От няколко седмици коронавирусът върлува в света, прониквайки на все по-недостъпни места, а масовата истерия е напът да достигне връхната си точка. Хората се обличат в защитни костюми, носят маски и ръкавици, хора се презапасяват в аптеките с лекарства и маски (където все още са налични), с хранителни продукти - пазарските колички буквално преливат най-вече от консерви и тоалетна хартия, от петък 13-и в страната е обявено извънредно положение. Училищата и детските градини за затворени. Театрите и кината са затворени, всички публични и масови прояви са отменени за неопределен период от време, телевизионни предавания се снимат в празни зали без публика, в 21 век ни учат как да си мием ръцете. Съществува реалната опасност "градовете да бъдат затворени" (каквото и да означава това), хората, които не са се разболели от грип, вече са масово болни от психозата покрай грипа, част от хората, които са се разболели, починаха. Не всяка втора, абсолютно всяка новина, е свързана с коронавируса.

И това са само малка, миниатюрна, част от фактите, които съпътстват живота ни през последните месеци, а откакто вирусът е вече в България, заплахата стана още по-осезаема и направо страшна.

За своя кратък, 37-годишен, живот, не си спомням подобна ситуация. Със сигурност има хора, които са живели доста повече, но и те сякаш не могат да намерят паралел с подобна "чума" в света през последните стотици години. (Най-мащабната чумна епидемия, наричана "черна смърт" напада Европа между 1347 и 1351 г.)

Естествено, след разразяването на коронавирус епидемията, следва въпросът:

"Можем ли да сложим живота си на пауза?"

Колко време можем да издържим така?

Ще се сбъднат ли най-лощите ни кошмари или всички апокалиптични филми, които сме гледали?

И какво трябва да направим в тази ситуация?

Като начало можем да хвърлим поглед назад във времето към някои конспиративни теории за други големи епидемии, не за да се тревожим още повече, а за да си дадем сметка, че и след тях хората са оцелели. Дори са се увеличили.

Част от тях са добре описани в "Дойче веле":

Противно на онова, което сте чули, новият коронавирус не е създаден в Китай или в някоя американска военна лаборатория. Албанците не са генетично имунизирани срещу него и министър-председателят Бойко Борисов няма магична аура, която ни пази от болестта, въпреки казаното от Алена в национален ефир.

В интернет пространството се разпространяват какви ли не твърдения за коронавируса, включително и тези на жена, която заявява открито във видео в YouTube, че именно тя стои зад разпространението му.

Дана Ашли твърди, че 5G технологиите имат вина за появата на коронарируса в Ухан - центърът на заразата.

Историята на конспиративните теории

В исторически план бумът на пандемиите винаги е бил съпроводен от такива теории и множество слухове. Но в какво се състои това?

Професор Майкъл Бътър, който преподава в Университета в Тюбинген, казва, че конспиративните теории по принцип представят онова, което дадена група от хора тайно представя, за да може да контролира и разруши дадена институция, държава или дори целия свят.

Черната смърт

През 14 век, когато чумата върлува из Европа, никой не е знаел откъде се е появила болестта. Скоро след това изплуват слуховете, че евреите са причинили пандемията, заразявайки кладенци с вода в опит да завладеят света. След което те са подложени на нечовешки гонения и смъртоносен погром.

Пандемията от испански грип през 1918

Между 1918 и 1920 г. испанският грип засяга над 500 милиона души, убива между 17 и 50 милиона човека, правейки го по-смъртоносен от Първата световна война, която приключва през същата година, през която испанският грип започва своя "смъртоносен поход". Тъй като произходът на болестта си остава мистерия, към 1930 г. много хора вярват в теорията, че тя е била създадена от германската армия като оръжие.

Нашествието на бръмбари в Източна Германия

Когато колорадският бръмбар "напада" картофените насаждения в Източна Германия през 1950 г., социалистическото управление на страната бърза да обвини САЩ в това, че Щатите са организирали нашествието на колорадски бръмбари, за да сринат икономиката на Германия.

