Българките масово раждат със секцио. Защо?

Ражданията със секцио в България през 2011 г. са били 29 процента. Това е двойно повече от средното за европейските страни – там е около 13-17 на сто. Още по-странна е ситуацията в Пловдив – по неофициална статистика 41 процента от майките предпочитат цезаровото сечение.

Обратно в новината

Коментари - Българките масово раждат със секцио. Защо? | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много са малко жените, които имат деца преди 30 години. Много малко са жените без миоми. Много жени забременяват инвитро. От статистиката е редно да се изключат такива % и тогава да се смята. Що се отнася до цените, те са еднакви без значение как се ражда. Смешното в случая е % се изчисляват по същия начин като броя аборти. Истината е, че абортира по желание да изключително малко. В повечето случаи е наложително.

тези които избират секцио по желание го правят защото некадарни и лакомни за пари лекари им го позволяват...за да се оптимизира едно есецтвено раждане трябват компетентност, професионализам, тарпение, а много "спецялисти" в бг мислят как да ти вземат парите и да ти пробутат интевернции от които няма смисал вдахваики страх на родилките. все още савсем малко булгарки прибягват кам епидурална упоика, защото нямат доверие на анестизиолози за което не ги вина...

Мили дами вярвайте в себе си и родете нормално ако природата го позволява!

Скъпи ми дофтурье! Да оставим настрана к`ви "умнотии" сте написал... Ама едно нещо не мога да подмина и да не се обадя: със секцио или без, вагините не могат да се запазят "девствени" по простата причина, че щом жената е стигнала до раждането, тя отдавна вече не е девствена.

Вярно е, вярно е! А в Аржентина раждат през ушите.

MarlenaSS, направо ме е срам, че има хора, които разсъждават като теб ... П..тко проскубана, ако някой ти претрепе детето на пътя или се разболее от нещо и на това ли ще кажеш естествен подбор?! Според логиката на естествения подбор, такива като теб трябва да ги няма вече, защото умствения ти капацитет е колкото да пазиш равновесие ...

ти явно имаш големи наблюдения (в прекия смисъл) и още по-голямо въображение!

Безкрайно съм благодарна на моя лекар, че и двата пъти ми помогна да родя нормално. Нямам никакви поражения, като свличания, пролапси, изпускания и т.н. Естествено имаше малко шев и кройка. Сега, втория път, като бях в родилното и видях една девойка, с която родихме в един ден. Аз бях на крака и се мотках свободно, тя, горката, с разрез от кокал до кокал, с неприбран огромен корем, едва се влачеше, за да отиде до банята. Бог да благослови лекарката ми и всички акушерки! Един лев не съм дала. Отнасяха се с всички ни като с бели хора, в бяла държава. Освен секциото по желание, не одобрявам и раждането по желание на префърцунената майка, в края на осмия месец, за да не и се раздуе коремчето. Една от тъпите ни мЪникенки се беше поФалила с подобна простотия, но не помня коя беше - една такава, като кон в муцуната.

Глупости! Там раждат мъжете.

Ами след раждане със секцио преди 5 години, една лекарка не можа да види белега. Какви прасета, какви 5 лева ...

добре де,а за раждане с епидорал чувалили сте?като не искате да ви боли--да ви бият инжекция и нищо не усещате.така родих и не съжалявам.и второто дете пак така ще го родя.секцио е за страхливци(изклучвам тези по медицински причини)

Иди роди секцио с пълна упойка, после ще те питам кое ти харесва повече... За спиналната спор няма, така се понася по-леко, но болката след пълна няма равна.

Страха е генетично заложен у човека. Родих секцио по желание и не съжалявам. Болките след операцията ми бяха ужасни защото имам проблем с матката, но и десет деца да имах пак бих ги родила секцио. С операцията си спестяваш часовете контракции и всякакви други гадости, но след упойката пак боли, така че не прави класификации. Всеки може да си ражда както си иска и този вечен спор е безсмислен.

