Видео музикалните награди на MTV бяха раздадени в "Рейдио сити мюзик хол" в Ню Йорк.

Вижте снимки от церемонията >>

25-годишната кубино-американска изпълнителка Камила Кабело имаше 5 номинации. Освен най-престижната награда за видео на годината, тя грабна и статуетката в категорията "Най-добър изпълнител на годината".

По брой номинации водеше Карди Би с цели 12. Пет от тях рапърката делеше с певеца Бруно Марс за съвместната им работа над клипа "Finesse". В крайна сметка Карди Би грабна призове в три категории, в това число и за най-добър нов изпълнител. Също тройна победа ознаменува популярният в САЩ рапър Чайлдиш Гамбино със своя клип "This is America", който беше отличен в техническите категории.

Като голямо разочарование се счита представянето на съпружеския дует на певицата Бионсе и съпругът и Джей Зи. Техният клип "Apeshit" претендираше за отличия в осем категории, но получи само две статуетки в технически категории.

Наградата за най-добро поп видео отиде при Ариана Гранде за композицията "No Tears Left to Cry". В категорията за най-добро рок видео бяха отличени "Имаджин дрегънс" за клипа "Whatever It Takes". В категорията за хип-хоп видео победителка стана Ники Минаж с клипа "Chun Li".

На 3-часовата церемония беше отдадена почит на наскоро починалата Кралица на соул музиката Арета Франклин. Мадона, която чества своята 60-годишнина в деня на кончината на соул примата, заяви, че е стартирала кариерата си, изпълнявайки акапелно хита на Франклин "A Natural Woman" по време на прослушване в Париж.

"Арета ме доведе дотук. И знам, че тя е повлияла на много хора, присъстващи в тази зала. Благодаря на Арета, че ни даде силата и R-E-S-P-Е-C-T", изтъкна Мадона, позовавайки се на известния хит на Франклин, като приключи изявата си с "Да живее кралицата!".

Според Ройтерс представянето на Мадона на церемонията не е било на нужното ниво. Тя не е показала дължимото уважение към паметта на Франклин, като себично е говорила предимно за себе си, а не за Кралицата на соул музиката.