Как са се запознали? Абсолютно тривиално. Според официалната версия - покрай общи приятели. Според неофициалната - чрез Фейсбук. Семейството на баскетболиста Илиян Евтимов и съпругата му и телевизионна водеща Цвета Евтимова изглежда предсказуема идилия - високи, млади, красиви, известни и взискателни. А сега добавете към цялата тази идилия три малки дяволчета, които буквално им стопяват лагерите. Мислите ли, че може да се справите с тях? Така че не бързайте да смятате, че животът на спортната съпруга и успешния баскетболист е мечта. Тя може да е тяхната мечта, но не и вашата.

"Нашите познати просто се престараха - свестен, сериозен, честен, а аз не исках да се срещам със спортисти. Покани ме на кафе, аз поканих приятелка да не съм уязвима, а той не спря да си говори с нея. Признавам, заинтригува ме, но ми направи впечатление и че не я сваляше, просто беше прекалено учтив, казва Цвета. Само секунди по-късно по стълбите се чува тътен, викове огласяват коридора и в дома връхлитат двуметров мъж и три малки хали - Илиян Евтимов и децата им Александър, Виктория и Илиян. Запознаваме го с темата за разговор, докато три различни гласа се преплитат в хор, всеки със собствени изисквания и настоятелно обръщение "тати", "мамо".

Снимки: Studio KARE/#URBN

Илиян е почти съгласен с казаното от Цвети до тук.

"Всъщност тя забеляза мен... Майтапя се. Видях нейна снимка и просто й писах. Вярвах, че ще ми отговори. Не съм влагал излишни мисли. Не съм знаел тогава, че ще е по-специална за мен. На външен вид ми беше много красива. Говорих с приятелката й, защото Цвети за малко да не дойде на среща, правеше се на много отворена. Тогава за първа среща искаше да си е тежка, на мястото, аз й го дадох, но си говорих с нейната приятелка и тя се ядоса. Искаше внимание, като децата е. Аз имам 4 деца", казва Илиян. 

Снимки: Studio KARE/#URBN

Макар порастването да се отдава трудно на двамата родителите, всъщност те се оправят с малката Илиана, средната дъщеря Виктория и баткото Александър съвсем сами. Няма детегледачки, домашни прислужници и помощ от баба и дядо. А трите малки дяволчета са диви, игриви и изключително опасни, когато мълчат.

"Когато не се чува ни звук, ни стон - ситуацията трябва да е с повишено внимание. Когато Алекс е тих, крои или вече прави бели. Затова и не остават без надзор, планираме много точно времето си с три деца. Всичко е по часове, Илиян е много организиран. Децата имат занимания извън училище - Вики на художествена гимнастика и логопед, тъй като по-късно проговори. Алекс на баскетбол, буквално всеки ден на тренировки. Стараем се и училището да не изостава. Но нека бъдем честни и директни - побъркват ни, редовно излизаме извън релси, трябва да дишаме дълбоко. Но много се подкрепяме - когато единият види, че на другия му идва прекалено, се намесва. Казва на по-изнервения да си почине и поема щафетата. Поема грижите за час-два докато другият се стабилизира", разкрива Цвети.

През това време малката Илиана вече е нахлузила 4 номера по-големите обувки на сестра си Виктория и смята с тях да отиде до магазина.

Снимки: Studio KARE/#URBN

"Много добре ти стоят", кикоти се Вики, която чака сладоледа си и вече няколко пъти е отброила точно стотинки. Алекс е съблякъл костюма си около 3 пъти преди снимките да започнат и се залива от смях на забавни клипчета от интернет. В цялата тази галимация Цвети е включила грила, нарязала е зеленчуци и е приготвила телешкото. Всичко се случва за секунди и само секунда трябва, за да бъде провалено от трите малки дяволчета, които се бият с щипките за грила.

