Съвременното модно списание в САЩ се е родило преди повече от 100 години. Можем да кажем спокойно, че американската красота през тези години се e развила. Много често обаче все пак на сцената се появява модел, който улавя колективното въображение на американците.

Вижте снимки >>

Този модел концентрира всички ценности на определено време и място в една свръхчовешка рамка. Тези дами служат като муза и вдъхновение за своето поколение.

Какво биха били 50-те години на миналия век без безупречната Довима - красавица с лице на аристократ, родена в Ню Йорк, която, както казва модният агент Илейн Форд, "изглежда сякаш може да замрази лед". През 60-те години се появява вълна от разкошни жени, чиято кулминация е Мариса Беренсън. Нейната кожа и освободен външен вид ще продължат да бъдат олицетворение на бохемството на 70-те, завладени и от Джери Хол и Пат Кливланд.

Джери Хол

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

80-те години на миналия век бяха свързани със здравословния атлетизъм и голота, които се превърнаха в световно понятие за американската красота. Този неудържим дух остави своя следа и с веждите на Брук Шийлдс. Синди Крауфорд прие свояата задача и се превърна в супермодел на 90-те. Калифорнийката Кристи Търлингтън бе следващата, която претендираше за тази "титла". След нея се появи Кристен Макменами, която с куража си, оскубаните си вежди и андрогинни визии промени представите за красота и ги отмести от фокуса на секс бомбите.

В следващите години нежните лица отново завладиха Америка - Карли Клос, Джона Смолс и супер звездите на Инстаграм Кендал Дженър и Джиджи Хадид. И няма да сбъркаме, ако кажем, че Америка изглежда красива.