Това е изключително необичайно, заяви Антоанета Борисова, председател на Центъра за бременни жени към ДКЦ – 1 в Пловдив и създател на безплатното Общинско училище за бъдеще родители.

През миналия август проф. Иван Козовски от Центъра за асистирана репродуктивна медицина в АГ-болницата във Варна заяви, че ражданията със секцио у нас са около 35%, което е твърде висок процент. Медикът заподозря колегите си в меркантилност и страх да поемат отговорност за водене на едно раждане по естествен път. По думите му секциото е по-лесна интервенция, но в същото време тя е и опасна. Не би трябвало да се прилага по желание на родилките, а само по медицинско предписание, подчертава и Антоанета Борисова.

Тя обясни, че българките масово избират секциото защото то е планирано, то е под контрол, което го прави удобно и бързо. Известна част от жените предпочитат да изберат датата на раждане на детето си, за друга част е от изключително  значение, че се запазва тазовото дъно. За съжаление, не са малко младите жени, които смятат, че раждането е мръсно, отблъскващо и дори отвратително, докато цезаровото сечение е чисто, антисептично. Предполагам обаче, че тези момичетата никога не са виждали – дори на филм – как изглежда едно оперативно родоразрешение, заяви експертката.

Много майки се тревожат да не се „повреди“ бебето, като минава през родовия канал. Широко се пропагандира мнението, че секциото е по-добрия начин  за бебето да се появи на този свят. Това може да се чуе и от пловдивски АГ специалисти: Бебето се ражда без стрес и секциото е по-добро за него, но по-лошо за майката. Интересно, че същите тези специалисти говорят за по-трудното адаптиране на бебетата, родени със секцио, посочва Борисова.

Според нея най-съществената причина за секцио по желание на пациентката е страхът от болката. Безспорен факт е, че незнанието плаши. Имахме едно момиче, на което му ставаше лошо само като му замиришеше на болница. Постоянно се тревожеше, че като отиде да ражда, пак ще й прилошее. Е, не й прилоша. Тя беше много горда със себе си и казваше: “Щом аз мога да родя нормално, значи всеки може!” И после добавяше: „Щом мога да родя, значи всичко мога”. Ето това чувство дава нормалното раждане“, сподели още Борисова.

В другите държави:
 
Австрия - 17,2 % от жените раждат със секцио
Франция - 17,1 %
Великобритания - 17 %
Белгия - 15,9 %
Германия - 20,9 %
Финландия - 15,7 %
Дания - 14,5 %
Швеция - 14,4 %
Норвегия - 13,7 %
Холандия - 12,9 %
Австралия 21,7 %
САЩ - 21,1 %
Канада - 20,5 %
Ирландия - 20,4 %