Все повече специалисти по обзавеждането на дома се опитват да установят в какво именно се корени проблемът с разхвърляния дом.

Повечето от тях вярват, че трупането на ненужни вещи у дома е комплексен проблем, който включва фактори като сантименталност, вина, наличие на пространство или неконтролируем порив за харчене на пари.

Независимо дали припознавате някои от тези фактори като свои, има някои типични търговски трикове, в които повечето от нас попадат. Ето за какво да внимавате, за да не се озовете с нов куп ненужни вещи у дома:

Вещи по последен писък на модата

Всяка година тенденциите се менят и ако следвате сляпо всяка от тях, вероятно сте натрупали огромно количество вещи, които вече не използвате и само заемат място. Затова не се превръщайте в роб на модните течения, а открийте стилът, който подхожда на пространството и темперамента ви. По този начин ще намалите вероятността от импулсивни покупки, за които да търсите място у дома.

Вещи за еднократна употреба

Гофретникът и машината за сладолед са страхотни уреди, с чиято помощ да се развихрите в кухнята 3 пъти в годината, когато имате време. Разбирате какво имаме предвид, нали? Всяка джаджа, която ви се стори невероятно хитро изобретение, пестящо времето ви, в крайна сметка се превръща в дългосрочно неизползваема вещ и консуматор на ценно пространство в дома.

Следващия път, преди да купите подобна вещ, си задайте въпроса - наистина ли имате нужда от нея и колко често ще я използвате в действителност!

Вещи тип "за всеки случай"

Вероятно в дома си вече имате няколко места, в които съхранявате вещи "за всеки случай": в гардероба, килера или чекмеджето с всякакви дреболийки. Страхотно е да бъдете подготвени, но трупането неща, които най-вероятно никога няма да използвате, няма да ви помогне особено.

Сезонни вещи

Тук не става въпрос за коледната или великденска украса, а за всички украшения, които постоянно сменяте за всеки празник или гостуване на близки.

Съветваме ви да стесните списъка със събития, които заслужават специален декор до празниците, до тези, които обичате най-много, или тези, на които най-вероятно ще посрещате гости. За всеки друг повод се придържайте към по-неутрален декор, които да не се нуждае от постоянна смяна.

Стоки с намаление

Това е частта, която е най-трудна, защото секциите с преоценени или намалени стоки в любимия ви магазин са просто неустоими. Там винаги откривате някое заровено съкровище, за което дори и не сте си помисляли, че ще притежате. Другият капан за ненужни вещи се намира точно до касите.

И двете места обикновено са пълни със случайни предмети и декорации, които са трудни за съхранение, често сезонни вещи, които се купуват импулсивно.

Източник: rozali.com