"Всички си мислят, че да съм спортна съпруга с три деца, извън България е сбъдната мечта. Всъщност аз и до ден днешен не вярвам на спортисти, освен на моя. Да, има страшно много положителни страни - хората го виждат от най-лъскавата гледна точка - ти си гледаш децата, не работиш, пътуваш, осигурено ти е жилище, разходите са покрити от отбора. Живееш на интересни места, опознаваш различни култури. Всичко това е така, но идва и един момент, когато нещата не са толкова розови. Успоредно с хубавото изоставяш семейство и приятели у дома, излизаш от социалната си среда и срещаш хора, които не познаваш и са много далечни от теб. Тоест попадаш в затворен кръг на жените на съотборниците, с които ти контактуваш. С някои се харесвате, ставате много близки - имам такава 10-годишна дружба с едно от момичетата и до ден днешен. Има и такива, с които не си чак толкова близък, но си принуден да общуваш, защото сте всекидневно заедно. Това те натоварва до известна степен, защото се оказваш много сам - сам се грижиш за децата, няма помощ от никъде, никога не сме използвали детегледачки, държим сами да възпитаваме и обгрижваме децата си", казва Цвета.

Снимки: Studio KARE/#URBN

В последните няколко години, когато децата са още малки и живеят заедно във Франция, където тренира Илиян, Цвета пътува сама с колата си навсякъде, пазарува сама и дори се примирява, че магазините там не работят в неделя.

"Свикнала съм като ми се яде сладолед, да отида и да си купя. Там няма такива работи. Там това не е възможно. Иначе най-големият ми страх беше, че Илиян ще е на път - точно тогава беше една седмица вкъщи, една седмица на евротурнири. Преди децата някак понасях по 10-ина дни да не говоря физически с човек. Разбрах какво е да си съвсем сам. Разбира се, ще изчистиш къщата 10 пъти, но ти сам не я мърсиш. Няма какво друго да свършиш, най-голямото ти удоволствие в тези малки градове, прекрасни за деца, е да отидеш да пазаруваш в магазина и това го планираш със седмици напред. И изобщо има доста минуси, които хората не ги преценяват и не могат да го видят преди да се сблъскат с това нещо. Семейството ти е далеч, има носталгия, културата е друга и най-големият ми кошмар беше, когато вече имахме деца, че ако се разболее едното и трябва да вляза в болница с него, баща му ще е на път. Тоест второто няма кой да го гледа. И това се случи. Тогава средната ми дъщеря Вики беше на 6 месеца, наложи се да вляза в болница с нея с ротавирус. Алекс беше на 2 години и половина, беше здрав и се наложи да го оставя при една от жените на съотборниците му с 4 деца. Алекс беше петото в къщата, но тя ми помогна. Разчитала съм на останалите жени на съотборниците на Илиян и ужасно много сме си помагали. По време на третото раждане съм оставяла другите две деца пак при приятелка, а Илиян ме настига някъде по пътя, защото присъства на всичките раждания. Всъщност това са най-трудните моменти, но е имало приятели, които са ме спасявали на терен", обобщава Цвета.

Снимки: Studio KARE/#URBN

И за да не е само мрънкане, спортните съпруги знаят как да празнуват победите на мъжете си. Най-хубавите моменти са, когато отборът на Илиян Евтимов "Шалон" печели три купи в една година. Подобно чудо е постигано само от един отбор в историята на Франция преди много години.

"Ние бяхме вторият и бяха страхотни празненства. Отборът ни отпусна рейса на момчетата, който ни откара до Париж, гледахме мача, върнахме се всички заедно отново с рейса, празнувахме. Там спортистите не консумират алкохол, пихме предимно шампанско. Имаше след това празненства из града, качват ги по платформи, 60 хиляди души се събират да ги поздравят. Александър на първата купа, която спечелиха, беше на 6 месеца. Имаме го сниман разреван и подпрян върху купата, защото не стоеше още стабилно. Децата ми са израснали по залите. Ходят от двуседмична възраст по мачове, никога не съм ги пазила прекомерно и не съм била от тези майки, дори когато бях бременна, ходех на мачовете на Илиян", смее се Цвета.

В целия този разграфен до секунда ежедневен план на действие, Илиян е десертът вкъщи.

Снимки: Studio KARE/#URBN

"Малките много ревнуват, особено ако някой от нас говори по телефона. Започват да досаждат, да правят бели. Но казвам, че съм десертът, защото се прибирам в 19.30 след вечерята, а те си лягат в 20.30. Когато съм вкъщи, вече са изморени и само се усмихват, а преди това буквално са направили къщата на нищо", казва Илиян.

