През отминалия уикенд в Sofia Ring Mall се проведе специален ивент на Shell, който промотира колекционерските модели на моторите Ducati. Събитието продължи 2 дни, през които всички хора имаха удоволствието да се докоснат до скоростните машини на италианската марка. Лице на мероприятието беше 4-кратният европейски шампион по СуперМото - Ангел Караньотов, който наскоро записа рекорд за най-бърза обиколка на пистата в Сарес. Екип на Dir.bg отиде на място, за да се срещне със шампиона. 
За Life синът на Аня Пенчева и Ивайло Караньотов сподели за новата титла, скоростния живот, любовта към половинката си Ива и още...

Ти представи специалното събитие на Ducati и Shell в Sofia Ring Mall, от колко верме си тяхно лице?

Партньорството между мен, Ducati и Shell съществува вече от 3 години. От самото начало, когато планирахме ивента, мислихме как да го направим по-интересно за хората, как публиката да бъде по-близко до самите мотори и да добие представа за моделите в реален размер. Също така обсъждахме как да разкажем повече на аудиторията за наградите, които могат да бъдат спечелени и за специалните намаления.

Как реагираха хората на досега със скоростните машини?

Тези събития винаги са много хубави, защото на тях хората без познания за мотоциклетите, се сблъскват с машините. Онези, които наистина разбират от мотори, със сигурност вече са ги виждали на други места. Така че е по-интересно да видиш реакциите на останалите, които не са имали контакт с тях. Понякога е доста забавно и определено предизвиква хубави емоции.

Снимка: Павлин Даскалов

Какво ти носят подобни срещи с почитателите ти?

Карат ме да се чувствам добре (смее се). По начало съм малко лаконичен, но винаги има някой, който успява да ме разсмее и общо-взето завързвам разговор с всеки.

С какво са по-специални моторите, които видяхме, представени в Sofia Ring Mall?

Това бяха мотоциклети на марката Ducati, а всички знаем, че те са като Ferrari за моторите. На практика това са най-хубавите машини, които могат да се купят на пазара, те са бързи, високотехнологични, но в същото време са безопасни. Сред изложените модели имаше голям контраст - както имаше типично градски мотор, който, преди всичко, е направен, за да бъде комфортен и удобен, така имаше и високоскоростен мотоциклет, който е създаден за състезателната писта.

Имаш ли фаворит от конкретните модели?

Разбира се, това е "Ducati Panigale". Именно с него се състезавам и той бе част от изложението. Независимо от вкусовите предпочитания, всеки човек би си намерил "Ducati", който да му хареса. Имаше "нейкеди" (бел. ред.: мотори, които са без пластмасови панели), както и такива, които са с "рокерска стойка" - с краката напред, също така и високопроходими и скоростни модели.

Снимка: Sofia Ring Mall

Връзката ти с "Ducati" е много специална. Сам казваш, че си роден за своя мотор.

Точно така. Ще бъде нескромно да кажа, че "Ducati" са произвели мотор за мен, по-скоро аз съм създаден за този мотоциклет.

Какви награди получиха посетителите?

Получиха умалена реплика (1:18) на мотора, който най-много харесват. Също така тениска с моя снимка върху мотоциклета, с който се състезавам, кадърът е от рекордната обиколка в Серес. Отделно взеха отстъпка за зареждане на гориво в Shell, както и за покупка на екипи от "Overdrive", съответно на "Dainese", каски на "AGV", "Icon" и много др.

Като оставим настрана това прекрасно събитие, наскоро беше замесен в неприятен случай край Сапарева баня, в който беше обвинен в побой. Отмина ли всичко?

Да... И никога не е имало проблем, но все още никой не ме е попитал и затова си мълча.

Ето, сега те питам.

Тази случка е недоразумение, което съм забравил много отдавна.

Снимка: Павлин Даскалов

Как стоят нещата в професионален план? Да очакваме ли скоро нова шампионска титла, например на тазгодишния "BMU European Road Racing Championship 2019", на който се състезава?

Тя вече е факт и то 2 кръга преди края.

Честито! Как се чувстваш?

Благодаря ти. Щастлив съм, защото с този мотоциклет успяхме да вземем 7 победи от 7 старта. На практика вече сме републикански шампиони. В момента с отбора гледаме да не се разконцентрираме и целта ни е източноевропейската титла.

