България се класира на 14-о място на "Евровизия" със 166 точки. След 2 поредни класирания сред първите 5, "Bones" и "Екуинокс" не можаха да влязат дори в топ 10. Големият победител е Израел (529 точки) с щурата песен "Toy" в изпълнение на Нета. Последната победа на страната бе преди цели 20 година с нестандартното представяне на транссексуалната Дана Интернешънъл и парчето "Дива". Нета коментира:

"Благодаря ви, че избрахте различното, благодаря ви, че приехте различията между нас, благодаря ви, че днес празнувате разнообразието и ще се видим следващия път в Ерусалим."

Вижте 36 снимки >>

Нета Барзилай, е на 25 години и е завършила средно и висше музикално образование. Тя е била и певица в оркестъра на израелските военноморски сили, а също и учител на млади музикални таланти.

Среброто отиде в ръцете на Кипър (436), а топ 5 завърши с невероятните композиции на Австрия, Германия и Италия. Жана и "Екуинокс" представиха "Bones" блестящо, но не успяха да убедят зрителите пред малкия екран. България бе подредена на 13-о място от международната публика и на 9-о място според журито. Преди финала обаче бяха раздадени допълнителни награди и ние спечелихме една от тях. Става дума за наградите на името на Марсел Безенсон, основателя на "Евровизия". Те се връчват в три категории - за най-добра композиция, за фаворит на акредитираните журналисти и за най-добро артистично изпълнение. Българското парче "Bones" получи отличието в категорията за най-добра композиция заради оригиналното звучене и елементите на национална идентичност в музиката и текста.

"Екуинокс" останаха далеч от класирането на Кристиан Костов (2-ро място - 2017) и Поли Генова (4-о място - 2016)

Снимка: БТА

Шоуто бе открито от фадо дивите Ана Моура и Мариза. За пръв път, след дълго отсъствие от сцената, Салвадор Собрал пя на финала на "Евровизия". Миналата година той спечели с "Amar pelos dois" и доведе конкурса в Лисабон. Сега Салвадор изпя песента в дует с големия бразилски композитор и музикант Каетано Велозо. При триумфа си през 2017-а Собрал страдаше от порок на сърцето. Тогава той пропусна всички репетиции, освен генералната. През септември състоянието му рязко се влоши, а през декември претърпя успешна сърдечна трансплантация. След изписването, Салвадор е имал само 4 месеца, в които да се възстанови за снощното си участие.

Салвадор Собрал и Каетано Велозо

Снимка: БТА

Родните зрители класираха на първо място Кипър. България бе подредена на 13-о място от феновете от цял свят и на 9-о място от журито. То класира на първа позиция Австрия, следвана от Швеция и Израел.

България получи точки от журито на:

Ирландия - 10 точки

Финландия - 10 точки

Великобритания - 8 точки

Албания - 8 точки

Молдова - 8 точки

Португалия - 7 точки

Хърватия - 7 точки

Естония - 7 точки

Австрия - 6 точки

Швеция - 6 точки

Грузия - 6 точки

Азребайджан - 5 точки

Чехия - 4 точки

Малта - 2 точки

Швейцария - 2 точки

Полша - 2 точки

Дания - 1 точка

Израел - 1 точка

Унгарците AWS се раздадоха с "Viszlát Nyár"

Снимка: БТА

Австрия с перфектен звук и картина

Снимка: БТА

Секси представянето на кипърката я класира втора

Снимка: БТА

Датчаните с мъжкарски танц на сцената

Снимка: БТА

Триумф за Израел

Снимка: БТА