Влизам в "Строежа", който вече от пет години е на нов адрес, но все още носи усещането за ъндърграунд революция и необуздана свобода от 90-те. Срещам се с дългогодишния му управител Мартин Михайлов, който ми разказва, че с екипа си в момента работи поне по 10 събития едновременно и вметва, че често са и доста повече:

"Пускаме един концерт на Светльо & The Legends в "Терминал 1" за 13 април. Предстои ни и концерта на Dubioza Kolektiv в "Арена Армеец", към който има голям интерес и всеки ден имаме работа по него."

Мартин казва, че е израснал в бизнеса, "благодарение на това, че се занимава с нещо, което му е интересно". Участва в продукции с музика, която много му харесва. Хилядите концерти, които е организирал, са и по убеждение. Мартин завършва реклама и усеща тази специалност много по-близка до това, с което се занимава в момента, отколкото до барманството, дори до диджейството. Харесва му динамиката, харесва му творческият елемент във всеки един етап от работата. Има възможност да представи своите идеи, своят вкус и те да достигнат до още много други фенове на музиката.

Вижте снимки на Мартин >>

Тази година "Строежа" празнува 22-ри рожден ден. Мартин е негов управител от 2003 г. С "Терминал 1" се занимава от създаването му преди малко повече от 5 години, а вече отговаря и за новата гореща точка в София "Кино Кабана". Концерти в "Строежа" има всяка седмица в сряда и четвъртък. На 27 март предстои участие на Plastic Bo., а на 28 - на Ndoe. На 29 март за пръв път в клуба ще има стендъп комеди (в по-ранните часове). През април пък ни очакват много дебюти на нови банди.

Ето какво още ми разказа Мартин за най-силните играчи на българската сцена, за клубната история на София и за това възможно ли е Metallica да гостува в български клуб:

Летният клуб на София

"Кино Кабана се намира на мястото на летния амфитеатър в НДК, като неговото отваряне предстои до месец и малко. Характерно за това място е, че има много хубав екран, добре защитен от атмосферните условия. Задължително ще има кино, като то досега е било свързвано със "София филм фест" и някои по-некомерсиални филми. Тази година смятаме да наблегнем повече на класически български филми, защото миналата година направихме една прожекция на "Опасен чар" с Тодор Колев на датата на рождения му ден и събрахме страшно много хора. Всичко е абсолютно официално и с права. Най-вече ще правим концерти - в сряда и четвъртък ще ни гостуват по-популярни банди, за които ще се продават билети, а в петък, събота и неделя ще каним изпълнители, които свирят на живо с вход свободен. Много хора идват, защото самото място е приятно за пиене на коктейли, топли напитки. Мястото е много приятелски настроено към семейства с деца. Това е добра възможност те да се докоснат до различната музикална култура и не само, тъй като там правим и театрални постановки, събития с танци, а събота и неделя доста често имаме общински изяви в сферата на културата, има и детски събития. Повечето неща се случват през деня, а комерсиалните ни концерти свършват преди 22 часа и това е много удобно за всякакъв тип аудитория."

Снимка: Creative Visual Solutions

Има ли място за поп и хип-хоп в клубовете за жива музика

"Строежа е мястото за алтернативната музика. Според мен обаче тя може да се открие във всеки един стил. Не е само рок. Ние пускаме всички разновидности в рока, но не най-повърхностните такива и същото важи за хип-хопа, за електронната музика. При нас, например, много често могат да се чуят парчета на Underworld, Chemical Brothers, Orbital, Cypress Hill, House of Pain, Wu-Tang Clan с Том Морело, Lords Of The Underground. Разбира се, в хип-хопа наблягаме най-вече на old school изпълнителите, защото аз, а и хората, с които се събирам, смятаме, че някъде там бяха златните години на тоя стил. Не че сега не се правят готини неща, но някак си тогава беше по-искрено, по-естествено, имаше всичко. Известни сме с тематичното Old School Hip-Hop Party, което от няколко години вече се провежда в "Терминал 1", защото предизвиква голям интерес и ни трябваше по-голямо място. Колкото до поп музиката, нейното място със сигурност не е в "Строежа", но под поп музика аз доста често разбирам мейнстрийм изпълнители, които са по всички световни медии, по всички световни фестивали. За мен към поп музиката могат да спаднат и групи, като U2, Coldplay, Kings Of Leon, Queen дори. Песните на тези групи със сигурност имат място и в "Строежа". Сега е изключително модерно да се пускат осемдесетарски неща, дори и осемдесетарско диско. Така че аз нямам нищо против при нас да звучи и изпълнител като Дона Съмър.