Aз съм ЗА естественото раждане, оперативно само при нужда. Родих в рамките на час , час и 1/2 и се възстанових за 1-2-3 дни. Веднага можех да се грижа за бебенцето ми. Друг е въпроса със първоначалния стрес - ами сега, ще се справя ли:). Не само, че се справих с бебешкия периодр ами и до днес със вазпитанието.Дъщеря ми е на 15 и е прекрасна,красива умна и възпитана млада дама:)). Давам съвет на всички бъдещи майки - просто се концентрирайте в това, което трябва да направите в живота си като най-важен момент, стиснете зъби и родете по най-естествения начин своята рожба, така,както се е случвало от както свят светува.И друго - движете се,спортувайте преди бременността, както и по време, ако Ви позволява състоянието. На мен не ми позволяваше много, но наистина стиснах зъби и съм горда от себе си! Успех на всички бъдещи майки:))). Уточнение - НЕ съм от малцинствата, а чистокръвна Българка.

Смърт на родилката (точно така, това е първото, което се посочва) Тромбоемболия дефинира се като блокиране на кръвоносен съд от тромб, който може да достигне по кръвоносната система до сърцето, белия дроб и мозъка и да нанесе сериозни вреди. Ако тромбът навлезе в мозъка, тогава се получава инсулт. Ако навлезе в сърцето, тогава причинява инфаркт. Ако попадне в белия дроб, това е белодробна емболия. Нито едно от посочените не е безобидно. Кървене Рискът от кървене, налагащо кръвопреливане нараства значително с нарастването на броя на предишните цезарови сечения. Инфекция най-честото усложнение след секцио засяга 85% от жените с предишно раждане и 4-5% от жените с цял околоплоден мехур. Инфекция на раната може да възникне при 2,5% до 16% от раждалите секцио. Инцидентни оперативни наранявания най-често на пикочния мехур, червата или матката и т.н.... .

Имам три деца, две от които родени по естествен път. Смятам, че няма нищо по хубаво от това да родиш нормално и го препоръчвам на всяка майка. Имам финансови възможности и обиколих поне десетина от най-добрите гинеколози в София. Почти невъзможно е да намериш такъв който да не ти препоръчва секцио. Изисква се много воля и желание за жена с възможности да роди нормално. Смятам, че това е абсурдно. Още в втория месец ме убеждаваха че съм с тесен ханш и не мога да родя нормално, или че съм страхлива и това ще ми попречи. Родих без проблеми, болката беше съвсем търпима, а възстановяването бързо. Просто в България липсват специалисти за нормално раждане. Поне в София добрите се броят на пръстите на едната ми ръка. Дори и при ниската раждаемост те са постоянно заети. Мили дами вярвайте в себе си и родете нормално ако природата го позволява!

Не виждам нищо лошо една жена да ражда със секцио по желание, стига да е запозната с рисковете. Аз бих предпочела секциото, ако знам, че това е по-безопасният начин на раждане за детето ми.

И при мен нещата така се получиха - с усложнения и час и половина безполезно напъване, с всички контракции преди това, но пак бих избрала да опитам нормално - много трудно станах след операцията и много трудно се възстанових след това и белега ми е от крак до крак, макар и само една тъничка линия.

Предполагам, че и за най-противната жена ще се намери някой пиян дъртак да праска без да гледа, но не е без значение как точно изглежда партньора за секс. То ако нямаше разлика щяхме да се перем наред, кой с която завърне. Аз поне не съм го хранил с плява, че да го давам на прасетата да го ядат, не твърдя, че моето мнение е меродавно и че при всяка е така, просто съм виждал отблъскващи гледки, които освен едно неподправено отвращение, не могат да предизвикат друго в мен. Ясно е, че като е наложително, няма друг вариант, не мога да давам акъл, но поне тия, които имат избор, не е зле да размислят и да раждат по естествен начин.

Ако всички българки раждаха по естествен път, сигурно щеше да е пълно с коментари колко сме изостанали и колко първобитно живеем.

Към sec: Ако не си небрежна към себе си и това се оправя. Операцията е малка, много ниско долу, и почти незабележима. Това да не е раждане със секцио през 70-те и 80-те години, че да ти е разпорен целия корем. Има добри мазила, които я правят почти незабележима.

Възможно е да си права, не съм специалист по жени със секцио, предполагам, че голямата част изглеждат добре. А и най-малко не пиша, за да засегна някого.

Родих първото си дете нормално и само дето не умрях. Имам 32 външни шева /бях като ритана зелка/ и не знам колко вътрешни. Външните и досега ми създават проблеми. От страх родих второто си дете със секцио в Майчин дом във Варна. След 8 часа ме изправиха и с малко болкоуспокояващи не разбрах, че съм раждала. Изборът е Ваш!

