Имайки предвид възхитителния външен вид на Кейт Бекинсейл, заслужил ѝ през годините признанието на редица престижни издания, поставили я по различно време на първото място в своите класации за красота, човек трудно би повярвал, че единствената причина, поради която Майкъл Бей я взема за ролята на Евелин Джонсън в "Пърл Харбър", дала сериозен тласък на нейната кариера, е, понеже самият той изобщо не я намира за привлекателна. Колкото и нелепо звучи, при положение че съблазнителните образи винаги са били на почит в Меката на киното, това е самата истина. А режисьорът никога не я е отричал. Дори напротив, в интервютата, които дава след премиерата на филма, той без притеснение разказва как си помислил, че тя изглежда неприятно, когато я видял за пръв път. Нещо повече, Бей признава, че в крайна сметка се е спрял на нея, защото бил убеден, че нейното участие в лентата няма да предизвика злоба или завист сред женската част на зрителската аудитория.

"Представителките на нежния пол се чувстват обезпокоени, когато на екрана се появи някоя, която е по-хубава от тях", твърди той, обяснявайки защо сред всички явили се на кастинга актриси е избрал британката.

Вижте снимки на Кейт >>

Разбира се, съвсем очаквано, думите му разстройват Кейт, която казва, че ако ѝ се бе наложило да се сблъска с подобна унищожителна критика на по-млада възраст, когато тъкмо е навлизала в индустрията, навярно е щяла да скочи от покрива на някоя по-висока сграда.

"Не мисля, че отговарям на типа жени, с който на него му доставя удоволствие да работи, все пак размерът на гърдите ми не е по-голям от този на главата ми. Освен това, когато се явих на прослушването, тъкмо бях родила. Наясно бях, че трябва да отслабна, но наистина не очаквах, че той ще ми постави условие, според което трябваше веднага да започна да тренирам, ако искам да застана пред камера... В интерес на истината не мисля, че една медицинска сестра от 1940 година би държала да има безупречна фигура, но...", не му остава длъжна звездата през гостуването си в предаването "The Graham Norton Show".Кейт Бекинсейл и Бен Афлек в "Пърл Харбър"

Въпреки това тя все пак му доказва, че той греши по отношение на преценката си за нея, тъй като не след дълго се превръща в едно от най-големите изкушения както за студиата в Холивуд, желаещи да я привлекат към своите проекти, така и за господата по цялото земно кълбо, които не спират да въздишат по нея. Малко хора обаче знаят, че освен неустоима визия, брюнетката, която съвсем наскоро посрещна своя 50-и рожден ден, притежава и впечатляващ интелект, опровергаващ клишето, че физическите дадености обикновено са за сметка на умствения потенциал. Любопитна подробност е, че когато измерват коефициента ѝ на интелигентност в училище, той се оказва цели 152 точки - резултат, който е само с осем пункта по-нисък от тези, дадени от Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг, чието IQ било 160. Това обаче не изненадва нейните учители, тъй като самите те отбелязват, че тя винаги се е различавала от своите връстници, демонстрирайки по-голям потенциал от тях в много отношения. За разлика от другите деца, за които игрите са основен приоритет, Кейт прекарва свободното си време в четене на книги, при това не само на английски, но също така на руски, немски и френски език. Но преди да стигнем до този момент от нейната история, редно би било да ви запознаем с нея от самото ѝ начало.

И така... Катрин Романи Бекинсейл ражда в лондонския квартал "Chiswik" на 26 юли 1973 година. Тя е единственото дете, с което съдбата дарява актьорската двойка Джуди Лоу и Ричард Бекинсейл, чиято професия предопределя професионалния ѝ път. Въпреки че се обичат, родителите ѝ не бързат да узаконят любовта си, изчаквайки четири години след появата на своята наследница, за да сключат брак. Кратко след венчавката им бъдещата звезда прави първата си телевизионна поява, участвайки в един от епизодите на сериала "This is your life", който е посветен на нейния баща, починал внезапно няколко месеца по-късно от инфаркт. Неговата преждевременна смърт, дошла едва на 31-годишна възраст, нанася тежък удар на момичето, което започва да изпитва постоянен страх.