Операция "Детрик"

Началото на епидемията от СПИН в САЩ през 80-те години на миналия век беше придружено от масирана съветска кампания за дезинформация. През 1983 г. съветската тайна служба КГБ разпространи слух, че САЩ са разработили СПИН във Форт Детрик като биологично оръжие и са го тествали върху затворници, етнически малцинства и гейове. Тази конспиративна теория твърди, че САЩ умишлено са отклонили вината от себе си, твърдейки че болестта е възникнала на африканския континент.

През 1985 г. немският професор по биология, роден в Русия, Якоб Сегал дори публикува псевдонаучно изследване, за да подкрепи съветската теория на конспирацията за появата на СПИН. И въпреки че много биолози и медицински експерти отхвърлиха неоснователните му твърдения като глупост, те остават популярни и до днес.

Към средата на 90-те години Съветският съюз се разпада, а националните здравни агенции в голяма степен са поставили под контрол огнищата на СПИН. По това време обаче Африка претърпява бум на епидемия от ебола. Много теоретици на конспирацията, които лъжливо твърдяха, че СПИН е създаден в американските военни лаборатории, сега се надпреварваха да "доказват", че вирусът Ебола е биооръжие, разработено от САЩ или Великобритания.

Без никакво съмнение можем да продължим с конспиративните теории, но на практика няма нужда, тъй като коронавирусът ще продължи да върлува (според последните новини пикът му ще бъде през май и юни), без значение дали знаем как е възникнал, или не.

Онова, което трябва да знаем не като слухове, а като факти:

Възрастните хора и хората с придружаващи заболявания, като сърдечно-съдови болести, диабет, високо кръвно налягане, хронични респираторни проблеми и онкологични заболявания, са по-силно застрашени.

Мъжете са по-уязвими от жените. Женската имунна система е по-издръжлива от мъжката. Основната причина е хормонът естроген, който стимулира имунната система и я прави по-ефективна срещу заболявания. Тестостеронът от друга страна потиска имунната система, пише отново "Дойче веле".

Бременните жени не са по-силно застрашени от него.

Децата не са най-силно застрашени. Те също се заразяват, но при тях това или не води до заболяване, или симптомите са много леки. Все още не е напълно ясно защо. Експертите предполагат, че вроденият неспецифичен имунитет ("пасивна имунизация") оказва влияние.

Можем ли да сложим живота на пауза и какво да правим в Coronavirus time?

Определено можем да си мием ръцете. Дори е задължително да го правим преди, по време на и след преминаването на пандемията.

Определено можем и да ограничим социалните си контакти.

Можем да изкупим всички маски, ръкавици, калцуни и предпазни костюми на света и да ги носим до скъсване.

Можем и да не посещаваме възрастните си близки и да не оставяме децата си при тях, за да ги гледат по време на епидемията. Разбира се, друг въпрос е какво да правим с децата, докато е невъзможно да ги водим на училище, на детска градина и на ясла, а в същото време все пак трябва да ходим на работа или дори да не ходим на практика в офисите си, все пак да работим. Правителството (все още) не е дало инструкции как да се справим с тази ситуация.

Истината е обаче, че не можем да спрем да живеем за няколко дни, седмици или месеци. Да заспим "зимен сън", докато вирусът остави своята "корона", т.е. докато се открие най-доброто лечение срещу него или се превърне просто във вирус, като онези, които вече познаваме (включително птичия грип и свинския грип) и редица други заболявания, които минават всяка година през нас, и после да се събудим от състоянието си на вегетация, готови за нов живот.

И щом не може "да ни отмине тази горчива чаша" (бел. ред. "Отче Мой, ако е възможно, нека ме отмине тази чаша!" - из молитвата на Исус Христос преди да бъде заловен и разпънат на кръста), може би ще трябва да я изпием и да се надяваме, че ще оцелеем. Защото, единственото по-страшно от непознатия коронавирус, е паническият страх от него.

Така че Keep Calm и си отворете една бира. Някои специалисти дори твърдят, че това е най-доброто лечение.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos