Кралските сватби бяха, са и остават ослепителни събития, а привилегированите булки по правило не пестят пари за булчинските си рокли. Сравняването на цената на сватбените тоалети на европейските принцеси и херцогини е особено удоволствие за тези, които се интересуват от кралските династии.

Хари и Меган

Снимка: Getty images

Херцогинята на Съсекс

Цена на роклята: 150 хиляди долара

Принц Хари се ожени за любимата си в Уиндзор на 19 май 2018 г. Разбира се, имаше много спекулации относно сватбената рокля на Меган Маркъл и всички очакваха с нетърпение да видят какъв ще е изборът на щастливата булка. Американката избра модел на Givenchy с дълги ръкави и лодка деколте, който струва около 150 хиляди долара.

Меган и Хари

Снимка: Getty images

Не обаче роклята предизвика коментари, колкото невероятният воал, в чиято бродерия дизайнерите отдадоха почит на всички 56 страни от Общността на нациите, известна в миналото като Британската общност, както и на родния щат на булката.

View this post on Instagram

A post shared by Diana Spencer (@angel_diana5)

Принцеса Даяна

Цена на роклята: 200 хиляди долара

През 2019 г. известната рокля, носена от лейди Даяна Спенсър, за сватбата й с принц Чарлз в катедралата "Сейнт Пол" през 1981 г., беше преоценена. По време на създаването си сватбеният тоалет е струвал малко над 11 хиляди долара, но днес се оценява на 200 хиляди долара. Дизайнерът Дейвид Емануел описа своето творение като "достатъчно драматично, за да направи впечатление". Въпреки славата си, роклята има съмнителна репутация: някои са объркани от нейния стил, други - че материалът е прекалено набръчкан, разваляйки композицията, а трети приписват на роклята, че носи "лоши" поличби.

Принцеса Мари-Шантал

Цена на роклята: 225 хиляди долара

Най-тържественият ден в живота на гръцкия принц Павел и любимата му Мари-Шантал струва на кралския дом на Гърция и Дания кръгла сума от около 11 милиона долара. От тях почти четвърт милион бяха похарчени за сватбена рокля. Булката избра рокля на Valentino с корсет, бродерия, перли и шлейф от дантела, дълъг почти четири метра. Създаването му отнема около четири месеца работа на 25 шивачки. Влюбените се ожениха през юли 1995 г. в Лондон, в църквата "Света София", а след това организираха прием за 1200 гости в двореца Хемптън Корт. Тържеството беше определено като достойно за престолонаследника и неговите изтъкнати гости, включително Елизабет II и испанската кралска двойка.

Южени и Джак

Снимка: Getty images

Принцеса Южени

Цена на роклята: 275 хиляди долара

Внучката на британската кралица се омъжи за любимия си в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор през октомври 2018 г. Принцеса Южени носеше рокля, проектирана от Питър Пилото и Кристофър ДеВоу, която получи много похвали и явно надмина булчинската рокля на Меган Маркъл, която се омъжи за принц Хари през май същата година.

Южени и Джак

Снимка: Getty images

Облеклото на Южени струва 275 000 долара и е направено от привличаща вниманието материя с бродерии, включващи символи и детайли, важни за булката - например бодил, символизиращ Балморал, детелина, свързана с Ирландия - родината на майка й, роза - емблемата на баща й, херцог на Йорк. Вталеният стил, малкият шлейф, отворените ключици, липсата на воал и ефектната изрезка на гърба, разкриваща белега на гърба на принцесата, който тя има от 12-годишна възраст след операция за изкривяване на гръбначния й стълб, не оставиха никого безразличен.

Нарухо и Масако

Снимка: Getty images

Императрица Масако

Цена на роклята: 300 хиляди долара

През 1993 г. японският престолонаследник и настоящ император Нарухито и неговата любима Масако Овада проведоха няколко сватбени церемонии, както е обичайно в императорското семейство. Присъстващите на традиционната церемония бяха изумени от коприненото сватбено кимоно, използвано на шинтоистките сватби.

Състоеше се от 12 слоя, всеки от които тежеше поне килограм. Съобщава се, че шлейфът от бял копринен брокат е бил поставен върху булката цели три часа. Масако имаше и рокля за светски прием - както беше обичайно в императорския двор, в европейски стил.

Кейт Мидълтън

Снимка: Getty images

Херцогинята на Кеймбридж

Цена на роклята: 340 хиляди долара

Кейт Мидълтън размени клетви с бъдещия престолонаследник пред милиони хора, които гледаха кралската сватба чрез пряко предаване от Лондон. На 29 април 2011 г. целият свят замръзна в очакване на кралската булка, която се появи в рокля на Alexander McQueen от сатен и дантела. Твърди се, че сватбената рокля на бъдещата кралица струва 340 хиляди долара, което се счита за значителна сума дори за кралските стандарти.

Летисия и Фелипе

Снимка: Getty images

Кралица Летисия

Цена на роклята: над 8 милиона долара

Счита се, че настоящата кралица на Испания Летисия притежава най-скъпата булчинска рокля в съвременната история. Докато други сватбени рокли за кралици, принцеси и херцогини струват десетки или стотици хиляди долари, тук говорим за милиони (оценени на 6 милиона британски лири или 8 милиона долара). Журналистката Летисия Ортис се омъжи за испанския престолонаследник принц Филип през 2004 г. Подготвяйки се за тържеството, тя се обърна към кралския дизайнер Мануел Пертегас, любимия на бъдещата й свекърва.

Летиси и Фелипе

Снимка: Getty images

Кралица София подари на Летисия и диамантената тиара, която носеше, когато се омъжи за крал Хуан Карлос, а Пертегас украси копринената сватбена рокля на бъдещата престолонаследница с бродерия с истински златни конци. Кралският стил е постигнат чрез висока яка, дълги ръкави и дълъг четири метра и половина шлейф. Цената на роклята не е по-ниска дори от най-луксозните сватбени рокли на ориенталските принцеси.