Изненадан от смъртта на жизнения и фин Карл Лагерфелд, модният свят потъна в скръб, но и потъна в топли и необикновени спомени за един от най-великите дизайнери в историята. Негови колеги, манекенки и актриси го определиха като гигант, необикновен талант и вдъхновител, мил и щедър приятел.

Вижте снимки на младия Лагерфелд >>

След смъртта на Карл Лагерфелд модната библия Vogue разпространи думите на дългогодишния си главен редактор Ана Уинтур, която бе близка приятелка на дизайнера:

"Днес светът загуби един гигант сред хората. Карл беше много повече от най-великият ни и продуктивен дизайнер - неговият творчески гений беше поразителен и да бъда негов приятел бе необикновен подарък. Карл беше брилянтен, той беше шантав, той беше забавен, той беше щедър извън всякакви граници и безкрайно мил. Ще ми липсва ужасно много."

"Да кажа, че познавах този фин човек, който промени начина, по който всички ние гледаме на света, е чест", написа Стела Макартни, допълвайки:

"Благодаря ти, Карл, за цялата красота и за това, че гледаше света през твоите легендарни очила, които бяха "с розови стъкла" и творчески поглед, който никой друг не притежава. Много ще липсваш... И винаги ще бъдеш обичан."

View this post on Instagram

Karl your genius touched the lives of so many, especially Gianni and I. We will never forget your incredible talent and endless inspiration. We were always learning from you.

A post shared by Donatella Versace (@donatella_versace) on

"Карл, геният ти докосна живота на толкова много хора, особено този на Джани и моя. Никога няма да забравим невероятния ти талант и безкрайно вдъхновение. Не спирахме да се учим от теб", написа Донатела Версаче.

Виктория Бекъм каза:

"Ужасно съм тъжна. Карл беше гений и винаги толкова мил и щедър към мен - и в лично, и в професионално отношение."

Модна къща "Валентино" изпрати "великана" с думите:

"Светът на модата изгуби един от най-чистите си и невероятни таланти. Липсата му е огромна, но наследството му винаги ще е тук, за да ни напомня какво означава творческа фантазия."

"Да се събуждаш в свят без Карл... Толкова е тъжно. Той беше огромно вдъхновение за мен и безспорно уникален и необикновен талант", каза Марк Джейкъбс.

Даян фон Фюрстенберг:

"Карл - гениален дизайнер-провокатор, си отиде тихо... Толкова перспективен свидетел на нашето време..."

"Карл... Толкова много спомени... БЛАГОДАРЯ ТИ, БЛАГОДАРЯ ТИ, БЛАГОДАРЯ ТИ!!! Че даде шанс на едно 16-годишно момиче от Южен Лондон и ми отвори очите...", написа Наоми Кембъл.

"Карл Лагерфелд, големият ти талант и радост от живота ще липсва на всички нас, които обичаме модата и теб", сбогува се Синди Крауфорд.

Млади манекенки, като Лили-Роуз Деп, Бела Хадид, Кая Гербер, Джоан Смолс също изразиха огромната си благодарност към своя ментор.

"Усещам голяма тежест в сърцето си, но то е и пълно с благодарност за всичко, на което ме научи и всичко, което направи за мен...", написа дъщерята на Джони Деп и Ванеса Паради.