българката отвикна да ражда и организма и постепенно постепенно неможе да издържи едно раждане,циганките раждат от малки и по 5-6 деца и нямат никакъв проблем.Да сте чули циганка да има проблем с раждането и да иска секцио?Така е и със спорта например-ако на 20год си тичал по 5 км на ден ,на 40 си станал чичко с корем и с подагра и неможеш да се затичаш и 10 метра-организма се е отпуснал и не става за нищо-също като ражднето при българката..

Ограничен коментар много вероятно от човек (мъж,) който не е бил в преродилно, родилно, че и след това. Такива неща можеш да видиш и чуеш там, че после ще гледаш на жените като на безценни.

Скециото предпазва основната стока на нашите дами от намаляване на пазарната цена. Ако няма секцио долу става като хирошима, и никой не иска да посещава това местенце.

Аз и двете си деца ги родих по естествен начин. И най-отговорно заявявам, че има кой да иска да посещава "това местенце" и то с най-голямо удоволствие. Всъщност, като се замисля, знам поне за двама със сигурност. Пък ако почнем да говорим за недостатъци, то списъкът може да стане много дълъг. Аз например не мога да си представя, как някоя жена би искала някой шкембест, пъхтящ чичко да "посещава местенцето", както вие се изразявате. Така че, по-полека с "пазарни цени" и прочие, особено когато се отнася за нещо съвсем естествено и нормално.

Няма по-грозна гледка от корема на жена, раждала със секцио. Буквално се обезобразява, която може е добре да го избягва. Щото не всичко е в момента на раждане и 5 години след това, да не се чуди защо на мъжа и не му е до креватни занимяния с нея, то е отблъскващо направо след години.

Зависи от лекаря как ще изглежда корема след операция!На дъщеря ми белегът изобщо не личи, а секциото и спаси живота!

ами да си останат тесняци,затова

Ами те и нашите баби до преди 70 години са раждали по нивите и все едно нищо не е било след това. Взимали са бебето и са продължавали да копаят. Само, че са били здрави и калени физически. От сутрин до вечер движение и физически труд стягат мускулите. Да не говорим, че са раждали почти всяка година през целия период на фертилитета си. Въобще не сравнявай днешната жена с жените от едно време.

Бразилия-65%

Не само майките са за бой. Лекарите в България масово препоръчват секцио. Жена ми роди секцио, щото лекаря и препоръчал. Колкото и да я молех не искаше и да чуе за друго. След секциото се оказа че там където е срязана стената е зараснала тънка и не могат да дадът гаранция че ще издържи втора бременност.

А чушки в боба да ръгаме ли?

има грешка в заглавието,правилно е: Българките не раждат,в България раждат циганките,туркините,помакините,арменките

Сигур са забравили откъде се ражда.

Rosemary

Мите, че зЕми роди ти, се някой ша та заплоди.

защото е страшно понякога раждането

Няма такова нещо като рутинна операция. В кариерата си съм срещала повече случаи на усложнения след секцио отколкото след нормално раждане.

JENINA

ЕХЕ ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ, И ЗА ВАС ТОВА Е НЯКАКВА Т.НАР.ТЕХНИКА?ХАХА ТОВА ЗНАЧИ,ЧЕ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ТОЗИ СВЯТ СЕ Е ПОЯВИЛ С ВАШИТЕ Т.НАР.ТЕХНИКИ ЗНАЧИ?МОЛЯ ВИ СМЕШНА СТЕ ВЕЧЕ!НЯМАМ НАМЕРЕНИЕ ДА ПРОДЪЛЖАВАМ ДА РЕПЛИКИРАМ С ВАС ТО Е ЯСНО.А КОМЕНТАРА НА ДОКТОРКАТА Е ТОЛКОВА ГЛУПАВ ТО И ЗАТОВА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НИ Е НА ТОВА НИВО

аз съм акушерка,видях доста до времето когато забременях и бях абсолютно убедена че искам за себе си нормално раждане,туи като познавах добре хилядите рискове и усложнения при сецтио цезареа и се нагледах на уясии след самото сецтио.така и стана,отидох и родих както си пише по книгите,само с помоща на колежката.мога да кая че болката във 1-ви период на раждането е наистина доста силна в един момент но е за неповече от час и се изтърпява а после вече е по-лесно,а мига в които видиш детенцето е наи безценният на света!заслуява си всичката болка.освен това след 1 час ставаш от леглото сама а горките жени със сецтио са безпомощни дни наред... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Аз раждах нормално в Испания , тук нямаш избор -всички раждат нормално. Секцио само в краен случай . Акушерките само присъстваха на раждането ,като гордият ни татко ,. Даже той свърши повече работа само с присъствието си. Не съжалявам че родих нормално,болката е голяма, но щастието я засенчва многократно.

