Поморийската хорова формация "Прима" с диригент Анета Драгнева-Данаилова стана част от третата Международна среща на църковните хорове във Ватикана.

Вижте снимки >>

Хорове,  оркестри, както и музиканти от цял свят се срещнаха от 23 до 25 ноември 2018 г. във ватиканската аула "Павел VІ" за III Международна среща на хоровете по повод празника на света Чечилия, съобщава БНР.

Събитието е организирано от Папския съвет, а на него  взеха участие повече от 8000 певци и музиканти от всички континенти. Участниците се срещнаха с папа Франциск на 24 ноември.

Международната среща беше открита с конференция, модерирана от монс. Марко Фрисина, с участието на водещи експерти на сакрална и богослужебна музика. В събота, 24 ноември, конференцията продължи с изказването на монс. Рино Физикела, председател на Папския съвет.

Кулминационният момент на срещата започна от 11.30 ч. на същия ден с аудиенцията на папа Франциск, който разговаря с участниците, певците и музикантите. От 18 ч. в аула "Павел VІ" се проведе "Концертът на хоровете", посветен на света Чечилия. Всички присъстващи певци, заедно с хора и оркестъра на Римския диоцез Fideles et Amati бяха активни участници. Под  ръководството на  монс. Марко Фризина се  изпълниха  известни произведения от сакралната и литургична музикална традиция с творби на Палестрина, Моцарт, Перози, Хендел, Вивалди, Бартолучи. На сцената имаше над 600 певци, които изпълняваха песнопенията и заедно с всички  над 8000 души и  формираха един огромен полифоничен хор.

Събитието  беше закрито на 25 ноември в 10 ч. с литургия в базиликата "Свети Петър", предстоятелствана от монс. Физикела. На богослужението  присъстваха всички участващи  в срещата певци. Трите дни  завършиха с  неделната молитва "Ангел Господен" на площад "Свети Петър" с папа Франциск за празника "Христос, Цар на Вселената".