"Всеки ден очаквах нещо лошо да се случи", казва носителката на награда "Glamour" в един от разговорите си с пресата, след като добива широка популярност.

Минават четири години, преди овдовялата ѝ майка да започне нова връзка с режисьора Рой Батърсби, под чиито покрив заживяват заедно с петте му деца. Кейт толкова се сближава с пастрока си, който в онзи период е член на Работническата революционна партия, че той ѝ гласува доверие да му помага с продажбите на троцкисткия вестник "Тhe News Line". Спомняйки си за онези дни, тя казва, че след като името на кинодееца попаднало в черния списък на ВВС, телефонът в къщата им постоянно бил подслушван.

Бекинсейл посещава частното девическо училище "Godolphin and Latymer", където открива страстта си към превъплъщенията, накарала я да се запише на курсове в младежкия театър "Orange Tree". Паралелно с уроците по драма, в тийнейджърските си години започва да пише разкази и стихове, а любовта ѝ към словото на два пъти ѝ носи авторитетната награда "WH Smith Young Writers" за белетристика и поезия. Отдадена на въображаемия свят на книгите обаче, тя късно успява да намери своето място в този, извън техните страници, като сама признава, че поради тази причина претърпява сериозен нервен срив, след който развива анорексия. За щастие успява да се пребори със заболяването, но не и с вредните навици, които е започнала, докато страда от него, като тютюнопушенето, останало зад гърба ѝ на много по-късен етап.

Макар мечтите ѝ да я насочват към снимачната площадка, тя не се отправя директно към нея, а вместо това, след като приключва обучението си в гимназията, поема към университета. Така постъпва в престижния Оксфорд, където се спира на специалността "Модерни езици", изучавайки руска и френска литература.

"Израснах, потопена в киното. Семейството ми беше в бизнеса. Бързо разбрах, че родителите ми се забавляват много повече в работата си, отколкото тези на всички мои приятели, взети заедно", изтъква по-късно Бекинсейл, обяснявайки, че въпреки стремежа си да получи диплома за завършено висше образование, постоянно е имала чувството, че е направила грешния избор, поставяйки кариерата си на пауза.

Навярно точно затова още в края на първия семестър съдбата ѝ предоставя възможност да вземе участие лентата "Много шум за нищо" по Уилям Шекспир. Филмовата адаптация на Кенет Бана се снима в Тоскана, Италия, през лятната ваканция на Кейт, която присъства на премиерата на филма, състояла се в рамките на фестивала в Кан. Събитието тя описва като невероятно преживяване.

"Никой дори не ми каза, че мога да доведа приятел! Носех ботуши "Doc Martens" и мисля, че сложих цветето от подноса за закуска в косата си", разказва хубавицата през смях.

Следвайки в най-старото висше учебно заведение в англоезичния свят, тя се изявява в още две продукции - средновековната историческа драма "Принцът на Ятланд" и трилър мистерията "Неразкрито". През третата си година като студентка се записва в програма за обучение в чужбина, отвела я в Париж, където се потапя в бохемския начин на живот, накарал я да осъзнае, че не е щастлива от своя. Така дванадесет месеца по-късно, когато ѝ се налага да си тръгне от Франция, за да се върне в Обединеното кралство, младата жена преценява, че трябва да се откаже от ученето, за да се посвети изцяло на седмото изкуство. Първият ѝ сериозен ангажимент, след като напуска завинаги Оксфордския университет, е екранизацията на романа "Ферма "Последна утеха", написан от Стела Гибънс. Представянето ѝ като Флора Пост - наскоро осиротяла социалистка от 30-те години на миналия век, изпратена да живее с далечни членове на семейството си в провинциална Англия, впечатлява критиката, която определено не щади комплименти по неин адрес. Тогава обаче младата надежда на британското кино изненадващо го заменя с театъра, бележейки първата си поява на сцената с пиесата "Чайката", по време на чиито репетиции се влюбва в колегата си Майкъл Шийн, с когото започват романтична връзка.