JENINA

"И разбира се, че става дума за всичките репродуктивни медицински техники в "дисертацията ти"... защото доколкото разбрах ако не са били те не е имало начин да станеш майка"-MARLENASS МОЖЕ ЛИ НАИСТИНА ДА МИ ОБЯСНИТЕ ЗА КАКВИ ТЕХНИКИ ГОВОРИТЕ?ЯВНО НАИСТИНА НЕЩО НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ КОМЕНТАРА МИ НЯМА ДА Е ЛОШО ДА ГО ПРОЧЕТЕТ ПАК.а ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО РАЗЛИКАТА В ДЕЦАТА ВИ ТЯ СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОЩЕ КОГАТО СА ЗАЧЕНАТИ-НАРИЧА СЕ ГЕН,А НЕ ОТ ФАКТА КОЙ СЕ Е РОДИЛ ЕСТЕСТВЕНО И КОЙ СЕКЦИО

колко си грозна!ставасче дума за една маика която раждасче нормално тези думи чух от болница-габрово *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Тази JeninaL си мисли,че само тя е раждала.То всяка жена си мисли,че единствено тя е раждала и си го разказва цял живот.Аз съм лекар АГ и съм за естественото раждане,освен,ако не се наложи секцио.Бебето е в стрес при секциото,не при нормалното раждане.

JENINA

МНОГО ГЛУПАВ КОМЕНТАР!ЖАЛКО,ЧЕ СТЕ ЛЕКАР!

JENINA

МНОГО ГЛУПАВ КОМЕНТАР!ЖАЛКО,ЧЕ СТЕ ЛЕКАР!

Ми то докторе е като при мъжете, дето като са ходили казарма и после цял живот разказват. Така и жената, раждането не е като да си изчистиш фасула. Помни се цял живот, особено ако е било тежко и проблемно.

Лекар си, колкото аз лебед. Лекарите в Бг. работят сякаш сме в 19 век. Особено АГ специалистите са много зле. Който има пари ражда секцио. В 21 век да се мъчиш да раждаш по естествен път е ненормално. Питам, защо ин витро забременелите раждат със секцио? За по-сигурно - и за майкато и за бебето. А ти пиши глупости.

даааа то в западна европа от краъ време се знае тше са старомодни и ненормални... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Имам три деца, родени естествено. Второто и третото са близнаци. Изключително щастлива съм, че не се поддадох на страха и взех това решение, въпреки че ме бяха обявили за луда, особено за близнаците. Раждането по нормален път, както и кърменето са най-естествените неща за една жена. Секциото не би трябвало да е по желание, а по медицински причини. Това, че всяка жена има право на избор е вярно, но в този случай лекарят е този, който може да прецени кое е най-добре за нея и бебето.Не се страхувайте от естественото раждането, Господ си знае работата!

Браво ,ти си българка за подражание . Да сте живи и здрави цялото семейство . Дай боже българките да имат повече от 2 деца . Дали по естествен път или чрез секцио , няма значение . Важното е да са живи и здрави .

Щом от това си щастлива- смях.

И от какво да съм щастлива? От нов телефон ли?

Ами разбира се, че ще е щастлива жената! Какво друго по-важно има на тоя свят от децата, близките и обичаните хора, от семейството? Смешното е, че не го разбирате.

Глупости!!!В кой век живеем.При, какви по-леки процедури се слгат упойки.Прост народ. Ако беше родила на нивата, освен щастлива и горда щеше да бъдеш.

Защо изобщо коментираш? Нещо ти пречи как съм родила ли? Векът, в който живеем не е особено прекрасен, огледай се! Не съм против секциото, а против намесата в естествените процеси, когато не се налага. А гордостта поставя всеки на по-високо ниво от останалите в собствените му очи.

