Хората, които спортуват добре прознават цветните напитки, които се предлагат в специализираните магазини, а и в супермаркетите. Какво обаче представляват те?

Независимо дали играете футбол, правите фитнес или джогинг, всеки, който се движи, се поти, губи течности и минерали. За да запълните изпразнените депа, има специални изотонични напитки. Безалкохолната бира също е изотонична и затова по време на рекламните паузи в спортните предавания често се появява. Какво обаче представляват тези напитки и има ли някакъв смисъл от тях?

Изотоничните напитки имат за цел да компенсират загубите на вода и минерали след или по време на спорт. За да може да се разгърне това въздействие, те притежават съотношение между течност, хранителни вещества и минерали, подобно на това в човешката кръв. Често вътре има и въглехидрати под формата на захар, които доставят енергия на мускулните клетки.

Всичко това звучи смислено и издържано, но ползата от изотоничните напитки все още е спорна. Няма регулация за точния състав на напитките, което означава, че минералният състав и захарта могат много да варират. Спортуващите трябва да обърнат внимание на количествата на на натрий, който играе важна роля за нервните импулси и работата на мускулите.

Изотоничните напитки действат при активно спортуващи и интензивна активност между 2 и 3 часа. При такъв вид натоварване загубите на минерали и енергия трябва да бъдат компенсирани. Различно изглеждат нещата при хората, които спортуват, когато имат възможност или от време на време.

"Спортуващите в свободното си време нямат нужда от изотонични напитки. В горещо време смес от минерална вода и ябълков сок в съотношение 3:1 е изгодна и лесна алтернатива за всеки", пишат от баварската потребителска централа.