Кейт Бекинсейл и Майкъл Шийн

"Ако не бях толкова развълнувана, сигурно щях да съм адски притеснена... Все пак дотогава не бях играла на живо пред публика, а и майка ми непрекъснато ми изпращаше изрезки от вестници на рецензии, коментиращи минали представления на същата пиеса. Четейки една от тях, в залата за репетиции влезе Майкъл, а появата му ме накара да забравя за всичко... Взирайки се в него, си казах: "Боже, свършено е с мен! Това е". Освен че бе неприлично очарователен, той бе възмутително талантлив. Не бях срещала друг като него", спомня си Кейт.

Искрите между тях прехвърчат от пръв поглед, а отношенията им се развиват на бързи обороти. Още преди края на първото представление те вече живеят заедно. И макар никога да не застават един срещу друг пред олтара, актрисата казва, че през цялото време се е чувствала омъжена за колегата си, от когото през 1999 годна ражда дъщеря си Лили.

След като участва в още няколко спектакъла, тя се връща към филмите, записвайки името си сред състава на лентите "Ема", "Призрачната къща", "Мошеници като нас" и "Алиса в огледалния свят", в които ѝ отреждат водещи роли. Тогава обаче половинката ѝ получава предложение за Бродуей, на което не може да устои. Така двамата заминават за Ню Йорк, където той се подготвя за постановката, пожънала огромен успех, а тя се явява на прослушвания за различни продукции, довели до превъплъщението ѝ в Шарлот за "Последните дни на диското", благодарение на което печели отличието "London Critics' Circle" в родината си. Никой не е способен да отрече, че макар героинята, в чиито обувки умело влиза, да е дразнеща, тя самата е истинска наслада за окото.

"Не особено интересния сюжет се компенсира от обаянието на Кейт Бекинсейл, която изглежда прекрасно, облечена в прилепнали по тялото ѝ тоалети", пише Тод Маккарти от списание "Variety".

В следващата година обаче никой няма удоволствието да се наслади на съблазнителния ѝ образ от големия екран, тъй като след като установява, че е бременна, временно се оттегля снимачната площадка. Връща се към нея след раждането на дъщеря си, когато се присъединява към проекта, озаглавен "Златният бокал", поставил името ѝ редом до тези на величията Ума Търман, Джейми Фокс, Ник Нолти, Анджелика Хюстън и Джеръми Нортън, последният от които изпуска нервите си, понеже през един от снимачните дни Кейт забравя да изрече репликите си в точния момент, вследствие на което той започва да ѝ крещи, злепоставяйки я пред екипа. Ядосан, че трябва да заснемат сцената наново, Нортън засипва Бекинсейл с множество обидни думи. Вместо да му отвърне със същото, тя преценява, че ще бъде по-добре да замълчи, като се отдалечи от него, за да му даде възможност да се успокои, което така и не се случва. Виковете му я карат да потърси спасение от тях в гримьорната си, но след като му обръща гръб, яростта му нараства още повече и той тръгва след нея. Малко преди да успее да я застигне до вратата на караваната, пътят му бива препречен от Майкъл Шийн, който го удря в лицето с юмрук, сложил край на гневния му изблик спрямо неговата любима. Неприятната ситуация, внесла доза екшън на терен, минава без официално повдигнати обвинения и скоро всички забравят за нея, съсредоточени върху завършването на филма, в който, според пресата, британката се справя по-добре от американските артисти.

"Най-задоволителното представяне е нейното. Тя блести толкова силно, че засенчва колегите си. Всяка нейна мимика и жест са точно попадение в целта", пишат таблоидите.

Лицето ѝ придобива световна популярност, едва след като застава между Бен Афлек и Джош Хартнет в "Пърл Харбър", към който я привлича сценария: "В наши дни е рядкост да попаднеш на сюжет, който притежава подобни ценности. Това е един помитащ епос", обяснява тя.

Само че ентусиазмът, с който се явява на кастинга за продукцията, бива попарен след редица остри коментари, отправени ѝ от страна на Майкъл Бей. Наред с критиките относно нейното тегло, той ѝ заявява още, че заради кожените панталони, които носи, му прилича на... уличница. За изказването му Кейт говори публично през 2004 г., когато коментира, че се е облякла по този начин, защото навън валяло сняг.

