Краят на лятото напомня, че е време и за последната ни горска обиколка из местата край София, които си плачат за грил в приятна компания. Признавам ви, този месец ми беше колкото приятно, толкова и вкусно, затова и днес ще ви покажа интересни рецепти, с които да подкрепите разходката. Освен това съм ви приготвила прекрасни дестинации с интересна история. Днешният четвъртък е още по-специален, защото е време да научим и кои са тримата късметлии, които спечелиха невероятен грил за чудесни кулинарни преживявания. Но преди това нека ви разкажа малко повече и за местата, които обиколихме този път.

Вижте снимки от местата, които избрахме тази седмица >>>

Германски манастир "Св. Иван Рилски"

Сигурна съм, че поевчето от нас не се сещат за манастир, когато се чудим къде да се разходим през почивните дни. Обикновено се спираме я на някой парк, я на някоя полянка на Витоша. За сметка на това около София има невероятно красиви манастири, сгушени в гората, които определено заслужават вниманието ни. Започваме с манастира "Свети Иван Рилски" в Герман. Само на 15 км от София, сгушен в Лозенската планина, манастирът със сигурност ще ви завладее със своята красота. До него можете да стигнете както с автомобил, така и с автобус номер 6 или маршрутка номер 37.

Германски манастир „Св. Иван Рилски“

Снимка: dir.bg

Манастирът ще ви посрещне с тайнствена тишина, студен извор в двора и пейки за почивка под очарователните асми. И още малко любопитни факти - според легендите, тук за кратко е живял Иван Рилски, още по времето, когато е бил познат като "пустинника" Иван. След краткия си престой в лозенската гора, светецът тръгва за Рила, където основава Рилския манастир. След като се насладите на обиколката из манастирския двор, тръгнете по пътя към гората и ще откриете близки поляни, които са прекрасна възможност да разпънете одеалце и да се забавлявате с приятели и вкусна храна. Особено ако успеете да си откраднете свободен ден през седмицата, когато тук почти няма жива душа, а тишината се нарушава единствено от птиците в гората. Какво по-хубаво!

Драгалевски манастир "Св. Богородица Витошка"

Ако някоя сутрин се събудите с желание за разходка сред природата, но работните задачи ви дебнат зад гърба, то слдващата ни дестинация е идеален вариант за бързи бягства от градския шум. Драгалевският манастир се намира само на 11 км от центъра на София или иначе казано една обедна почивка време. Манастирът е построен по време на Второто българско цартсво, а първото му споменаване е във Витошката грамота, издадена от Цар Иван Шишман. Любопитно е и, че текстът на грамотата е един от първите, в които се използва името София вместо Средец. По време на Българското възраждане в манастира е имало килийно училище, а един от неговите игумени - йеромонах Генадий е бил близък приятел на Васил Левски.

Вратите на манастира са били винаги отворени за Васил Лвески

Снимка: dir.bg

Вратите на манастира са били винаги отворени както за Лвески, така и за много други комитетски дейци. Днес манастирът е девически, а в съседство се намира и резиденцията на българския патриарх, построена още през 40-те години на двадесети век. Автомобил или автобуси номер 64, 93 и 98 ще ви довед право в целта, а само на метри от манастирския двор ще ви се усмихне и прекрасно място за почивка и пикник. За грил целите ни има и обособени места, където е позволено да се пали огън, но въпреки това ви напомням винаги да бъдете внимателни, особено в летните горещини. Сгушени под високите дървета, на ваше разположение са пейки, масички и беседка, а дори и спортна площадка, където да се позабавлявате за здраве.

Международен парк на децата по света 

Краят на днешния ден ни отвежда до специално място, което ще ви прати в над 100 различни държави без изобщо да напускате София. "Камбаните" са малко позабравена столична дестинация, но за сметка на това ще ви очароват с красиви места за почивка с приятели. "Международния парк на децата по света", който за по-простичко сме си кръстили Камбаните, се намира на 14 км от центъра на града, а до него освен личният ви автомобил могат да ви отведат автобуси номер 63, 111 и 112. Най-старата камбана, която можете да видите тук е на цели 1000 години, а сред по-интересните се нарежда и тази на футболен клуб "Базел", която е поставена тук през 2016-та година.

Ватиканските камбани

Обърнете внимание и на Ватиканските камбани, които са донесени лично от Папа Йоан-Павел II и Папа Франциск по време на техните посещения у нас. Българскара камбана пък тежи 1300 кг и е поставена в чест на 1300-та годишнина от съществуването на държавата ни. Имайте предвид, че тъй като това е парк на децата, само те имат право да бият камбаните.

Българската камбана тежи 1300 кг

Извън красивия монумент, тук има много и приятни места, където да похапнете във весела компания. Днес си приготвяме мариновани пилешки крилца, гурманска плескавица с бекон и кашкавал и ущипци с кашкавал. Маринованите пресни пилешки крилца от грил серията на LIDL не искат нищо повече от няколко минути на запаления грил и ще са готови да ви скочат в чинията. Освен това имате избор между пикантни и такива с билкова марината. А най-добре е да опитате и двата вида, защото са толкова вкусни, че човек трудно може да си избере. Плескавицата и ущипците, които също си взехме от LIDL, са безкрайно лесни за приготвяне. Купувате си ги, палите си грила, печете и това е! Така за по-малко от половин час си приготвяте прясна, предварително овкусена и добре изпечена вечеря.

Вечеря от грил серията на LIDL

Снимка: dir.bg

И както казах още в началото, днешният ден е по-специален, защото е време да научим имената на тримата победители в играта във фейсбук страницата на life.dir.bg, които печелят грил за нови вкусни преживявания. Ето и кои са късметлиите: Светлана Стефанова, Христо Петров и Теменужка Стойкова. 

Честито и на тримата! Екипът ни ще се свърже с вас, за да си получите прекрасните награди. Така приключват нашите грил приключения, а в следващия епизод ви очакват нови дестинации, които ще ви отведат в най-различни точки от света.