JENINA

Първо нека уточня,че явно не сте прочели и осмислили добре написаното от мен-въобще коментара ми не е свързан с изкуствени бременности,изкуственно задържане и т.н.Второ колко и какво изразявам като мнение е въпрос на личен избор тук.И трето мисля,че не е много разумно да сравнявате децата си,защото и обичате и двете еднакво и защото между тях няма абсолютно никаква разлика по отношение на развитието им,проблема е във вас и вашето мислене и за вината която си насаждате мисля че е добре да потърсите помощ.Защото това мислене по отношение на двете ви деца ще доведе след време до последствия в самите тях.Не го приемайте като обида просто това лъха от вашето мислене.

Цезаровото сечение се казва така ,защото самият Цезар е роден така и е наречено на него.Също така означава царско раждане, защото оцеляването на бебето е най-важното.

много високия процент на Ц.С. в Бг. се дължи на масовата чалгизация на Бг. акушерство-тъпи и алчни доктори и още по-тъпи и претенциозни пациентки.както каза един доктор от Германия:При вас даже и по дрехите се познават простите хора.

Прави впечатление /от статстиката/,че най-малко цез.сечения се правят в страните с най-добро медицинско обслужване.

статистиката не е вярна, не знам дира откаде я е взел, а вав т. нар, високо- развити страни според теб , секциото се пласта по здравна каса/в европа/ и за да не се ораси касата не се прави секцио така масово, а в бг, всеки, които си плати, може да роди сас секцио

Защото в Европа ако си платиш, не може, нали? Ей, мозък си голям.

В страните с най-добро обслужване е съвсем логично хората като цяло да взимат по-интелигентни решения, което в масовия случай е извън способностите на днешните "бг-мами" - за тях секциото в Токуда е въпрос на "прИстиж" (sic!) Нали са станали гражданки, няма да се излагат като бабите си на село, я! :))))