"Не бе като да съм имала обеци на зърната, които да излагам на показ!", отсече възмутено в един от разговорите си с медията.

При всичко това опитът ѝ с режисьора не е така горчив, колкото този, който Бен Афлек е имал с него.

"Когато Бен разбра за изискването му, дойде и ми каза: "Нещо подобно се случи и с мен преди време, когато снимахме "Армагедон". Накараха ме да си сложа нови зъби". Тогава си помислих, че поне на мен не ми се налага да сторя такова нещо и спокойно мога да играя с истинските си зъби", споделя тя пред сп. "Women"s Healt".

Самият Майкъл Бей също е разказвал за този случай.

"Бен наистина ще се ядоса на този разказ, но тогава платихме 20 хил. долара, за перлено бели зъби, с които да подменим неговите. Винаги съм харесвал кадри, заснети от долу нагоре - точно под брадичката. Така мъжът изглежда по-героично, но той имаше тези... бебешки зъбки. Затова казах на продуцента Джери Брукхаймър, че не знам какво да правя. Тогава той ми отговори, че вече е сменял зъбите на друг известен актьор и предложи да сторим същото. Така Афлек стоя на стола на зъболекаря ми по 8 часа на ден, в продължение на 1 седмица", разкрива той.

За разлика от критиката, която изказва смесени отзиви за "Пърл Харбър", зрителите остават във възторг от видяното, което ясно личи от представянето на заглавието в бокс-офиса, където то събира над 450 милиона щатски долара. Освен това, сякаш напук на мнението на Бей, журналистите от различните издания, единодушно отсъждат, че Кейт демонстрира не само забележителен талант, но и завидна красота, въпреки натрапчивия и нехарактерен за епохата грим, нанесен на лицето ѝ.

От този момент всички холивудски студиа искат да работят с нея, но същинската им надпревара за вниманието й започва, след като през 2003 година в салоните започва да се прожектира "Подземен свят", изстрелял я директно на високия връх на славата. Само за една вечер тя се превръща в любима екшън героиня на зрителите, които нямат търпение отново да я видят в действие, надявайки се на продължение.Кейт Бекинсейл в "Подземен свят"

В тази връзка Кейт определя тренировките, през които преминава, за да облече тесния латексов костюм на воина-вампир Селин, като предизвикателство, тъй като, както самата тя твърди, че в реалния живот не е способна да хване хвърлена към нея топка, дори тя да лети право към ръцете ѝ. Само че личният ѝ инструктор Брад Сискинд казва, че клиентката му е истински боец. Той споделя, че тя посещава фитнес залата 6 пъти седмично, като тренировката ѝ е изключително интензивна и включва 8 различни упражнения, всяко от които натоварва едновременно 2 мускулни групи, като между тях в програмата ѝ присъства 2-минутно кардио. След края на цикъла системата се повтаря, но този път с по-бързо темпо и по-големи тежести. Всичко това се случва в рамките на 45 мин., а оставащото време до 1 час е запълнено с разтягане.

Кейт не крие, че преживява стреса на физическо ниво, затова се опитва постоянно да изкарва напрежението чрез спорт. Тя не пие нито кафе, нито алкохол и стои далеч дори и от черния шоколад, защото е на мнение, че ако започне да го консумира, то няма да бъде в състояние да спре.

Любопитен факт е, че макар лично да убеждава Лен Уайзман, на когото е поверена продукцията, да вземе в нея партньора ѝ Майкъл Шийн, изиграл Лушън, за да бъдат близко един до друг, по време на снимачния процес тя започва да изпитва непреодолимо привличане към режисьора, което се оказва споделено. Тогавашната съпруга на Уайзман - Дана, работеща като учител в детска градина, обвинява мъжа си в изневяра с актрисата, след което подава молба за развод. На следващата година той прави крачката, която Шийн така и не намира сили да предприеме, като пада на едно коляно пред Бекинсейл, предлагайки ѝ брак. Положителният отговор, който му дава, ги отвежда до венчилото, под което минават в Бел Еър, Калифорния, малко след премиерата на "Ван Хелсинг", в който от вампир, какъвто всъщност е предишният ѝ образ, Кейт става ловец на кръвопийци.

