Тези планински селища имат душа. Така започва описанието на раздела си за най-красивите ски курорти в Европа интернет платформата на организацията "Най-добрите европейски дестинации" (European Best Destinations)*.

Вижте най-красивите ски курорти >>

Те са точно такива, каквито сте си ги представяли, когато сте били деца: автентични планински села, традиционни хижи, готвене на пещ и хранене в неописуема атмосфера...

Повече от 120 000 души от целия свят в онлайн гласуване подредиха най-добрите ски курорти в Европа, най-добрите семейни ски курорти, най-добрите ски курорти с гарантиран сняг, най-добрите сноуборд курорти, най-луксозните и най-евтини ски курорти. Неотдавна Dir.bg ви представи тези класации. Но зимната ски ваканция не е само писти и лифтове, само пълни с емоции спускания, а е и романтика, чар, красота, в каквато се потапяш, след като си се напързалял или ако си решил да "спестиш" някой ден от ските.

Ето кои най-красиви селища избраха гласувалите: изборът на любимо място за една незабравима почивка е на всеки от вас.

Кицбюел

Снимка: Shutterstock

Кицбюел, Австрия

Ако някога сте били в Кицбюел, вероятно знаете, че символът му е малка планинска коза. Символ, който ще намерите навсякъде из градчето. Това в никакъв случай не е съвпадение, тъй като Кицбюел означава "хълмът на планинската коза".

Кицбюел е един от най-красивите ски курорти в Европа, но също така е и един от най-добрите ски курорти, в който се провеждат състезания от календара на Световната купа по ски алпийски дисциплини. Ще се насладите на 158 километра писти и ще се поглезите с престоя си в едно от най-красивите ски селища в Европа.

Тази година онлайн гласувалите класираха Кицбюел и на първо място сред ски курортите за новогодишна ваканция.

Гармиш Партенкирхен, Германия

Освен че е изключително красиво селище, Гармиш Партенкирхен е един от най-добрите ски курорти в Германия. Можете да се разходите из историческото сърце на това планинско селище, да се отдадете на шопинг или да се насладите на многобройните му писти, сред тях и олимпийската Кандахар (Kandаhar).

Този семеен ски курорт е идеален както за напреднали, така и за начинаещи скиори.

Заалбах Хинтерглем

Снимка: Shutterstock

Заалбах Хинтерглем, Австрия

Заалбах-Хинтерглем е ски курорт мечта. Избиран всяка година сред най-добрите ски курорти в Европа, той е перфектен както през лятото, така и през зимата - за любителите на спорта, за семейна почивка, за начинаещи и напреднали скиори. Заалбах-Хинтерглем е един от най-известните курорти в Австрия с близо 200 км писти.

Сент Антон ам Арлберг

Снимка: St Anton am Arlberg

Сент Антон ам Арлберг, Австрия

Ще се влюбите в този очарователен ски курорт!, гарантират организаторите на допитването. В това автентично село се раждат алпийските ски (през 1922 г.), често го наричат "люлка на алпийските ски".

Оттогава Сент Антон се е превърнал в "препоръка" за ски ентусиасти от цял свят и космополитно село. След или преди дългия ден по пистите можете да се насладите на пешеходната зона. Какво ли не предлага тя...

Мюрен, Швейцария

Мюрен е автентично швейцарско планинско село с 450 жители. Предлага спираща дъха панорама към трите най-известни планински върха в региона - Айгер-Мьонх-Юнгфрау.

Мюрен

Снимка: Shutterstock

В това красиво планинско селище има само 2000 легла, така че, който го избере, трябва да побърза с резервацията, ако вече не е закъснял. Препоръчват ни хотел Eiger Swiss Quality, който се управлява от едно и също семейство от 1886 г., съчетавайки съвременни решения и традиция и предлагайки превъзходния си модерен спа център.

