Има филми, които трябва да се гледат в домашни условия и при възможно най-доброто качество на картината - или изобщо да не се гледат. Това са така наречените "култови" ленти, които достигат до невъзможно ниво на интимност със зрителя. Независимо дали ги разбираме или не, тези произведения на изкуството не остаряват, а напротив: с годините стават все по-истински.

"Култовите" филми изискват от нас да стопираме и връщаме кадри и сцени, които ни впечатляват, да научаваме наизуст репликите и в детайл да гледаме какво означават символите, дребните елементи по сценографията, цветовите решения. За такива филми трябва време и отдаденост. А те самите заслужават възможно най-добрата нова технология.

Добрата новина за киноманите е, че революцията в качеството на телевизията вече е факт. Немислимата доскоро супер резолюция 8K вече е на пазара чрез телевизионни екрани, които сами по себе си са преживяване. Като качество на картината 8K e по-скоро сън, отколкото реалност: свръх висока резолюция (Ultra High Definition - UHD), която е 4 пъти по-голяма от 4K UHD и 16 пъти по-голяма от Full High Definition (FHD). Toва означава екран с повече от 33 милиона пиксела - практически неразличими за човешкото око.

Снимка: Samsung Bulgaria

Смарт телевизорът Samsung QLED 8K Q900R осигурява точно такова невероятно зрително изживяване, което се доближава максимално до реалното възприемане на света.

Това абсолютно ново измерение в качеството на картината осигурява усещане за реалност, която почти можеш да докоснеш. QLED 8K Q900R позволява да се усети по съвсем нов начин разстоянието при образа, а дълбочината и яснотата дори и при най-малките детайли са поразителни.

Допълнително Samsung QLED 8K Q900R е снабден с квантов процесор 8K, който използва усъвършенстван изкуствен интелект. Така съдържанието с ниска резолюция се превръща почти в 8K качество. Освен значително подобряване на картината, изкуственият интелект позволява и мащабиране, намаляване на шума, подсилване на ефектите и по-добри детайли.

Снимка: Samsung Bulgaria

Процесорът оптимизира звука като автоматично анализира всяка картина, за да осигури възможно най-доброто му качество за всяка сцена . Изкуственият интелект на QLED 8K Q900R наглася екрана спрямо нивото на яркост в стаята и препоръчва популярно съдържание и информация чрез гласови команди.

Функцията Q HDR 8K позволява много по-широк диапазон на тъмно и светло, и така се разкриват невиждани досега подробности, скрити в сцените на любимия филм. При това се осигурява 100% обем на цветовете при всякаква светлина. Direct Full Array Elite пък акцентира дори и на най-малките детайли, като контролира директно всеки отделен светлинен елемент.

Снимка: Samsung Bulgaria

За тестване на изключителния Samsung QLED 8K Q900R избираме уестърн, който никога не е бил просто филмов хит. Всъщност това е лентата, която за първи път в историята на киното е наречена "култова" - филмът на Алехандро Ходоровски от 1970 година "Къртицата" (El Topo).

Защо избрахме точно този филм? Защото тук всеки кадър е произведение на изкуството, а цветовете и детайлите играят изключително важна роля. Защото този филм, макар и сниман на мускули и не с фантастичен бюджет, се отличава със страхотна режисура, игра и операторско майсторство и заслужава да бъде изучаван в дълбочина. И най-вече, защото този филм е задължителен за всеки киноман.

Снимка: Samsung Bulgaria

Още при създаването си, "Къртицата" е съпроводен от редица скандали.

Ходоровски снима филма в Мексико и включва в договора с актрисите клауза, че "не могат да спят с режисьора". Въпреки това, във филма има брутална сцена, при която той (режисьора играе и главната роля на каубоя Къртицата) изнасилва героинята Мара (Мария Лоренсо). Сцената е заснета в пустинята в присъствието единствено на Ходоровски, актрисата, оператора и един техник. Всичко се случва без репетиции - той казва на Лоренсо да го удари и тя го удря толкова силно, че му насинява ребрата. Той пък я изнасилва съвсем реално, поне ако вярваме на спомните на вече 90-годишния режисьор.

Приет във времето си за чепат и особен, филмът е заплашен да си остане без дистрибуция извън арт кината, ако Джон Ленън не се застъпва за него. Благодарение на компанията ABKCO Films, притежавана от мениджъра на "Бийтълс" Алън Клайн, филмът получава разпространение в САЩ, където предизвиква крайни реакции. Десетилетия наред той може да се гледа единствено на късните прожекции и то в цензурирана версия. "Къртицата" излиза на DVD копие чак през 2007 година, а на Blu-ray носител мoже да се гледа от 2011-а.

Снимка: Samsung Bulgaria

Критиците, а и публиката, обикновено се разделят на две, когато става дума за лентата на Ходоровски. Една част от хората смятат, че филмът е жесток, брутален и объркващ, а друга - че това е абсолютно зашеметяваща алегория на Дивия Запад, на християнската цивилизация, на робството.

Реално бихме могли да кажем, че този двучасов епос е и двете.

От съвременна гледна точка кадрите на насилие по никакъв начин не биха могли да стреснат зрителя, който е свикнал и на много по-кървави сцени. Но от морална гледна точка има доста неща, които биха могли да разтревожат по-чувствителните зрители: намеците за хомосексуално насилие, откритите сексуални сцени, бруталното самозапалване... Но филмът е очарователен и откровен, именно защото е абсолютно лишен от политическата коректност, която толкова сме свикнали да виждаме в световното кино напоследък.

Някои американски критици описват "Къртицата" като "много странен трип на LSD". Но самият режисьор смята, че зрителят няма нужда от наркотици, за да се наслади на филма, защото всичко в него вече е направено, за да те вкара в измисления свят.

Известна е и друга реплика на Ходоровски: "Ако сте велики - "Къртицата" е велик филм, ако сте посредствени - е посредствен".

А за да разберете вие от кои сте, е най-добре да гледате филма в неговото най-добро възможно качество на най-модерния телевизор, който със сигурност ще ви го осигури.