Но не само малките ревнуват. Оказва се, че и Цвета е ревнива като малко дете - за внимание.

"Като се запознахме, доста дълго време се наложи да си говорим само по телефона. Имаше тогава една много странна случка. Племенницата ми искаше да я запозная с Цвети, а ние тъкмо говорихме по скайп. Тя й викаше Фета, тъй като от малка говори английски. Запознавам ги и освен че й вика Фета като сиренето, се обръща към мен и ме пита на английски: "Това ли е момичето от вчера вечерта?". Цвети щеше да припадне, макар че само бяхме пили кафе. Стана неудобно за нея, смешно за мен", не издържа и прихва да се смее Илиян.

Всъщност предишната вечер е показал на племенницата си Цвети само на снимка.

Снимки: Studio KARE/#URBN

"Не вдигнах скандал, пазех поведение все още. В интерес на истината Илиян никога не ме е поставял в ситуация да се чувствам застрашена от друга жена. Не е имало и такава, в която да прекрачи границата на доброто възпитание", замазва положението Цвети. Но двамата са категорични - с трите малки дяволета все пак имат време за двамата сами. Дори когато тренират, са заедно и се шегуват. Илиян казва, че се влюбва в нея толкова дни, колкото има в годината. А тя е готова да поеме неговата доза тежки физически упражнения, само и само да се справи.

"Става въпрос за нещо, с което силно ме впечатли. Тренираме на стадиона крос фит по двойки, нещо като състезание. Всеки има зададени група упражнения и серии. Тандемът сам решава кой от двамата каква бройка да поеме. Вече бях направил 45 от 60, а Цвети бе готова с нейната серия. Едва стоеше права вече, а на мен ми оставаха 15 още. В този момент тя ми каза, че ще вземе 10 от моите, за да ми помогне и да продължим към следващото упражнение. Може да ви звучи нормално, но когато си в този момент - тя едва стои на краката си, а на теб ти е важно да продължите напред - малко ме учуди тази нейна увереност и готовност", казва Илиян.

Не може да отрече на жена си, че тя е експерт в готвенето и най-вече грил майстор. Единствената жена в семейната серия на LIDL, която умело борави с жаравата и мръвките.

"Илиян обаче има много изисквания спрямо това как да е приготвена храната като цяло. Например той обича стека си по определен начин, средно суров, съответно трябва да се приготви така. Не е от мъжете, които ядат всичко. В никакъв случай. Вече съм свикнала, но сме имали истории, в които храната отиваше в кофата", признава Цвети.

"Тя се обиждаше, аз просто й казвах, че не ми харесват. Научих се с времето по-внимателно да й го казвам, така че грилът ни даде своя урок", казва Илиян.

Снимки: Studio KARE/#URBN

И двамата държат месото да е на грил, защото се хранят чисто и внимават какво ядат. "Не съм от майките, които ограничават децата си, но просто Илиана, Александър и Вики също предпочитат месо. Илиян ме научи да ям телешко, и двамата обичаме и пилешко. Гарнитурата категорично - зеленчуци на грил. За Илиян е важно да има въглехидрат, аз често пропускам, но той набляга на пастата всеки ден", казва Цвети. Освен че е майстор на грила, Цвети има и други суперсили - носи на голямо натоварване. Казва, че обича да кляка с тежести от 60 кг.

"Като цяло си оставаме непораснали деца, но това разпалва огъня между нас. Не съм типичната съпруга, която се трансформира само в майка на децата си. Пробваме да ги слагаме да спят в 20.30 и останалото време е за нас. Дали ще гледаме филм или друго, зависи от настроението, но си оставаме преди всичко гаджета", казва Цвети.

Имат ваканции, на които ходят само двамата. Имат и забавна история с предложението за брак, одобрено, обсъдено и подпомогнато от цялото семейство на Илиян. Всъщност първо с Цвета се запознава дядо му Васил, а няколко месеца по-късно, навръх Коледа тя получава малка кутийка в Атина, където празнува с родителите на баскетболиста. "Тя мислеше, че е нещо друго. Вече виждах доволната й физиономия", дразни я нарочно Илиян.

