Коледа буквално чука на вратата, а с нейното настъпване идват редица срещи - както със семейството, така и с приятелите, за които всяка жена иска да изглежда красива. Дамите знаят, че детайлите са от значение, ето защо обръщат внимание на всеки един от тях. Подготовката включва прическа, грим и... маникюр.

След като преди седмица ви срещнахме с царя на макиажа, а именно топ гримьора Бони, днес е моментът да ви запознаем с една от най-добрите маникюристки в столицата - Цони Йочкова, която умее да създава истинско изкуство върху нокти. Тя започва да се занимава с маникюр преди 15 години, при това съвсем случайно. По онова време работи в кафене, докато един ден нейна приятелка-фризьорка не затваря салона си за красота и не носи в заведението ѝ всички продукти за нокти, останали от маникюристката. Моли я да я лакира за предстоящо събитие, а в последствие Цони толкова харесва това начинание, че започва да прави маникюра на всички посетителки на кафенето. По-късно изкарва необходимия курс, като и до днес, макар и професионалист, продължава да посещава надграждащи обучения, за да е в крак с тенденциите в тази сфера.

Вижте снимки >>

Тя ще ни покаже как се прави лесен, но изключително ефектен празничен маникюр, с които всяка дама би се откроила, като в същото време ще сподели ценни съвети от "кухнята".

Какви са тенденциите през този месец?

Предвид предстоящите коледно-новогодишни празници те включват френски маникюр, но задължително трябва да има камъни, брокат, фолио... всичко, което блести. Разбира се, отделно от това, като цвят, клиентите предпочитат червено - във всичките му нюанси, както и малка тематична декорация.

Ако изключим типичните за Коледа цветове, вие какви бихте препоръчали?

За да излезем от стандарта на класическите цветове, аз лично бих препоръчала комбинацията от черно и златно с блясък и ефекти за празненството по случай настъпването на новата година. Подобен тип маникюр е страхотен завършек на една малка и семпла черна рокля.

Коя е най-предпочитаната форма за маникюр?

Последните 3-4 години се наложи тенденцията на по-заоблените форми - овал, мек квадрат, тип "бадем", както и всички техни разновидности. Тук няма изменение, като и тази година предпочитанията продължават в същия дух. Квадратните нокти ги носихме достатъчно дълго, те вече не са на мода, а и един маникюр с бадемова форма придава по-голяма женственост на ръката. Дължината зависи от ежедневието на клиентите и тяхната работната среда.

снимка: Павлин Даскалов

Какви са стъпките, които трябва да следват дамите, за да направят маникюр като този, който правите в момента?

Първо трябва да дезинфекцират добре ръцете си, което е много важно. След това да изпилят ноктите в предпочитаната от тях форма и да изрежат кожичките, ако е необходимо. Почистват от прах и внимателно нанасят дехидрататор и бондер. От значение е да изберат подходяща база за техния тип нокти и да сложат тънък слой от нея. Цветът на гел лака, който съм избрала за този маникюр, е класическо червено. Докато той още не е съвсем засъхнал, за секунда е необходимо да сложат върху него блестящо фолио и рязко да го махнат, така част от покритието му остава на маникюра. Измислят си дизайн с декоративни камъни за разкош и накрая завършват с топ лак.

Кой е най-желаният тип лак?

В тази категория определено води именно гел лакът, защото покритието и блясъкът на един такъв маникюр се запазва до 3 седмици. Заради динамичното време, в което живеем, дамите не могат да идват всяка седмица, както беше в миналото. Днес те предпочитат този тип ангажименти да се случват бързо, но това да не бъде за сметка на качеството, така че следващото им посещение да е след няколко седмици. Аз работя с марки с доказано качество на нашия пазар, които имат сертификати за произход и не съдържат вредни съставки. Те издържат от 2 до 4 седмици, в зависимост от начина на живот на всеки.

снимка: Павлин Даскалов

Кой е последният хит сред лаковете?

Това са веган лаковете, които са с напълно изчистен състав. Те не съдържат абсолютно никакви съставки от животински произход и в нито един етап от производството си не са тествани върху животни - именно това е причината, поради която потребителите изпитват все по-голям интерес към подобни козметични продукти.

През декември температурите са ниски и климатичните условия са по-сурови. В тази връзка какви грижи трябва да полагат дамите за своя маникюр?

Грижата не трябва да бъде само за ноктите, но и за кожата. Най-важно е през зимния сезон да носят ръкавици, когато излизат навън, но и да използват защитни ръкавици, когато почистват у дома с препарати. Също така могат да се възползват от услугите на професионалистите в салоните и да си направят колагенова и парафинова терапия за нокти. Хубаво е в къщи да използват също различни масла, както и кремове за ръце.

Каква маска за ръце бихте посъветвали да се използва?

Маска за дълбока дермална трансформация, която е с екстракт от черен оман, познат още като зарасличе. Преди да се нанесе, първо се прави пилинг на ръцете, след което се слагат загряващи ръкавици, посредством които продуктът прониква в дълбочина, подхранва, хидратира и омекотява кожата. Препоръчвам и колагенови ръкавици, които могат да се сложат по време на процедурата маникюр, понеже върховете на пръстите им се махат и това позволява да се работи върху ноктите.

снимка: Павлин Даскалов

Имате ли любим маникюр, които правите с удоволствие?

Френският, той е изчистен, стилен и женствен... Винаги ще бъде класика. Независимо какво облече една дама или на какво събитие ѝ се наложи да присъства, с този маникюр няма да сбърка и ще изглежда добре.

Вие също така ръчно рисувате маникюр...

Да, като малка се занимавах с рисуване и съм посещавала курсове за дизайн. Още като дете съм участвала в различни конкурси и това наистина ми доставяше удоволствие. Впоследствие прехвърлих тази своя страст върху ноктите... Просто, един вид, смених платното и започнах да създавам миниатюри.

Не е ли това много трудно начинание? Колко време ви отнема да направите един такъв маникюр?

Когато си запознат с базовите неща и имаш идеята какво правиш, тогава всичко става бързо и лесно. Времето зависи от броя на рисунките, но вече да имаш по една всеки нокът не е актуално - направата на целия маникюр, заедно с две рисунки, отнема около час и половина.

Коя беше най-сложната рисунка, която сте направила за клиентка?

Пиле, излюпващо се от яйце, което една дама ме накара да ѝ нарисувам за тематичен маникюр покрай Великден. Първо го скицирах с молив, след което преминах към работата с лаковете. В интерес на истината се получи наистина добре, макар че в началото се бях притеснила.

снимка: Павлин Даскалов

Какви тенденции се очертават за следващата година?

Предпочитаната форма ще продължи да бъде заоблената, относно дължината - по-къса. Цветовата гама винаги е била диктувана от "Пантон", който определи класическото синьо за цвят на 2020 г. Той е успокояващ и напълно подходящ за динамиката на днешното ежедневие. Референциите, които дадоха, за да може хората да добият представа за точния нюанс, са: цветът на дънките, боровинките и небето по здрач.

Какво си пожелавате за празниците?

Най-вече здраве, но също така искам догодина да изляза от зоната си на комфорт и да се явя на първото си състезание за маникюр.

Можете да почерпите още идеи за празничен маникюр в Инстаграм профила на Цони.