JENINA

СЛЕД ВСИЧКО, КОЕТО ПРОЧЕТОХ МИСЛЯ,ЧЕ ИМАШЕ ДОСТА СМЕШНИ КОНСЕРВАТИВНИ МИСЛЕНИЯ.ВСЕ ПАК НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ,ЧЕ СМЕ В 21 ВЕК И КАК Е РАЖДАЛА БАБА МИ ПРЕДИ 60 ГОДИНИ НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ,ПРИ УСЛОВИЕ,ЧЕ МИСЛЕНЕТО,ТЕХНОЛОГИИТЕ И ВЪОБЩЕ СВЕТА ЕЖЕДНЕВНО СЕ РАЗВИВА.МИСЛЯ,ЧЕ РАЖДАНЕТО ТРЯБВА ДА Е ВЪПРОС НА ЛИЧЕН ИЗБОР,ЗАЩОТО В МИСЛЕНЕТО И В ПРЕЖИВЯВАНИЯТА СИ, ВСЕКИ Е РАЗЛИЧЕН.АЗ ЛИЧНО РАЖДАХ СЕКЦИО И АКО РЕША ДА ИМАМ ПАК ДЕТЕ ПАК БИХ ИЗБРАЛА СЕКЦИО.Е НЕ СЪМ ПО -МАЛКО ДОСТОЙНА МАЙКА ОТ ТЕЗИ,ЧИИТО ОБИДИ ЧЕТОХ ПО -ГОРЕ,ДОРИ СЪМ И ПО-ДОСТОЙНА ОТ ТЯХ,ЗАЩОТО ПРИ ЕДНО ПРОБЛЕМНО ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ И ЕДНА ПРОБЛЕМНА БРЕМЕННОСТ ВСЯКА ЖЕНА ЩЕ ПРЕДПОЧЕТЕ РАЖДАНЕ,КОЕТО Е С ПО-МАЛЪК РИСК ЗА ДЕТЕТО И ПО-ГОЛЯМ ЗА МАЙКАТА, А ТОВА Е СЕКЦИОТО.ЛИЧНО АЗ ПРЕКАРАХ 9 МЕСЕЦА НА ЛЕГЛО С КУП ХАПЧЕТА ЗА ЗАДЪРЖАНЕ ВСЕКИ ДЕН И ДВА ПЪТИ ЛЕЖАНЕ В БОЛНИЦА НА СИСТЕМИ.КАКВО ДА ОПИСВАМ СЪДБИТЕ НА ДРУГИ МАЙКИ,КОИТО ПЪК С ГОДИНИ НЕМОГАТ ДА ЗАБРЕМЕНЕЯТ ИЛИ ПЪК ИМАТ НЯКОЛКО НУСПЕШНИ БРЕМЕНОСТИ,ЕСТЕСТВЕНО,ЧЕ ЩЕ ПРЕДПОЧЕТАТ СЕКЦИО,ЗА ДА Е НАЙ-БЕЗПРОБЛЕМНО РАЖДАНЕТО ПО ОТНОШЕНИЕ НА ДЕТЕТО.И НЕ МИСЛЯ,ЧЕ ТОВА Е НАМЕСА В БОЖИЯ ПЛАН,КАКТО ПРОЧЕТОХ ПО-ГОРЕ,ЗАЩОТО ТОВА ИМЕННО КОЕТО НИ СЕ СЛУЧВА Е ПРЕДОПРЕДЕЛЕНО МНОГО ПРЕДИ ТОВА ОТ ГОСПОД, А ИМЕНО ДАЛИ ЩЕ РОДИМ ДЕЦАТА СИ И КАК ЩЕ ГИ РОДИМ.ДОРИ И ЕДНА БРЕМЕННОСТ ДА Е НОРМАЛНА НЕ МИСЛЯ,ЧЕ ТРЯБВА ДА СМЕ ВОДЕНИ ОТ МИСЛЕНЕТО, КАК РАЖДАТ ЖИВОТНИТЕ ИЛИ КАК СА РАЖДАЛИ ХОРАТА,ПРЕДИ НЯКОЛКО ВЕКА ,ЗА ДА ДОКАЖЕМ СЕБЕ СИ И ДА СЕ ПОЧУВСТВАМЕ ГОРДИ ПРЕД ПРАДЕДИТЕ НИ.ДОРИ ИМАШЕ КОМЕНТАРИ ПО-ГОРЕ В ПОДКРЕПА НА ЕСТЕСТВЕНОТО РАЖДАНЕ ОТ КОИТО МИ ЛЪХАШЕ НА МАЗОХИЗЪМ И ТЕСНОГЪРДИЕ.ВСЕ ПАК ТОВА Е НОРМАЛНО, ЖИВЕЕМ В БЪЛГАРИЯ,КЪДЕТО МИСЛЕНЕТО НИ Е РЪКОВОДЕНО В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ ОТ МИСЛЕНЕТО НА МАЙКИ И БАБИ ОТНОСНО ТЕХНИЯ ОПИТ В ЖИВОТА,А НЕ ОТ СВОЯТ СОБСТВЕН.ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ПОДКУПИТЕ И ОТНОШЕНИЕТО НА ЛЕКАРИТЕ И ПЕРСОНАЛА НЕ МИСЛЯ ЧЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ИМА НЯКАКВО ОТНОШЕНИЕ ЗА ИЗБОРА НА РАЖДАНЕТО,ПРОСТО ЗАЩОТО ТОВА СИ Е ОТДЕЛНА ТЕМА,РАЗЛИЧНА ОТ ТАЗИ И ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ ВСЕ НЯКЪДЕ ИМА КАДЪРНИ ЛЕКАРИ ПРИ КОИТО АКО СИ РЕШИЛ МОЖЕШ ДА РОДИШ КАКТО СИ ПОИСКАШ.И НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ,ЧЕ МАЙКА НЕ СЕ СТАВА С НАЧИНА ПО КОЙТО ЕДНА ЖЕНА ЩЕ РОДИ,А ПО ТОВА С КАКВА ЛЮБОВ,ВНИМАНИЕ,ЗАГРИЖЕНОСТ И С КАКВО ВЪЗПИТАНИЕ ЩЕ ОТГЛЕДА ДЕТЕТО СИ:)

Мноо си глупава, ма!! Дано не ти са вържат и други, че може и да им са стъжни!

е за това става вапрос...мисленето на булгарските жени е изкривено и погрешно до безумие. мислите си че да избирате как искате да родите е модерно и револуця в медицината...да така е но не и за секциото. може да избирате да искате да раждате в кащи, вав вода с или без епидурална упоика...това са напредаци. секциото си е просото една операця които в булгаря е изкривена и се вазползва като натшин да родиш безболезнено а в развитите страни просто лекарите са си кадарни и компетентни и ти предлагат истински решеня... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

секциото се използва когато плодът е особено ценен/инвитро бременности и др/. Нормалното раждане е много по-рисково. Няма какво да кажа повече.

Госпожо, не можах да се въздържа да не ви задам следният въпрос: а кога плодът не е "особено ценен"? Давате ли си сметка какво сте написали, да не говорим за тези, които са го харесали?

