говоря прилично. Откакто съм дошъл в Германия, не съм спрял да работя - така се трупа опит, трупа се и самочувствие. 30 години не съм спирал и нямам намерение да спирам. Помага ми и друго - че съм леко музикален", казва синът на Ицко Финци.

"Аз не съм български актьор. Роден съм в България и съм израснал там, но по-голямата част от живота ми, премина в немскоезичния свят. Моята кариера като актьор се състоя тук, а не в България. Да, аз идвам от България, но гледам на себе си като на европеец. Светът се развива по този начин. И аз смятам, че вместо да се ограничаваме в малки национални общности, по-добре е да се отваряме, да се събираме с хора от повече места, с различен произход", заявявал е той пред "Deutsche Welle".

Не пропуска да отбележи, че големият Димитър Гочев е европейско театрално явление. "И в този смисъл не е само български режисьор. Работил е достатъчно дълго в България, работил е обаче много дълго и тук, в Германия", смята Финци.

По време на речта си като водещ на Берлинале м.г. той поздрави гостите на повече от десет световни езика - включително иврит, арабски и китайски, за да завърши на български с "Добър вечер, госпожи и господа". Санчо не пропусна да намекне за незаслужено пренебрежение към България, характерно за доста западноевропейци. "Идвам от страна, която е в Европа. Тук за тази част от Европа казват: Там долу - демек ние тук сме горе, нали?". Разказа още как е гледал филми в кино "Дружба" и спомена легендарната реплика "Go back to Bulgaria" в класиката "Казабланка".

Башар Рахал поживя в Холивуд

Башар завършва НАТФИЗ при Стефан Данаилов, заедно със сестра си Карла и работи като тв водещ с жена си Калина. В един момент двамата решават да атакуват Страната на неограничените възможности. Кариерата на Калина се развива успешно в телевизия KTLA, където в момента тя е продуцент на сутрешния блок.

Башар по време на снимки

Снимка:Фейсбук

Башар ходеше на кастинги, снимаше се в холивудски филми, но както иронично отбелязва, все за роли на чеченци го взимали. САЩ е втората му родина-има американски паспорт. Започна да се завръща за един или друг проект у нас и си остана-както се казва у дома и стените помагат. Въпреки това той и жена му отгледаха дъщерите си Клои и Индия предимно в Лос Анжелис. Беше водещ на предавания, снима сериали, кино филми. Много хубава роля направи в "Корпус за бързо реагиране", с участието на Филип Диленси, под режисурата на Станислав Дончев. Там беше супер шпионин от ромски произход, а сестра му Карла играеше негова съпруга.

Той е продуцент на няколко филма.

Подготвяше и бъдещи актьори в школата си към Нов театър. Последно на малкия екран го видяхме в ролята на полицейски шеф в сериала "Братя".

Секссимволът Жоро Стайков проби в Швеция, върна го любовта

Георги Стайков, който се превърна във всенароден любимец с ролята си на Ростислав във "Вчера", също не издържа на опростачването в годините на прехода и си грабна куфарите към Швеция. Той успя да се сдобие с шведски паспорт още на третата година и по-късно се ожени за втората си съпруга Мариане, от която има син. Най-голямата му роля в родината на АББА е в световно нашумелия "Милениум".

Снимка:Булфото

"Ние донякъде сме изгубено поколение, защото бяхме свикнали със старата система - тогава работата в театрите беше гарантирана, имаше кино продукции. И после 10 години нищо не се случваше. Това повлия емоционално на много актьори от нашата генерация. Ако бях останал в България, може би и аз щях да се почувствам не на мястото си. Бях в Народния театър, снимах доста филми и имах награди, но бяха и времената на "чейнджа". И един телефонен техник, дето сменяше пари край Магурата, ми подвикна една вечер: "Ела, актьорчето, да те черпя едно пиене". Тогава си казах, че нещо не вървят на добре нещата. Той правеше повече пари като техник, а аз, изгряващата звезда, оставах често без кинти", преди време сподели актьорът.

Отначало заминава за Великобритания, после в Америка за 9 месеца, връща се в в страната на Шекспир, опитва със свой бизнес и накрая акостира в Швеция. В крайна сметка преди две-три години се установи в София, ожени се за колежката си от студентските години Асения, и се снима в "Мисия Лондон", "Тилт", "Под прикритие". В "Нокаут" на Ники Илиев изигра треньора по бокс на Гари Дърдън, известен с главната си роля в "От местопрестъплението". Стайков участва и във "Вездесъщият" и "Ятаган".

Върна се и на театрална сцена в Бургас, обаче множествена склероза спря творческите му изяви, а и в личен план остана сам.