Цермат - в далечината се извисява връх Матернхорн

Снимка: Shutterstock

Цермат, Швейцария

Цермат е световноизвестен ски курорт, прочут с високо качество и обширна ски зона. Но също така и с красотата на неговото историческо сърце. Цермат е идеален за отмора след ден, прекаран на пистите. Градът е запазил автентичния си облик, благодарение на драстичните правила за градско планиране, сред които: никакви лични автомобили в историческия център, само пешеходци. Въпреки това е леснодостъпен благодарение на обществения транспорт.

Потребителите на "Най-добрите европейски дестинации" класираха курорта и сред най-добрите ски курорти в Европа, сред най-добрите дестинации за пътуване с влак, и сред най-луксозните ски курорти.

Елмау

Снимка: Wilder Kaiser

Елмау, Австрия

Очарователно тиролско село в подножието на ски курорта Ски Велт Вилдер Кайзер-Бриксентал, един от най-добрите ски курорти в Австрия и Европа.

Ишгъл

Снимка: Shutterstock

Ишгъл, Австрия

Ишгъл е един от най-добрите ски курорти в Европа, всяка година привлича скиори от цял свят. В партньорство с швейцарския (безмитен) курорт Съмнаун (Samnaun), той предлага една от най-красивите ски зони в Австрия, наречена Silvretta Arena Ischgl-Samnaun. Ако имате късмет, може да срещнете някъде там Риана или Кейти Пери. В града изнасят концерти много звезди, провеждат се и много престижни събития.

Стотици километри писти, превъзходни хотели, отлична инфраструктура, Ишгъл е ски курорт мечта.

Сен Жан д'Арв

Снимка: Shutterstock

Сен Жан д'Арв, Франция

Сен Жан д'Арв е идеалният ски курорт, ако търсите автентичност, приятелско отношение и достъп до голяма ски зона - в случая Les Sybelles. Това е и един от най-добрите ски курорти в подреждането на "Най-добрите ски дестинации".

Организаторите ни представят курорта и така: ще ви съблазнят очарованието на това планинско селище и неговият лесен достъп до повече от 135 км писти за всички - от начинаещи до професионалисти. Сен Жан д'Арв е много добър семеен ски курорт с много възможности за активен отдих за децата, осигурени детски площадки и дневни грижи за малчуганите. Поглезете се с парапланеризъм (можете да го опитате за пръв път именно там) или като се качите на шейна с кучешки впряг.

Межев

Снимка: Shutterstock

Межев, Франция

Межев със сигурност е един от десетте най-известни ски курорти в света. Неговата репутация се дължи първо на историята. Преди столетие семейство Ротшилд решило да направи от това малко планинско селце собствен ваканционен курорт. Оттогава най-известните личности, короновани особи, кинозвезди и певци идват в шикозния Межев, за да се отдадат на зимната си ски (или друга) почивка.

"Най-добрите европейски дестинации" ни препоръчват (макар не всички да сме известни или кралски особи) хотел "Алпага". Гарантирано ще се насладите на кухнята в техния ресторант, отличен със звезда от Мишлен, и ще релаксирате, докато сте в скандинавската баня.

Венген

Снимка: Shutterstock

Венген, Швейцария

Връщаме се в Швейцария, в красивото планинско селище Венген - отправна точка към целия регион Юнгфрау, богат на ски писти. Освен ски, мястото предлага наслада от красиви разходки или семейни пътешествия с шейни.

Спа-центрове, красиви хотели, уютни апартаменти и вили - са все места за екзотична почивка в едно от най-красивите планински села.

Да припомним, че във Венген, през 1978 г., най-добрият български скиор алпиец Петър Попангелов зае второ място на слалома за Световната купа.

Тарвизио

Снимка: Shutterstock

Тарвизио, Италия

Този зимен спортен курорт се намира на "кръстопът" в Северна Италия, на границата с Австрия, и вероятно е едно от най-красивите планински села. В съседство е и Словения и така в Тарвизио е различно поради тази тройна идентичност.

Автентичността на това селище очарова, то е един от най-известните и любими ски курорти от 30-те години на миналия век.

*European Best Destinations ("Най-добри европейски дестинации") е европейска организация със седалище в Брюксел, създадена да насърчава културата и туризма в Европа.