Ако в "Строежа" се наричаме алтернативни, ние даваме алтернативата на нещата, които се случват в България и в София. Много малко колеги могат да си позволят в петък вечер, в най-пиковия им момент за посрещане на клиенти, да пуснат хардкор. Това е доста трудно, но дори не могат да си позволят да пуснат Queens of the Stone Age.

С откриването на "Терминал 1" в центъра много хора си помислиха, че ще правим "Строежа 2". Целта ни беше обаче съвсем друга - да наблегнем на мейнстрийм музиката, като в тогавашния период 2013-2014 година се оказа, че някак си цяла вълна от групи и изпълнители пропусна България, по-скоро ние ги пропуснахме. Тогава отново ставаха модерни Arctic Monkeys, Foo Fighters, The Black Keys. Много е важно да има силен мейнстрийм, за да има и силен ъндърграунд, силна алтернатива, да има хора, които правят нещо ново. Сега възобновяваме вълната от ретро партита, които преди 6-7 години тресяха цяла София. По мои наблюдения тя тръгна предимно от "Escape", беше подета от "Строежа" и още няколко клуба, преди да се превърне в масово явление. Ние оставихме своя почерк, внасяйки повече рок, българска и филмова музика. Тези партита в "Строежа" продължиха при невиждан интерес цели 13 години. От началото на март възобновихме тази традиция всеки четвъртък, но в "Терминал 1", обединявайки част от историята на "Escape" и "Строежа"."

По-лесно ли се канят сега чужди банди

"Със сигурност сега е по-лесно заради възможностите за комуникация. Преди една от най-големите пречки беше, че липсваха контакти. Хората, които бяха успели да навлязат в тези среди, съвсем естествено си ги пазеха. Но сега контактите са доста по-достъпни, което не мога да кажа доколко е практично, тъй като много хора, които нямат нужните умения, сдобивайки се с тях, започнаха да организират събития. Много от отменените концерти, които не са се случили по вина на промоутъра, са именно резултат от такъв тип връзки. В крайна сметка обаче това е неизбежно на свободния пазар. Ние, трупайки опит с годините, стигнахме до спазването на някакви стандарти, които, особено на клубно ниво, са абсолютно отговарящи на най-високите европейски и, разбира се, това също спомогна да си вършим работата по-добре и да намираме подходящи партньори, с които да работим. Така че със сигурност е по-лесно отпреди. Има и много по-голям избор от подизпълнители."

Снимка: Личен архив

Може ли Metallica да свири ънплъгд в български клуб

"Това нещо би било свързано със страшно много предварителни уговорки. Групите като Metallica сами определят кога и какво ще свирят. Те си има готов турплан за година напред, те си избират района, в който това ще се случи и вследствие на това техните букинг агенти започват да набират оферти. Но не е толкова лесно. Човек може да намери контакта, към който да отправи подобна оферта, но най-вероятно няма да получи отговор. Така че хората трябва да са наясно, че когато даден промоутър пусне анкета "Кой изпълнител искаш да чуеш на нашия фестивал?", това е страшна глупост и заблуда. Не се случват така нещата.

Тъй като след това видът на шоуто отново зависи основно от тях, ние не можем да решим - ще правим Metallica ънплъгд, защото ще е много интересно. Самата група трябва да има нужда от това - дали ще промотира подобен албум, акустично парче. Защо им е да правят акустичен концерт, и то точно в България?! И това вече прави събитието частно или от типа на one-off. Не знам колко е хонорарът на Metallica в момента, но със сигурност е над 1 милион долара. Това означава, че за подобно събитие те ще поискат хонорар в тройно или четворно по-голям размер. Не е невъзможно, но запитването трябва да е формулирано точно по този начин - като извънредно събитие."

Загуби ли се романтизмът на клубната сцена от 90-те и началото на 21 век

"Със сигурност не е същото, защото тогава сме имали много повече глад за каквото и да било. Голяма част от българските групи, които са ни били интересни тогава, в сравнение с днешното качество, вероятно не биха ни впечатлили толкова много. Дори бихме казали, че някои от тях са били на аматьорска основа. Но всички ние имахме нужда от подобни изживявания и бяхме склонни на страшно много компромиси. Тогава пазарът беше свит. Сега е обратното. Сега имаме свръхпредлагане, свръхинформация и романтизмът със сигурност се е загубил почти изцяло, преминал е към някакви модни тенденции. Тоест - готините хора слушат еди-какво си, ходят на еди-какви си места и другите сме подир тях. Но сред огромния поток от информация със сигурност изпускаме много ценни събития, случки."