"Признавам, бях изненадана от тази промяна, но ролята ми се стори наистина добра", казва тя. "Освен това работата с хора като Стивън Сомърс и Хю Джакман ми помогна да премина през тежкия период на раздяла с Майкъл, с когото останахме приятели, въпреки краха в отношенията ни".Кейт Бекинсейл и Лен Уайзман

Следващата ѝ поява в киното е като Ава Гарднър в биографичния филм на Мартин Скорсезе, посветен на Хауърд Хюз - "Авиаторът". От самото начало тя е единствената актриса, която според режисьора е способна да вдъхне живот на персонажа.

"Винаги съм я харесвал! Проследил съм цялата ѝ работа и се радвам, че тя се съгласи да се яви на прослушване", казва той.

През следващите години британката добавя към филмографията си редица успешни заглавия, като "Подземен свят: Еволюция", "Щрак", "Свободни стаи", "Ледена смърт", "Подземен свят: Пробуждане", "Зов за завръщане", "Подземен свят: Кървави войни", "Джолт" и много други, като без колебание експериментира с жанровете, впускайки се в различни предизвикателства, с които се справя блестящо. Очевидно не така се представя в семейния живот, защото през 2015 г. двамата със съпруга ѝ се разделят, а година по-късно той решава официално да прекрати съюза им, подавайки молба за развод, като причина за нея посочва "непреодолими различия".

Колкото и странно да звучи, предвид факта, че прекарва повече от десетилетие с брачна халка на безимения си пръст, оказва се, че Кейт Бекинсейл изобщо не е запозната с емоциите и трепетите, съпътстващи първите романтични срещи между двама души, просто защото никога не е ходила по такива... Пред "Extra" тя признава, че винаги е прескачала тази фаза в близостта си с мъжете, преминавайки директно към следващата. Откровението ѝ озадачава почитателите ѝ, който първоначално надали са повярвали на думите ѝ, ето защо звездата допълва, че когато се запознае с някого, към който изпита привличане, тя или се омъжва за него, или забременява.

"Буквално се запознавам с някого на снимачната площадка, след което го опознавам в процеса на работа и накрая или се омъжвам за него, или му раждам дете", шегува се брюнетката.

На въпроса дали вярва, че след развода си отново ще намери любовта, тя отговаря, че далеч не изключва този вариант, но допълва, че той определено няма да се случи по така наречените "срещи на сляпо", организирани по традиция от общ познат на двама души, който е напълно убеден, че те не само биха си допаднали, но и биха се превърнали в успешна двойка. Само че актрисата има съвсем различно мнение по темата.

"Просто не мога да се сетя за нещо, което бих намразила повече от това да ми се налага седя срещу непознат, знаейки, че шансовете той да ми хареса са минимални. А за капак на всичко, ще трябва да стоя срещу него, гледайки го как яде, при това по задължение", откровено заявява тя.

Бекинсейл винаги е до болка откровена в своите интервюта, позволявайки си да говори по теми, които повечето знаменитости избягват да коментират, като например влечението ѝ към по-младите от нея мъже. След като преминава обратно в "клуба на свободните жени", тя има кратки авантюри с актьора Пийт Дейвидсън (26 г.), комика Мат Райф (21 г.), телевизионния водещ Джак Уайтхол и с рокаджията Гуди Грейс (27 г.).

В случая текстът на познатата песен, изпълнена от Синди Лупър - "Момичетата просто искат да се забавляват", идва точно на място, понеже Кейт смята, че за това желание няма възраст.

"Не е редно да спреш изцяло да се веселиш, когато надхвърлиш 32 г. О, Боже, няма да седна у дома и да чакам менопаузата, докато плета на една кука. За мен това изглежда нелепо", казва тя, изказвайки мнение, че на господата сякаш им е дадено разрешение да живеят свободно, без критика, независимо от годините им.

"Виждала съм мъже, които постоянно правят онова, което им харесва - независимо дали става дума за започване на любовна афера, покупка на мотор или правене на татуировка... А действията им не водят със себе си въпроси като "Някога ще реши ли да стане баща?", "Защо няма повече от едно дете?" или "Как може да има толкова много приятелки?".