"Помислих си, че е пръстен. Той извади кутийката и казва, че ще ми връчи най-важния подарък тук, сега, пред всички. Аз - седнала, готова да кажа "да", отварям кутийката. Вътре - обеци. Добре, че не извиках "да" преди да отворя кутийката. Бях намусена цяла вечер и не можех да кажа пред всички защо", спомня си Цвета.

"Не бяха обикновени обеци, а диамантени", подчертава Илиян.

"За мен бяха само обеци. Но истината е, че се оженихме без да сме живели и ден заедно. Като се замисля, доста смело съм се хвърлила", усмихва се на развоя на събитията Цвета.

Всъщност нейният висок полет с Илиян идва след едно забавно падане.

"Първа луда случка. Първа среща. Отиваме на кино с двойка приятели. Излизаме, тя пада по гръб с краката нагоре, не може да стане от токовете на обувките", трудно сдържа смеха си Илиян.

"Вместо да ми помогне и да ме вдигне, той започна да се хили и да ме сочи с пръст. И гаджето на неговия приятел ми помага да стана. А аз, умряла от срам, че съм се изложила, викам си - това момче няма да ме покани повече", споделя Цвета.

Снимки: Studio KARE/#URBN

Всъщност Цвета си е драматична точно като останалата част от мнозинството в семейството - Илиана и Виктория. Те копират Алекс, имитират го, но по женски успяват да завъртят ситуациите в своя полза.

"Те го копират и затова съм по-строг към Алекс, понякога е трудно да ги гледам сам толкова палави, но не искам да са като замразени. Нека да пробват, падат, стават - трудно за добро. Алекс много добре разбира. Прави напук. Трябва да следи регламента, това се опитвам да му покажа. Правилата са важни", казва таткото Илиян.

Категоричен е и че щом живееш с перфектна жена като Цвети, се научаваш да забелязваш и най-малкия детайл - цвят на лака за нокти, косата.

"Вглеждам се. Тя го забеляза в началото и няма грешка", прави комплимент Илиян.

"Е, имам моите лоши дни с ужасна коса, вързана на кок и с пижама. Не съм винаги с прическа и нокти", казва Цвета.

"Но той ми дава силата да съм такава, да държа на външния си вид. Много съм емоционална. Най-емоционалното нещо, което съм правила за него, е да бъде до мен на трите раждания. По негово желание беше, а аз смятах, че това е лично пространство на жената. Стоеше до мен, държеше ми ръката. Раждането на Алекс беше тежко, загубих съзнание, не помня почти нищо, но той беше до мен и ми държеше ръката и това го помня. Той пое и детето в първите му секунди живот", спомня си младата майка.

Снимки: Studio KARE/#URBN

Смела жена е и полет след падане е по-скоро естествена стрелба за победа под коша. Но Цвета и Илиян ще ви изненадат. Може би за четвърти път, а защо не и за пети? Просто защото годината има поне 365 дни, в които и двамата се влюбват един в друг, където и да са - всеки ден. Дори докато тя му приготвя телешки стек на грила по пижама и с кок. Дори когато този стек не става за ядене. В крайна сметка някои любови не минават само през стомаха.

 

Повече от историите по преживяно на FabMama Цвети Евтимова може да чуете в новия сезон на рубриката й, с която се завръща още тази събота - 7 септември. Всяка седмица очаквайте един нов видео епизод и много от нейните съвети към майките.

 

Ето и една здравословна рецепта от Цвета Евтимова за Зеленчуци на грил с Фета:

ПЕЧЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ФЕТА

Продукти:

1/2 връзка магданоз

1/2 глава червен лук

1 патладжан *40г фета

1 суп.л. зехтин

2 тиквички

1 чаша чери домати

1 ч.л. мед

1/2 чаша киноа

1/2 краставица (1 малка)

1 лимон

Приготвяне: Сварете киноата и я подправете с лимона. Мариновайте фетата със зехтин, магданоз и мед. Изпечете на грила всички зеленчуци без краставицата и доматите. Изпечете и сиренето. Смесете зеленчуците със сиренето и киноата.

Интервю и концепция: Криси Димитрова

Фотограф: Студио КАРЕ за #URBN.dir.bg

Грим: Росина Георгиева

РМ: Йоана Грозданова