Точно като Една-та са 90 процента от раждащите със секцио по избор. Представям си как след няколко години ще научи детето си да се ръга с лакти и да премазва всичко по пътя си, щото е по-ценно и щото мама и тати така са правили като са дошли от село в града. Точно този манталитет е срамен и пагубен за нацията ни!

Daaaa to v zapadna evropa ot kray vreme se znae tshe sa staromodni i nenormalni...

Раждат така, щото е модерно. От уста на уста по кафенетата кокошките се надъхват, че така си запазват фигурата и като прибавим "всички мои познати така раждат" и ето как се получава, че овцете тръгват със стадото.

И като прибавим и всички "пръчове", които се изказват, че, разбираш ли, така "кокошките" после си оставали по-тясни и не се разшльоквали, и кой иначе нормален мъШШ щял да иска да спи с тях... И как да не си намерел после по-млада любовница. Та така... И много от "кокошките" се връзват.

Не мисля,че секциото боли по-малко от естественото раждане,макар че не съм изпитала понеже,родих със секцио,заради увита пъпна връв,в резултат на което бебчо беше започнал да се души и се наложи,но ако имаше как да избера бих избрала естествено раждане....

То не е до мислене. Болката е субективно нещо. Нормалното раждане не само боли, но и уморява, контракцията е все едно вдигаш щанга, потиш се и трепериш от адреналина. А самата контракция не прощава, стига до ниво "не мога повече" и става още повече, и така държи 20 секунди, които ти се виждат като 2 часа. Боли по много обезоръжаващ начин. Прегазва те.

Чета и препрочитам коментари и направо ми е жал за децата ви, щом толкова ви е страх от 1 час болка! Вие не сте пълноценни жени, а лигави, плиткоумни патици, ей Богу! Пък и се плашите взаимно колко боляло и колко извънредно големи били бебешките глави в сравнение с котешките, примерно... Какво като ви боли бе, откакто свят светува така се ражда и родовият път съвсем не е случайна приумица на природата, а финална подготовка за света, в който едно неподготвено по този начин бебе е изложено на риск от астма и автоимунни заболявания! Глупачки!

А след секцио си 2 месеца нередовен....

Аз също не съм избирала секцио - наложи се, защото мечо се заклещи и не можаха да го извадят нито с вакуум, нито с форцепс, а аз през цялото време отказвах оперативна намеса. Не можах да стана 3 дни след операцията и почти година мина докато се възстановя. Една майка в моята стая роди след мен по естествен начин, сутринта сложиха първата ваксина на бебето и тя стана и си замина.

Простете за невежеството, но аз съм чувал, че ако първото е секцио, то задължително и следващите са?!? Може линякой компетентен (мед. образование) по въпроса да се изкаже? Благодаря!

Oni

След минаването на определен брой години от секциото може да има нормално раждане.

Аз съвети не давам, но моят опит е следния: 7 дни след термина ме приемат, изчакват още 2 за всеки случай, включват ме на системи в 6 сутринта, спукват ми водите в 10 и така с контракции и изтекли води до 8 вечерта, когато случайно установиха, че при контракция тоновете на бебето заглъхват! За 15 минути ме спретнаха за секцио. В епикризата (или както се нарича протокола) пишеше, че бебето е с 3см свободна пъпна връв- останалото омотано около врата и тялото - никакви шансове да излезе само. Допреди да ме срежат бях от твърдите застъпници на естественото раждане. Следващите две раждания са ми със секцио по мое искане! За 3 дни наблюдение, и при цялата техника с която разполагат никой не видя омотаната пъпна връв! Никой не ми каза докога можеше да продължи това и как би завършило!

Тотално невежество е да се намесва човек в Божия план. Има точен миг ,в който е определено малкия човек да се появи на този свят , всяко вмешателство в този план тегне към неблагоприятни последствия.

какъв Божи план бе,аз бях с прееклампсия,само дето не умрях,с кръвно 190/110 и губещи се тонове на бебето,не секцио ами цялата да ме бяха срязали щях да съм доволна.аз съм за секцио,понякога то спасява 2 живота!

В статията не са дадени процентите за Италия където също знам че са доста високи поради не малкото дела заведени срещу болниците след естествено раждане, за това при най-малкия проблем там се прави точно секцио ... защо ли?