Джейсън Стейтъм може да бъде наречен с много имена. Повечето от тях, взети от заглавията на филми, с които е станал известен - "Транспортер", "Механикът", "Паркър", "Гаднярът" и т.н. За всички, които са гледали лентите с участие на Стейтъм, е ясно, че той определено има огън в кръвта и е не поредният, не е последният, а най-неразрушимият екшън герой в киното пред последните около 15 години, в които кариерата му върви нагоре.

Вижте снимки на Стейтъм >>

Британецът с див нрав става известен с филмите на Гай Ричи "Гепи", "Две димящи дула", "Револвер", но междувременно и постепенно Стейтъм се превръща в "новия Брус Уилис", както го наричат някои в Холивуд. Е, един доста по-британски Брус Уилис, но все пак можем да приемем сравнението.

Днес Джейсън Стейтъм навършва 53 години и решаваме да отбележим това със 17 страхотни факта за него, живота и кариерата му.

Снимка: Instagram

Джейсън започва да шофира на 15 години, но три пъти го късат на шофьорския изпит. Причината - бил е усвоил доста вредни навици зад волана от своя баща. Не очаквахте това от един "Транспортер", нали?

Когато е тийнейджър, заедно с баща му и брат му си правят музикална банда. Джейсън е на барабаните, брат му на китарата, а баща му поема вокалите. И до днес Стейтъм умее това-онова на барабаните.

Първата му страст като момче е гмуркането. Всъщност той има успешна кариера в тази сфера и дори е бил част от националния отбор по гмуркане на Великобритания цели 12 години.

Много обича да се шегува. Макар че в повечето си филми играе много сериозен човек, в живота е шегаджия. Побърквал е с майтапите си колегите си по време на снимките на "Две димящи дула".

Сам изпълнява каскадите си. Затова пък го наричат и нещо като "британския Джеки Чан". Стейтъм дори обвинява колегите си, които не го правят, защото счита, че това е тяхна работа.

За да се подготви за ролята си в "Смъртоносна надпревара" Стейтъм посещава истински затвор и един от затворниците там веднага го разпознава.

Forum Film Bulgaria

Работил е като модел. Забелязват го на едно автомобилно състезание и му предлагат тази работа. Макар че Стейтъм не е точно момче като от бой банда, явно точно такъв стил, като неговия, са търсели от French Connection през 1995 г.

Официален Instagram профил

Почти намира смъртта си след инцидент с камиона, който кара докато снимат "Непобедимите 3". Спирачките на возилото просто отказват по някаква причина и камионът попада в морето. Благодарение на собствените си сили и физическа подготовка Стейтъм успява да се измъкне, но казва, че почти е щял да се удави.

Изгонен е от имението на Playboy през 2008 г. Стейтъм бил поканен там, но Хю Хефнър го "изритва", след като актьорът отказал да се снима с плеймейтките.

Той е истински хит сред жените. Особено сред красивите. Но Стейтъм определено е по дългите връзки. Между 1997 и 2004 г. е с модела и актриса Кели Брук. А от 2010 г. насам има връзка със супермодела Роузи Хънтингтън-Уайтли.

Джейсън Стейтъм и Роузи Хънтингтън-Уайтли

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Двамата има син - Джак, който се роди през 2017-та и вече е на 3 години. Така Стейтъм става баща за първи път, докато е на 49 години.

Официален Instagram профил

Злодеят във "Върховният Спайдърмен" е базиран на образа на Стейтъм.

Актьорът е обект на проучване от Университета в Манчестър, целящо да проследи как се променя мъжествения образ в британската кинематография между 1998 и 2018 г.

Една от първите му работи, отново следвайки стъпките на баща си, била да продава крадени часовници, парфюми и бижута на улицата. Всъщност точно с пресъздаването на тези си "способности" е успял да впечатли Гай Ричи, за да му даде роля в "Гепи" и "Две димящи дула".

Стейтъм е истински майстор на бойните спортове - джудо, джиу джитцу, което също го свързва с Гай Ричи. Двамата явно обичат да си устройват спаринги понякога.

Израснал е с Вини Джоунс. Двамата се познават още от тийнейджъри. Вини е този, който запалва Джейсън по футбола.

Партньорката му Роузи Хънтингтън-Уайтли е с 20 години по-млада от него. Когато се срещат, той е на 42, а тя на 22. Но явно за тях това не е пречка, защото са заедно и са щастливи и до днес.

БТА