"Обичайте живота, защото иначе какво друго ни остава..."

Сър Антъни Хопкинс

Антъни Хопкинс е истинско въплъщение на интелигентния актьор със скрита лудост и неподражаем талант, който е изкусен душевадец на големия екран. Просто има личности, без които киното би било немислимо и той е една от тях.

Вижте снимки на Антъни Хопкинс >>

Антъни Хопкинс е роден в последния ден на 1937 г. Баща му, Ричард Антъни Хопкинс, е известен със сприхавостта си. Майка му, Мюриъл Йейтс, е роднина на поета Уилям Бътлър Йейтс. В училище Антъни се чувства зле, тъй като страда от дислексия, но тя не му пречи да развива артистичния си талант, да рисува и да свири на пиано. С цел да бъде превъзпитан, родителите му го местят няколко пъти в различни училища.

"Най-доброто в нас се развива по-късно. В гимназията аз бях идиот", казва след години актьорът.

И въпреки непостоянното му обучение, Антъни успява да развие у себе си актьорския талант. Страстта му го води в Колежа по музика и драма в Кардиф, където се дипломира през 1957 г. Започва работа в местната община, но е извикан да изпълни военната си служба като през повечето време е машинописец. През 1960 г. приключва с армията, записва се в Кралската Академия за Драматично изкуство и започва работа в учебния театър.

Снимка: Getty Images

От 2003 г. насам е женен за Стела Арояве.

Антъни Хопкинс със съпругата си

Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

От първия си брак с Петронела Баркър има дъщеря - актрисата Абигейл Хопкинс. Между 1973 и 2002 г. е женен за Дженифър Линтън.

Embed from Getty Images

Антъни Хопкинс и Дженифър Линтън през 1972 г.

Пътят на Хопкинс към големия актьорски връх и киното...

Големият пробив на Антъни Хопкинс идва през 1965 г., когато е забелязан от сър Лорънс Оливие, който го кани да се присъедини в Националния театър. Там той е дубльор на Оливие в пиесата на Аугуст Стринберг "Мъртвешки танц", а по-късно заема неговото място. Тази роля води след себе си и много други, но скоро Хопкинс се отегчава от повтаряемостта на театралното изкуство и започва все по-често да поглежда към киното.

Първата му филмова роля е в "The White Bus" на Линдзи Андерсън, първата му значителна екранна поява е в "Лъвът през зимата", където играе редом с Питър О'Тул и Катрин Хепбърн. Въпреки че продължава да играе и на театралната сцена, Хопкинс се фокусира върху киното. Специализира се в пресъздаването на реално съществували личности като Клайв Стейпълс Люис, Ричард Никсън и Пабло Пикасо. Но ролята, която го прави световноизвестен, безспорно е тази на Ханибал Лектър от филма на режисьора Джонатан Деми "Мълчанието на агнетата". За това превъплъщение Хопкинс получава "Оскар".

Антъни Хопкинс в "Мълчанието на агнетата"

Getty Images/Guliver Photos

Номинации за "Оскар" е получавал и за работата си в "Амистад" с Морган Фрийман, "Никсън" с Джоан Алън и Боб Хоскинс, както и за "Остатъците от деня" с Ема Томпсън, Хю Грант и Кристофър Рийв. За цялата си кариера Хопкинс има над 30 номинации и 37 филмови награди.

Интересен факт от неговата кариера е една неприятна случка, разиграла се по време на снимките на "The Edge", в който си партнира с Алек Болдуин и Ел Макферсън. Докато снимали в Канада, Хопкинс пада в река и спешно се налага да бъде закаран в болница, тъй като изпада в хипотермия.

Embed from Getty Images

Хопкинс прави запомнящи се роли в "Легенди за страстта", "Да устоиш на Пикасо", където се превъплъщава в образа на скандалния художник.

Embed from Getty Images

Антъни Хопкинс като Пикасо

Следват "Амистад", "Маската на Зоро" и други. Участва и в "ТОР: Богът на гръмотевиците", "360" и "Хичкок".

Антъни Хопкинс във филма "Хичкок"

Последният филм с негово участие имаше своята световна премиера преди няколко дни. Това е драмата "The Father", режисирана от Флориан Зелер, в която Хопкинс си партнира с актрисата Оливия Колман.

Значими награди...

"Оскар" (1992 г. най-добра мъжка роля - "Мълчанието на агнетата")

БАФТА (1994 г. най-добър актьор - "Shadowlands"; 1992 г. най-добър актьор - "Мълчанието на агнетата")

"Златен глобус" (2006 г. награда за цялостно творчество "СесилДеМил")

Интересни факти...

Извън филмовите му успехи животът на големия актьор е драматичен. Алкохолизмът разрушава първите му два брака - с Петронела Баркър и Дженифър Линтън.

През 1975 г. отказва алкохола и оттогава е въздържател.

Участва в множество благотворителни кампании.

През 2000 г. Антъни Хопкинс получава и американско гражданство, живее в Санта Моника, Калифорния.

През 1987 г. Кралица Елизабет II го прави Командир на Британската империя, а през 1993 г. му дава званието "Рицар".

Цитати...

За персонажа му д-р Ханибал Лектър: "Мисля, че той би бил много интересен човек, с когото да излезеш на обяд. При условие, че не ТИ си обядът."

"Умея да играя чудовища. Разбирам ги. Разбирам лудите."

Антъни Хопкинс в "Мълчанието на агнетата"

Снимка: Getty Images

"Как се играе Ханибал Лектър? Ами, просто не мърдай. Плаши хората, като стоиш неподвижно."

"Филмовата индустрия е пълна с луди хора, които мислят, че са Господ."