Каква е твоята формула за успех?

Никога не съм се чувствал комфортно да давам рецепти за успех. Истината е, че много се работи, при това непрекъснато и то не само аз, а още 20-30 души, които седят зад идеята. Още повече без подкрепа от семейството, това няма как да се случи. Баща ми не спи, той влага голяма част от силите си в мотоциклета, неговото развитие и усъвършенстване... Не спи и механикът от "Ducati", както и мениджърът ми и още редица други хора от отбора. Всички се трудят - може би това е рецептата, която винаги ще върши работа.

Какво включва личната ти подготовка?

Сега имам почивка от 2 месеца, която е по-скоро психическа, отколкото физическа, защото наблягам на уроците, които давам в школата си по мотоциклетизъм. Преди състезание обичам да оставам сам, да не си пилея приказките напразно и да се концентрирам върху работата, която трябва да свърша.

Успяваш ли наистина да си починеш, предвид че във вените ти тече бензин, а животът ти преминава на високи скорости?

Снимка: Павлин Даскалов

Да, за това вече наистина имам рецепта - изключвам си телефона, прибирам се в стаята и правя това, което ми е най-приятно. Почивам си с любимия човек и това ми дава сила и увереност.

В тази връзка, скоро ходихте ли с Ива Русинова някъде, като бягство от ангажиментите?

Истината е, че сме много заети и времето ни заедно е вечер. Аз съм огромен късметлия, защото съм случил на домошар като мен самия. Иначе излизаме, при това на места, нетипични за нашата възраст.

Снимка: Павлин Даскалов

Като например?

Планината... Истината е, че обичаме да сме заедно, независимо къде, важното е да бъде тихо.

От колко време сте заедно с нея?

От 3 години и половина.

Къде се крие тайната на щастието ви?

В компромисите.

Свързват те с известните ти родители, но ти имаш толкова големи лични успехи. Не успя ли да се откъснеш от "сянката им"?

Никога няма да изпитвам комплекс от това. Гордея се изключително много с майка ми и обичам хората да ме свързват както с нея, така и с баща ми, защото той е човекът, на когото подражавам. Той ми е пример.

Как се промени ти, като човек, през годините?

Започвам да говоря все по-малко, отсявам "приятелите си" повече, като ми остават само близките... Лъган няколко пъти и видях, че животът не е толкова розов, колкото си го представях. Като че ли успявам да различавам по-добре хората.

Снимка: Павлин Даскалов

Ти си спортист и добрата форма е от значение. Как поддържаш своята?

Специфичната тренировка за един мотоциклетист е странна, затова аз не я правя, просто гледам да се развивам добре. Като малък наблягах много на физическата подготовка и това ми създаде добра основа и сега мога да си позволя да си почивам повече от конкурентите ми. Истината е, че дори след 23-24 годишна възраст, организмът не реагира по същия начин на тренировките и започват да се появяват болежки, пукания, тракания... Но съм щастлив, че навремето, когато е трябвало, съм натискал здраво.

Всъщност, ти си състезател от малък. Качваш се за първи път на мотор едва на 3 години.

Да, така е. Интересно е, че тогава не обичах моторите, но баща ми ме караше. Не бях щастлив от този факт и често съм плакал. Но в един момент видях, че това си е моето призвание.

Осъзна го преди първото ти състезание, в което си участвал когато си бил на 9 г., или по-късно?

Снимка: Павлин Даскалов

След това. На първото състезание ме "биха" много, но на второто аз победих и всичко се промени.

Какво ти даде този екстремен спорт?

Не може да се опише с думи, но със сигурност ме възпита. Някой ден детето ми определено ще тренира, без значение какво. Дисциплината, която изгражда спортът, не може да бъде дадена от родител или приятел. Това е нещо различно и учи на страхотен самоконтрол. Изисква много сила и въпреки факта, че не спираш да мериш сили с опонентите си, всъщност се бориш най-вече със себе си и гледаш да си по-добър от предишния път.

Каза, че в момента не тренираш, но спазваш ли някакъв хранителен режим?

Абсолютно никакъв. Ям много, пия много и всякакви течности, но не и алкохол. Не пуша, но със сладкото прекалявам до опасни измерения.

Снимка: Павлин Даскалов