Най-важният вид свобода е да бъдеш какъвто наистина си. В реалността си търсиш роля. Отказваш се от способността си да чувстваш и я разменяш за маска...

Изминали са 48 години от смъртта на един от най-харизматичните и легендарни музиканти в историята - Джим Морисън. И никой не може да му отрече нито харизмата, нито огромното влияние и принос за музиката, защото, ако не беше велик и не беше легендарен, то кой щеше да го помни днес?

Вижте снимки на Джим >>

Джим Морисън - музикант, поет, бунтар, умира на 3 юли 1971 г. в Париж на 27-годишна възраст, но ни оставя музика, оставя ни поезия, оставя ни послания, които ще надживеят всички ни.

"Насилието не винаги е зло. Злото е в пристрастеността към него."

Роден е на 8 декември 1943 г. в Мелбърн, Флорида. Баща му е американският адмирал Джордж Стивън Морисън, който се сражава във Втората световна война. Майка му се казва Клара Кларк Морисън. Джим има сестра - Ан Робин и брат - Андрю Лий Морисън. Джим рано се отчуждава от родителите си до такава степен, че предпочита да казва, че са мъртви.

"Най-любящите родители и роднини извършват убийство с усмивка на лицето. Те ни принуждават да унищожим човека, който сме - коварен вид убийство."

Започва да пише стихове в шести клас и изписва целите си тетрадки в гимназията с поезия.

Малко след като завършва университета, където учи кинематография, живее като абсолютен бохем. Още тогава взима наркотици, чете книги, пише поезия, спи по пейките. Скоро обаче среща Рей Манзарек и заедно с Роби Кригър и Джон Дензмор решават да основат банда - The Doors. Името идва от заглавието на книгата на Олдъс Хъксли "Дверите на възприятието" ("The Doors of Perception") и е препратка към цитат от Уилям Блейк - "Ако дверите на възприятието бяха почистени, всичко би изглеждало на човек каквото е, безкрайно".

Останалото, както казват, е история.

Следват концерти, турнета, още по-бурен живот.

На 9 декември 1967 г. Джим е арестуван на сцената по време на концерта на бандата в Ню Хейвън заради опит за иницииране на бунт сред публиката.

На 1 март 1969 г. по време на концерт в Маями Джим е арестуван, защото се държи непристойно пред публиката и ругае.

Междувременно успехът на The Doors в музикалните класации е безспорен. През 1971 г. обаче Морисън решава, че се отказва от групата и от музиката, и заминава за Париж с приятелката си Памела, с която имат дългогодишна и бурна любовна история. Макар понякога тя дори да се подписва като Памела Морисън, двамата не сключват брак. Не е тайна и фактът, че Джим често има връзки с много други жени. Повечето за по една нощ.

"Сексът е пълен с лъжи. Тялото се опитва да каже истината. Но обикновено то е прекалено натъпкано с правила, за да бъде чуто и снижава претенциите си до това просто да може да се движи. Сами се осакатяваме с лъжи."

На 3 юли 1971 г. Джим Морисън е намерен мъртъв във ваната на апартамента си в Париж. Причината за смъртта му не е изяснена. Предполага се, че е свръхдоза. Има и твърдения, че всъщност Морисън умира в бар в Париж и по-късно е преместен в жилището му, но те не са доказани. Погребан е в гробището "Пер Лашез". Приятелката му Памела умира няколко години по-късно от свръхдоза.

"Приятелят е някой, който ти дава пълната свобода да бъдеш себе си."

Джим Морисън си отива от този свят на 27-годишна възраст. Той е един от най-известните членове на "Клуб 27", заедно в колегите си Дженис Джоплин, Кърт Кобейн, Джими Хендрикс.

"Хората се страхуват от смъртта повече, отколкото от болката. Странно е. Животът боли много повече от смъртта. В момента на смъртта болката изчезва. Да, тя сякаш е приятел."