"Bob Marley he was a friend of mine..."

Сещате ли се за тази песен? Тя всъщност се казва "The Night Shift" и е в изпълнение на The Commodores. Написана е в памет на соул и R&B легендите Марвин Гей и Джаки Уилсън. След смъртта на Боб Марли обаче и той е включен с куплет в парчето.

Боб Марли е... толкова много неща, но завинаги ще бъде запомнен като абсолютния властелин на регето.

Вижте снимки на Боб Марли >>

Роден е на 6 февруари 1945 г. в Ямайка с името Неста Робърт Марли.

Като дете Боб Марли често стряскал хората, когато успявал да предрече бъдещето им, гледайки им на ръка. Когато бил на 7 години обаче, той казал, че спира да гадае на ръка и че съдбата му е да стане певец. След това, когато и някой, когото познавал от дете, го накарал да му гадае на ръка, той винаги отказвал.

Истината е, че всеки ще те нарани. Просто трябва да намери онези, за които си заслужава да страдаш. (Боб Марли)

Когато е на 10 години, баща му умира от инфаркт.

През 1966 г. Марли се жени за Рита Андерсън и отива да живее близо до майка си в Делъуеър, САЩ. По това време работи за кратко като асистент в лаборатория и на поточната линия в завода на "Крайслер" под името Доналд Марли.

Макар че е отгледан и възпитан като католик, Боб Марли попада под влиянието на растафарианството през 60-те години на 20 век. След като се завръща в Ямайка, става растафарианец и започва да носи расти.

През 1973 г. излиза албумът на The Wailers "Catch а Fire", който не прави Боб Марли точно звезда, но има успех, тъй като се продава в 14 000 копия още след пускането си и определено прави впечатление.

Следващият албум обаче - "Burnin'", който включва парчето "I Shot The Sheriff", изстрелва Боб Марли към славата. Албумът попада в ръцете на Ерик Клептън, който много го харесва и дори прави своя версия на "I Shot The Sheriff", която става първият му хит в САЩ след "Лайла".

Групата на Боб Марли The Wailers се разпада през 1974 г., като и тримата ѝ членове стартират солова кариера.

По-късно китаристът на бандата Питър Тош е убит в дома си.

След като Боб Марли разбира, че причината да е все още беден, след като е вече много известен, е неговият дългогодишен мениджър Дон Тейлър, който системно го е ограбвал, Боб пребива Дон почти до смърт, след което го уволнява.

Можеш да заблудиш някои хора понякога, но не можеш вечно да заблуждаваш всички. (Боб Марли)

През декември 1976 г. Боб Марли и съпругата му са ранени в дома им. Това се случва два дни преди концерта "Smile Jamaica", организиран от министър-председателя на Ямайка, като опит да намали напрежението между две враждуващи политически партии в страната. Боб Марли получава леки наранявания в ръката и в гърдите. Съпругата му е по-сериозно ранена, но се възстановява напълно.

Боб Марли издава 11 албума под името Bob Marley & The Wailers - 4 лайв и 7 студийни.

Едно от хубавите неща на музиката е, че, когато те удари, не усещаш болка. (Боб Марли)

През юли 1977 г. откриват меланом под нокътя на пръста на крака на Боб Марли. Оказва се, че е ранен симптом на вече съществуващ рак. Докторите му казват, че трябва да ампутират пръста, но той оказва заради религиозните си вярвания.

Докато лети от Германия до Ямайка, жизнените му показатели рязко се влошават. Откаран е в болница в Маями, Флорида. Боб Марли умира на 11 май 1981 г. в болницата в Маями на 36 години. Оказва се, че меланомът се е разпространил към белите му дробове и мозъка, което е причинило смъртта му.

Последните му думи към сина ми Зиги са:

"Парите не могат да ти купят живот."

Боб Марли има много деца - три със съпругата му Рита, две осиновени от предна връзка на Рита и още няколко от различни жени. На официалния сайт на Боб Марли пише, че има 11 деца.

Ако е невероятна, няма да е лесна. Ако е лесна, няма да е невероятна. Ако тя си струва, няма да се откажеш. Ако се откажеш, ти не струваш. (Боб Марли)

Снимка: Instagram/Adrian Boot

Боб Марли е голям фен на футбола и обичал да се обгражда с хора, свързани с този спорт.

Веднъж казва на един журналист:

"Ако искаш да ме опознаеш, ще трябва да играеш футбол срещу мен".

Според Марли употребата на марихуана е важен фактор за религиозно израстване на човек и свързването му с Ян, както и средство да бъдеш по-мъдър и да гледаш на нещата по-философски.

Някои хора усещат дъжда. Други само се измокрят. (Боб Марли)

През ноември 2014 г. "Форбс" го поставя на пето място сред най-печелившите мъртви знаменитости.

През последните две десетилетия са продадени повече от 75 милиона копия от негови албуми.

Погребан е с футболна топка, китарата му "Гибсън" и снопче марихуана.

По-добре да умреш, борейки се за свобода, отколкото да бъдеш затворник всеки ден от живота си. (Боб Марли)

Снимка: Instagram/davidburnettfoto