Факт е, че в музикалната история са се разписали множество талантливи изпълнители, но едва шепа от тях са успели да се превърнат в истински легенди, чиито песни съвсем заслужено ще звучат във вечността. За жалост много от имената, превърнали се във феномен на сцената, вече не са сред нас, но индустрията все още може да се похвали с няколко големи явления, които продължават да радват публиката с песните си.

А една от жените, станала безспорна сензация, е Бионсе, която днес празнува своя 40-и рожден ден. Нейните поразителни гласови данни отдавна ѝ отредиха място в редиците на най-добрите певици, появили се някога под ярките светлини на прожекторите, факт, подплатен с множество награди, които е заслужила през дългогодишната си кариера. Все пак ненапразно тя държи рекорда за най-голям брой статуетки "Грами", присъждани на жена - общо 28. Сега, след повече от три десетилетия в бизнеса, спокойно можем да кажем, че тя е повече от достойна за короната на кралица в R&B жанра.

Вижте снимки на Бионсе >>

Макар че поп принцип Ноус предпочита да пази неприкосновеността на личния си живот далеч от любопитните очи, в редки случаи тя все пак дава интервюта, чрез които позволява на почитателите си да надникнат във вътрешния ѝ свят. Точно както стори преди дни, отговаряйки на въпросите на сп. "Harper's Bazaar" по случай наближаващия ѝ личен празник. В разговора с изданието тя говори за най-важните уроци, които е научила, следвайки своя житейски път.

"Прекарах толкова много години, опитвайки се да подобря и усъвършенствам в това, което правя, че някак неусетно достигнах момента, в който вече няма нужда да се състезавам със самата себе си. Не изпитвам желание да се обръщам назад... Миналото е минало! Въпреки че се промених, смятам, че в много аспекти онази жена, която навремето бях, не може да се мери с тази, която съм днес, в нито едно отношение", казва тя.

Отговаряйки на въпросите на медията, съпругата на рапъра Джей Зи обясни защо за нея е изключително важно да държи семейството си далеч от публичното пространство. Интересен факт е, че тя сравни подхода си към славата с този на колегите си Принс и Шаде.

"Исках фокусът да падне върху музиката ми, защото ако моето творчество не е достатъчно силно или смислено, за да вдъхновява хората, задържайки интереса им, то значи съм попаднала в грешния бизнес. В началото дълго време полагах усилия да се боря с последствията от популярността и да запазя здравия си разум, понеже знаех, че от това зависи животът ми занапред. Голяма част от това, което съм, пазя за хората, които обичам. Никога не разкривам себе си на сто процента пред непознати. Онези, които не ме познават и никога не са ме срещали, може да ме определят като затворен човек. Доверието е много важно за мен. Причината, че някои хора не виждат определени мои черти или качества е, че Девата в мен отказва да им ги покаже, а не, че те не съществуват", признава тя.

В интервюто Бионсе също така успокои феновете си, че съвсем скоро ще пусне на пазара свои нови парчета, върху които в момента работи. Тя разказа как напоследък е разбрала, че не диетите са най-важни, за да се чувства добре в кожата си, а цялостното ѝ здраве. Изпълнителката на "Single Ladies" призна, че след последното си турне е имала сериозен проблем с безсънието, но тайната, помогнала ѝ да го разреши, бил медът. Ето защо в момента тя е превърнала дома си в Бел Еър във ферма за мед... и коноп.

"Разбрах колко важен е начинът, по който се чувствам, когато се събудя сутрин, това дали съм в добро настроение и дали се усмихвам... Храня не само тялото, но и душата си. Психичното здраве е от огромно значение, а нашето тяло ни казва всичко, което трябва да знаем, стига да умеем да слушаме", отбелязва тя.

Бионсе се ражда на 4 септември 1981 г. в град Хюстън, щата Тексас, в семейството на Матю и Селесте-Тина Ноус. Баща ѝ работи като мениджър в отдел "Продажби" към гиганта в сферата на печатните технологии и копирните машини - "Xerox Corporation", а майка ѝ е фризьорка, която притежава собствен салон. Тя има сестра - Соланж, която е с 5 г. по-малка от нея, и също се занимава с музика.

Кръстена е на... майка си. По-конкретно, получава нейното моминското име (Beyince), с цел да го запази живо в семейството.

Всъщност не родителите ѝ са тези, които откриват музикалния ѝ талант, прави го детската ѝ учителка по танци - Дарлет Джонсън, която един ден си тананикала любима нейна песен. Чувайки я, ученичката ѝ запяла парчето. Стигайки до високите ноти, изумила преподавателката си, понеже изобщо не се затруднила с тях. Джонсън останала толкова изненадана и впечатлена, че я помолила още веднъж да ѝ изпее песента, но малката Бионсе отказала, понеже била стеснителна и плаха. Е, обещанието, че ще получи 1 долар за изпълнението си, я накарало да забрави срамежливостта. По-късно, когато родителите ѝ идват да я вземат, Дарлет им казва за огромния потенциал на дъщеря им.

След това, на 7-годишна възраст, тя се явява на шоу за таланти, където пее песента "Imagine" на Джон Ленън, печелейки награда. Още тогава цялата публика става на крака и я аплодира дълго.

Бионсе е на 9 г., когато среща Кели Роуланд и Лативия Робърсън на прослушване за тв предаване. Тогава те се явяват като трио в шоуто "Star Search", а година по-късно към тях се присъединява и Латоя Лукет, с която се превръщат в квартет. След няколко години, прекарани из хюстънските клубове, през 1997 г. момичетата получават договор от "Columbia Records" и така първоначалната група "Girl's Tyme" се превръща в "Destiny's Child".

И въпреки огромния фурор, който причиниха, през 2006 г. бандата се разпадна. Тогава Бионсе изпада в тежка депресия, която продължава 2 години - време, през което тя почти не яде, не излиза от стаята си и опитва да преоткрие себе си. Майка ѝ е тази, която успява да ѝ помогне и да я изкара от тежкото състояние.

Соловата ѝ кариера обаче я изстрелва директно сред най-големите и ярки звезди на шоубизнес небосклона, а през нея тя не само печели многобройни награди и отличия, но и поставя редица рекорди.

За първи път се запознава с Джей Зи, когато е на 18 г. Но минава година, преди да започнат официално да се срещат, като през тези месеци двамата често разговарят и се опознават един друг. Дотогава Бионсе е имала само 1 гадже, което е срещнала на 12 г., а връзката им е продължила 5 години.

Интересен факт е, че любимото ѝ число - 4, е обвързано по специален начин с важните хора в живота ѝ. Бионсе е родена на 4 септември, рождената дата на майка ѝ е 4 януари, тази на съпруга ѝ е 4 декември, а двамата с него се женят на тайна церемония на 4 април... Поради тази причина и заглавието на четвъртия ѝ студиен албум носи единствено тази цифра, а с него тя се отклонява от поп музиката и се връща към традиционното R&B звучене.