Ирен Кривошиева учи деца да са актьори

Ирен Кривошиева винаги е пълна с интересни истории за живота си. Наистина е като на кино. Затова и издаде книга преди време. Актрисата, която дари със син Стефан Данаилов, се прочу като Мария от "В името на народа", после и с други филми. След като забременява, тя преценява, че за нея и детето ще е по-добра да са далеч от родината, където ги очакват негативни реакции. Тръгва отвъд океана с бебе на ръце, подпомогната от християнски организации, а тъкмо у нас вече е получила статут на звезда.

Ирен с покойната Стоянка Мутафова в "Госпожа Стихийно бедствие"

Снимка:Булфото

Но се справя и 25 години живее в странство. Има свой магазин за дрехи в Нейпълс, Флорида, където продава рокли на български дизайнери. Казва, че играе като на сцена при общуването си с всеки клиент и така си набавя дозата театрален адреналин. За разлика от колежката си Ваня Цветкова, която след снимките на "Седем часа разлика" и "Фамилията", се върна в Лас Вегас, Ирен предпочете да живее отново у нас. Заради съпруг номер 6, оператора Николай Николов. Той не иска американско гражданство. Актрисата направи своето завръщане пред бг публиката с ролята си в сериала на БНТ "Английски съсед", участва в няколко театрални спектакъла и води школа за деца актьори в "Люлин".

Димитър Баненкин и Димитър Маринов се пробваха като ресторантьори

Димитър Баненкин също млад тръгва да си търси щастието в чужбина. Бил част от трупата на "Зад канала", отишъл там с Чочо Попйорданов.

Баненкин

Снимка:Личен архив

Получавали по 120 лв. заплата. На Баненкин му стигала до 10-о число. "Когато се събудех сутрин гледах тавана по половин час и се чудех какво да правя. Мислех, че в следващите 15 години никой няма да има интерес, нито пари за изкуство. Тогава реших да се махна. Отидох със сто марки, чантичка дрехи, не познавах никой и влязох направо в полицията. Дадох си паспорта и казах:"Това съм аз". Придобих статут на емигрант. Първите 2-3 години бяха много трудни. Настаниха ни в общежитие, на държавна издръжка. Дават ти пакет храна на ден и пет марки, и се оправяш. Нямаш право на работа, освен социална, за една марка на час, да чистиш градинките примерно. Преместиха ни в Исманинг, на 20 км от Мюнхен в един физкултурен салон. Бяхме 30 човека, пет българи и останалите румънци", разказвал е той.

Подава му ръка местен човек Йохан. Той и жена му Мими го ангажират да работи в стопанството им. Подаряват му колело, после кола, той си стъпва на краката. Взима първо, второ кафене и в един момент правел по 15 000 евро оборот на ден. Споделя, че бил доволен, но не щастлив. Оборотите намалявали, и тогава го поканили "Недадените", последваха "Под прикритие", "Скъпи наследници", и място в трупата на Сатирата.

Димитър Маринов, който изигра виолончелистът Олег във филма "Зелената книга", спечелил "Оскар" преди две години, емигрира в Америка по време на турне. Той се отцепва от колегите, остава и започва да свири по улиците на цигулка. "В Тенеси едно семейство американци ме приютиха. По-големият им син седем години преди да се появя, загива при катастрофа с мотор. И с него сме родени на една и съща дата и година. 6 октомври 1964 г. Тогава бях на 25 години. Те, хората, християни, така ми се зарадваха:"Исус Христос те е изпратил". Едва ли не да заместя детето им. Три години живях при тях", разказва той с благодарност. Между 2006 и 2009 година държи ресторант в Коста Рика и разказва, че там скъпи гости му били семейство Бранджелина. Джоли харесала сармите, а Пит танцувал с жена му Дженифър.

Димитър Маринов със София Вергара

Снимка:Личен архив

Актьорът, който счита за своя учителка голямата Невена Коканова, миналата година беше участник в шоуто "Като две капки вода".

Ако бе останала, Ваня Цветкова щяла да иде в лудница

Ваня Цветкова казва, че има две родини -България и Америка. Наричана секс символ на  българското кино, тя  се преселва в САЩ през 1990 и става крупие в казино в Лас Вегас. Синеоката красавица не прави опити да се снима в киното. Казва, че там можеш да успееш когато си на 20 години, а тя тогава е на 33.

Снимка:Булфото

Предполага, че ако е останала в България, сигурно щяла да се пропие, макар че рядко близва алкохол или щяла да влезе в лудница. Споделя, че в началото ходела на работа в казино "Луксор" със свито сърце и всеки ден й се ревяло. Стискала зъби заради сина си Павел, който е най-близкият й човек и е кръстен на баща си - каскадьора Павел Дойчев. След като се снима в сериали у нас преди десетина години, Ваня бързаше да се прибере при Павел-младши, който работи като програмист. Въпреки, че тук тя няма да бъде забравена, не иска да се връща трайно, а само при интересни проекти.