Коя публика е по-разкрепостена - тогавашната или сегашната

"Не знам публиката дали е нужно да е разкрепостена. Според мен е нужно или да знае какво прави на определеното събитие, какво да очаква, защото така изживяването е доста по-пълноценно... Или, ако не е толкова навътре в съответния стил и съответната група, и човек попада там, воден от интерес или след покана от приятел, да подходи с цялата любознателност, с очакването, че ще му се случи нещо интересно. Може да му хареса, може да не му хареса, но със сигурност ще го ангажира емоционално. Най-разкрепостената и най-всеотдайната публика е опитната публика."

Снимка: Creative Visual Solutions

Секс, наркотици или рокендрол

"Страхотно клише е. Може би някои хора умишлено се описват по този начин, преструвайки се, че им приляга. Но смятам, че е останало доста в миналото. Ние, водейки се основно от музиката, се срещаме предимно с интелигентни хора, които са развили вкуса си в много аспекти. Включително виждам, че повечето са сериозни в професиите, в които са се възприели. Позволяваме си крайности, основно свързани с музиката. Да, тук е шумно, тук е диво, но не сме наркоманско сборище и не търсим умишлено ексцентрични преживявания.

Ако говорим за секс, със сигурност мога да ти кажа, че съм видял страшно много връзки, които са започнали, преминали, свършили в "Строежа". Много от хората, които са се запознали в "Строежа", вече имат деца, които най-вероятно ще посещават клуба след време. Относно наркотиците - тотално не сме добре настроени. Аз лично не употребявам наркотици. Забранено е във всички заведения, в които присъствам като мениджър, да се употребяват наркотици от когото и да било. И остава само рокендрола - рокендрола си го има."

Най-силните играчи

"Може би на първо място бих посочил Ъпсурт, които не намалиха честотата на участията си, хонорарът им е стабилно висок и въпреки всичко продължават да пълнят клубовете и нямат аналог. Може би дори нямат аналог по отношение на поп-фолка. Толкова дълго време някой да се задържи, правейки концерти едва ли не всяка седмица в цяла България и да продължава да държи интереса на публиката.

Групи, които през години също успяват да се задържат, са Остава, Светльо &The Legends, P.I.F. Разбира се, има и много други - и със стабилен и с епизодичен успех. Сега най-силни сред по-модерните инди рок банди са Hayes & Y, Jeremy?. В хип-хопа навлязоха много сериозно Жлъч, Григовор, Гена. Ето ти един пример за алтернативен хип-хоп, който обаче се превърна в тотален мейнстрийм."

Най-паметните моменти за 22 години "Строежа"

Сред най-паметните моменти за мен е издаването на двете ни музикални компилации, тъй като те събраха над 60 групи с нови парчета от повече от 10 държави. Това, че в "Строежа" направихме събития като Metallica Unplugged, които нямаше резон да се случат, но се случиха. Направихме един от последните концерти на Тодор Колев, изцяло по наша инициатива. Различните културни прояви, които организирахме с Гери Турийска. Завръщането на концертната сцена на Стефан Вълдобрев, Стенли, Милена след огромни паузи дойде също от "Строежа".

Най-верните фенове

"Има и фенове на "Строежа", които продължават да идват от годината на създаването му досега. Разбира се, те са единици, но продължават да идват доста често. Напоследък се изненадвам. Има някакъв ренесанс, ривайвъл на абсолютно всичко и виждам страшно много стари компании, които дори се учудват един на друг, срещайки се тук. Те, разбира се, са изцяло подготвени за това какво да очакват. Има и страшно много нови хора. Разбира се, това да бъдем посещавани всяка година от много нови студенти вече го няма. Доколкото чувам, вече го няма и в Студентски град. Това беше една от причините да се преместим. Начинът на излизане, на водене на нощен живот доста се промени - всичко е близо, всичко е удобно, можеш да пътуваш много често.

Не е нужно хората, идвайки в София от провинцията, да си създават свои мини общества, защото това не им липсва. Обществото е в интернет, обществото е на път."

Снимка: Creative Visual Solutions