За третата си колекция за Burberry за сезона пролет/лято 2020 г. италианският моден дизайнер Рикардо Тиши е заложил на традиционните за модната къща тренчкоти, но е добавил също стрийт облекло. Колекцията бе представена в рамките на Лондонската седмица на модата.

Вижте снимки >>

През март 2018 г. Тиши, който е работил за Givenchy, наследи Кристофър Бейли на поста творчески директор на Burberry, като имаше за цел да възроди британската модна къща, основана през 1856 г. Измина една година от представянето на първата колекция на Тиши за Burberry в Лондон и изглежда, че 45-годишният дизайнер е открил правилната насока, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

"През първия сезон научих азбуката, през втория започнах да пиша, а през този сезон имам чувството, че пиша книга за онова, което извършвам в "Бърбъри", каза той.

Колекцията е вдъхновена от викторианската епоха, през която е основана модната къща. Силуетите са пристегнати в кръста и с богато украсени ръкави. Вниманието привлякоха тренчкоти в пясъчножълто, които са къси отпред и дълги отзад, като донякъде напомнят рединготи. Жените носят рокли с украса от дантели и с буфан ръкави, както и ризи с отворени отпред ръкави или с украса от пера. За мъжете са предвидени костюми в сиво, синьо или пясъчножълто, пристегнати с колани в кръста, тренчкоти, но също стрийт облекла. Мъжете носят също парки и пуловери с качулка. Колекцията включва и шалчета с животински принтове. Преобладаващите цветове са сиво, черно и бежово с акценти в охра, розово, червено и синьо.

Снимка: AP/БТА

Сред присъствалите на дефилето знаменитости бяха главната редакторка на списание Vogue Ана Уинтур, актрисата Изабел Юпер, певиците Дуа Липа и Карла Бруни, манекенките Джиджи и Бела Хадид, Ирина Шейк.

"Искаме да продължим да създаваме луксозни тоалети, без да забравяме стрийт облеклото", отбеляза дизайнерът.

Снимка: AP/БТА

Манекенки, които носеха рокли, създадени с коприва от градината на принц Чарлз, също дефилираха в рамките на Лондонската седмица на модата. Облеклата са плод на неочакваното сътрудничество между британския престолонаследник и дуото дизайнери "Вин + Оми".

"Разговаряхме с принц Чарлз за различни растения, като коприва, див кервел и хрян, а той ни каза "Отглеждам много коприва в резиденцията Хайгроув. Защо не дойдете да си вземете коприва?", разказа Вин.

Сред показаните облекла е елегантно бежово палто, което напомя вълнена дреха, но е създадено от разсади коприва.