На 24 август в клуб "Маймунарника" за втора поредна година на същата дата и място ще се радваме на живо на прекрасната авторската музика, която "HAYES&Y" ще ни поднесат от сърце. Една от най-успешните и интересни български инди поп банди, която вече три години твори неуморно в далечен Манчестър готви за родните си фенове един от най-яките си сетове до сега. Тази вечер ще чуем за първи път на живо новото им EP (от юни тази година), което съдържа 3 песни - safeplace, RED и 46. Момчетата обещават да изпълнят и новия си сингъл, който предстои да се появи през октомври. Подгряващата банда в тази вечер също ще е на подобаващо ниво. Това са HOMEOVOX - личен проект на Георги Георгиев от "Остава", който дава име и на лейбъла Homeovoxmusic. Именно Жоро e този, който подава ръка в началото на HAYES&Y и ето че ще ги видим заедно на една сцена точно сега. HOMEOVOX ще излязат в супер състав и с кратък, стегнат сет, който определено няма да е за изпускане, а и едва ли ще има къде да се чуе скоро след това. Така че, ако сте фен на качествената и смислена музика, то 24 август е вашата дата. Ето какво споделиха момчетата от бандата броени дни преди концерта специално за читателите на Dir.bg:

Кой стои зад групата Hayes&Y? Представете се за хората, които все още не ви познават.

Трима от нас (Благо, Иво и Радо) се познаваме още от гимназията (бел.ред.Първа английска гимназия в София), започнахме да се учим заедно на инструментите си и с течение на времето музиката стана основната ни движеща сила. През 2016-та към нас се присъедини Денис, финландският ни барабанист, когото срещнахме в Лондон по време на престоя ни там.

Как избрахте името на групата?

Не сме влагали определен смисъл в името, търсехме нещо, което да се отличава и да е лесно разпознаваемо, най-вече в интернет.

Как определяте музиката, която правите?

С времето успяхме да намерим наш собствен стил и вече не ни се налага да даваме определения. Най-хубавото за изкуството е, когато бъде оставено да се развива без да бъде поставяно в рамки.

С кои групи най-често ви сравняват? А вие самите сравнявате ли се с някого?

Възхищаваме се на много групи, но предпочитаме да не се сравняваме с никого. Ние си имаме наш път.

Кои са бандите, на които се възхищавате или от които се учите?

Всяка група, която е по-успешна от нас има на какво да ни научи. Възхищаваме се искрено на групи, които вървят по собствен път и не се страхуват да се развиват и променят.

Снимка: HAYES&Y/Instagram

Какви са разликите между клубната сцена в България и тази във Великобритания?

Най-вече мащабите и конкуренцията - много по-развита сцена, с много повече места и възможности за изява, съответно повече групи и изпълнители, които се борят за своето място на нея. За щастие, в последно време се наблюдава напредък и на сцената в България, като ние все още сме част от нея и с удоволствие се връщаме за концертите си пред родна публика.

Успявате ли да се отдадете само на музиката, която правите?

Да, ние сме на 100% отдадени на музиката си.

Кое определяте като най-големия си успех в кариерата досега?

Предстои, надяваме се скоро.

Работите ли върху нещо ново и кога могат почитателите ви да очакват ново парче?

В момента записваме следващия си сингъл, който ще излезе до 2 месеца. Това ще е най-тежкото ни парче от доста време насам и сме нетърпеливи да видим как ще бъде прието от феновете ни.

Какво сте подготвили за феновете си, които ще дойдат да ви чуят и видят на 24 август в Маймунарника в София?

Ще могат да чуят новите ни 3 песни, които издадохме през юни и ще им дадем най-завършения ни сетлист досега.

Как избрахте групата, която да ви подгрява за концертите в София?

С Георги Георгиев от "Остава" се познаваме от доста време, бяхме част от неговия лейбъл Homeovoxmusic и работихме заедно по първия ни краткосвирещ запис. Той ни помогна и за първите ни стъпки на сцената в България. За нас ще е голямо удоволствие той да представи проекта си Homeovox на живо пред нашата публика.