Кабаиванска и Васко Василев - най-аплодирани

Уникални артисти като Райна Кабаиванска принадлежат на света, макар, че оперната прима се появява на бял свят в Бургас. Когато завършва Консерваторията, започва като хористка в Софийска народна опера. Вижда, че по нищо не отстъпва на колегите си, певци и решава да рискува. Тъкмо получила стипендия за Москва, на 24-години тя прави завой и заминава за Италия. Пристига в Милано, настанява се в евтин пансион за студенти и се записва в класа на бившата оперна прима Дзита Фумагали-Рива. Тя оценява данните на Кабаиванска и я окуражава да върви напред. През 1959 година във Верчели се провежда традиционният международен музикален конкурс за оперно пеене и класически балет "Виоти". Райна печели и пътят към славата е отворен -паричната награда от Верчели и признанието в международен аспект отварят вратите за кариерата й. Получава покани и подписва първите си договори за оперните сцени в градовете Сан Ремо, Фано, Мантуа, Тренто и Болцано, пиеш в книгата си за нея Марин Бончев.

Кабаиванска като Дездемона с тенора Марио Дел Монако като Отело в „Ковънт Гардън“

Снимка:Getty Images

Кабаиванска има и италиански паспорт, кавалер е на ордена на Италия и е избирана 5 пъти за най-популярна личност на Ботуша. "Аз никога не съм се отказвала от българското си гражданство. Тодор Живков ми казваше: "Хайде бе, ела си тука, а на мъжа ти ще му дадем една фабрика", спомня си тя с усмивка. Но смята, че човек се ражда с таланта. Сеща се как през 1940 г. като била малко дете, вървяла с баща си в Морска градина и ги спряла циганка. Взела й ръката и казала: "Ей, виждам те като царица, с едни дълги дрехи и корона, пък и музика винаги има около теб. Ама къде ще ходиш, ти си винаги на път и винаги с музика".

Снимка:Булфото

Васко Василев, световно известният цигулар, от години е поданик на Кралицата и има английски паспорт. Когато бил на 9 годинки получава правителствена стипендия и заминава за руската столица, където е приет в Централното музикално училище към Московската консерватория, за даровити деца.

През 1988-а Василев печели 3-те най-големи международни конкурси за цигулка - "Жак Тибо" в Париж, "Карл Флеш" в Лондон и "Паганини" в Италия. Същата година се премества и установява в Лондон, където продължа обучението си в Кралския музикален колеж.

Между 19 и 21 години е гост концерт-майстор на Лондонския Симфоничен Оркестър и Лондонската Филхармония. На 21 печели титлата "Суперсолист" на Лионската Опера във Франция. На 23 става най-младият и първи концерт-майстор на Кралската опера в Лондон, където работи и до момента и като творчески продуцент.

Кристо никога не стъпи повече тук

След като обучнието му в Художествената гимназия в София не дава на Христо Явашев нужната доза знания, той отпрашва за Прага през 1956 г. , при роднини.

После световният артист успява да избяга нелегално в Австрия и става политически бежанец. И в Прага, и във Виена работи какво ли не - мие чинии, почиства автомобили, има успехи като. Следват Женева и Париж- пристига във френската столица през 1958 г.

Кристо през 1969-а край Литъл Бей, Австралия. За цели 10 седмици той опаковао една голяма част от брега – с дължина близо 2,4 км.

Снимка: Getty Images

Кристо така и не се завръща в родината. С жена му Жан-Клод са граждани на света. Бедният емигрант от България впечатлява най-напред бъдещата си тъща - аристократката Пресилда дьо Гийбон. За да се прехранва, художникът по това време мие чинии и прави портрети. Тя го кани да я нарисува в семейния замък и той завърта любов първо с по-малката й дъщеря, Жойс, полусестра на Жан-Клод от втория брак на майката. "Казах си: "Мама доведе вкъщи още един бедняк." Толкова е кльощав. Ръцете му са тънки и дълги, на всичкото отгоре и рисува. Сигурно е обратен", спомня си в интервю червенокосата Жан-Клод, която в онези години е сгодена. Кристо обаче кани дамата в мансардата си, за да й покаже нова скулптура, с която много се гордее.

Пред спокойния и задоволен буржоазен живот Жан-Клод избира този с беден художник с щури идеи.

На 11 май 1960 г. се ражда синът им Кирил. Авангардистът се жени за любимата си на 28 ноември 1962-ра. Две години по-късно семейството емигрира в Ню Йорк и повече никога не сменя дома си. Всичко, което творят, подписват с общото "Кристо и Жан-Клод". Двамата стават част от рекордите на "Гинес" на 2000 г. с най-големите чадъри в света, най-дългата тичаща ограда, най-тежката опаковка за Райхстага, най-голямата скулптура без скеле в газометъра в Оберхаузен.