Изминаха девет години, откакто почина Рони Джеймс Дио. На 16 май 2010 г. той изгуби битката с рака, като остави света на метъла без един от най-забележителните си вокалисти. Още от началото на кариерата му през 60-те, а след това, минавайки през бандите Elf, Rainbow, Black Sabbath, Dio, Heaven&Hell, неподражаемото му пеене оформи и дълбоко повлия на на метъл музиката такава, каквато я познаваме днес.

Вижте снимки на Дио >>

Най-малкото, което можем да направим в памет на Дио днес, е да си припомним за неговия живот, за богатството и смисъла, които ни остави с музиката си.

Истинското му име е Роналд Джеймс Падавона. Има италиански корени. Роден е на 10 юли 1942 г. в Портсмут, Ню Хампшър.

Първоначално се научава да свири на тромпет и валдхорна и дори записва няколко сингъла с различни банди още като дете. По-късно жена му Уенди споделя как той ѝ разказвал за този период от живота си и по-конкретно, че "не можел да сваля момичетата като свири на тромпет, затова се научил да свири на бас китара".

Когато Рони е дете, хеви метълът не е добре познат и развит, затова той обичал да слуша опера и още тогава решил, че ще използва този тип вокално изпълнение в музиката, която прави.

Спечелва стипендия за музикалното училище "Juilliard School of Music" но не се възползва от нея, заради интереса си в областта на рока.

От 1972 до 1975 г. Рони е фронтмен на групата Elf, с която издава няколко албума.

Рони Джеймс Дио добива голяма популярност като вокал на легендарните групи Rainbow и Black Sabbath. Дио е вокалист на Rainbow в периода 1975-1978 г. и на Black Sabbath между 1979 и 1982 г.

Още при първото си съвместно участие с бандата Black Sabbath през 1979 г., написват парчето "Children of the Sea", което е включено в албума "Heaven and Hell", издаден през следващата година.

През 1982 г. основава бандата Dio. През 2006 г. Рони се събира с част от бившите членове на Black Sabbath и формират групата Heaven and Hell. Издават един албум и правят турне през 2008 г. Планират и издаването на втори албум през 2010 г., което обаче не се осъществява, защото ракът на стомаха покосява Дио през май същата година.

Псевдонимът Дио, който си избира, идва от името на престъпник - член на банда, който е с италианско-американски произход (също като него) - Джони Дио.

Но Dio на италиански означава "Бог".

Рони и първата му съпруга Лорета Берарди осиновяват син, който се казва Дан Падавона. През 2014 г. той издава дебютната си книга "Storberry", която е хорър история. Синът на Дио често призовава хората да се грижат за здравето си и казва:

"Моля ви да не правите същата грешка, която баща ми направи. За него шоуто винаги трябваше да продължа. Той не обърна внимание на предупредителните сигнали в продължение на години и през цялото време не повярва, че ракът се разраства и мутира, че може да го убие".

 Дио никога не е употребявал наркотици.

"Видях колко разрушително е това. Как замъглява чувствителността ти, изяжда таланта и живота ти. Отгледан съм от родители, чието уважение никога не бих желал да изгубя", споделя музикантът.

Като признат майстор на текстовете за всякакви магии, мечове и подобни неща, Рони Джеймс Дио пишел лириката за песните си, докато гледал любимите си "Giants" по телевизията.

Рони Джеймс Дио

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Рони Джеймс Дио е човекът, който налага емблемата на рока - рогата на дявола. Той научава за смисъла на този жест от своята баба и започва да го използва по време на концертите си.

Глен Хюз е този, който запознава Дио с индийската кухня и той направо се влюбва в тази храна. Приятелите му споделят, че не можел да спре да яде къри.

Рони идва за първи път в България през 1998 г., а после посещава страната ни още няколко пъти. По време на концерта в Каварна през 2007 г. той казва:

"Здравей, България! Аз обичам тази страна! Тя е мой дом!".

Съвсем наскоро вдовицата на Дио - Уенди, сподели в интервю, че е открила много ленти със записи на великия си съпруг, които никой никога не е чувал. Очаква се да излезе и нов документален филм за музиканта, работата по който вече била започнала. Вече се знае, че в него ще участва Гийзър Бътлър и вероятно ще бъде готов догодина.