Лятото може и да е в своя разгар, но очарователната Михаела Филева няма време да му се наслади подобаващо, защото графикът ѝ през топлите месеци е изпълнен с редица ангажименти, изискващи присъствието ѝ на музикалната сцена. Така например само след два дни тя ще зарадва своите почитатели в столица с концерт под открито небе, който ще се състои в Кино "Кабана". Освен това до края на жаркия сезон на певицата ѝ предстои да посети още пет града у нас, завършвайки своето национално турне "Ин и Ян", започнало преди месец от Варна, в което музиката се изпълнява от симфоничен оркестър, под ръководството на популярния диригент Максим Ешкенази.

На фона на всичко това, неотдавна тя и Владимир Ампов, по-познат като Графа, пуснаха втората си обща песен "Адженда", зареждаща слушателите с добро настроение, която вече звучи навсякъде у нас, пренасяйки го несъзнателно на най-желаното място през горещите августовски дни, а именно морския бряг. Именно тя е повод за днешната ни среща с носителката на престижната награда "Жена на годината" в категория музика за 2017 г., която тази година посрещна своя 30-ти рожден ден. От нея разбираме повече за всичко онова, което ѝ предстои в нейната лична "адженда" (ред. бел.: "дневен ред" - от англ. език).

Ето и какво сподели изпълнителката пред Life.dir.bg:

Вижте снимки на Михаела >>

Здравей, Михаела! Преди да заемеш мястото си на т.нар. "горещ стол", за да отговориш на въпросите ни, искам да те поздравя за новия ви дует с Влади Ампов. Интересът към него нараства с всеки изминал ден, носейки му все по-голяма популярност - факт, за който свидетелства не само бързо покачващата се бройка на прегледите му в YouTube, но положителните коментари, редящи се под видеото в сайта. А това е само една от платформите, на която "Адженда" е достъпна, естествено, без да броим телевизионния и радио ефир, където също се върти. Кажи ми, радва ли те положителният начин, по който хората приемат парчето?

Песента излезе преди по-малко от месец, а вече я чуваме да звучи навсякъде. Отзивите са положителни и това е прекрасно - хората се усмихват, забавляват и създават свежи летни спомени, слушайки "Адженда". И Графа, и аз сме много щастливи, че хората успяват да уловят и съпреживеят закодираното щастие в песента.

Няма спор, че песента има изключително свежо звучене, което несъзнателно пренася слушателя на морския бряг, зареждайки го с добро настроение. Като артист, това ли е музиката, която обичаш да правиш, залагайки на позитивните емоции, повдигащи духа, или предпочиташ да изпълняваш балади, пропити с чувства, докосващи сърцето?

На 15-ти май, навръх рождения ми ден, излезе четвъртият ми албум "Ин и Ян", в него има както емоционални и чувствени песни в по-бавно темпо, така и много танцувални и позитивни мелодии, обичам и двете. За да се чувствам удовлетворена като изпълнител и автор, винаги съм залагала на разнообразието и експериментите.

Изминаха цели шест години, откакто работихте за последно с Графа над общ сингъл. Защо чакахте толкова дълго, преди да се захванете с нов музикален проект?

Не бих го нарекла чакане. Творческите срещи са смислени, само когато са в правилния момент и имаш правилната идея за песен. Всичко друго оставя послевкус за самоцелност.

Чия всъщност бе идеята сега да запишете "Адженда"?

Графа ме покани, той е и авторът на музиката и текста.

Снимка: Monte Music

Няма никакъв спор, че клипът пасва идеално на цялостната концепция и атмосфера на песента. В тази връзка кое бе мястото, превърнало се във ваша снимачна площадка, и как се спряхте именно на него?

Идеята за мястото е на режисьора на видеото Люси Иларионов. Снимахме един цел ден, от изгрев до залез, а основната локация е устието на река Камчия.

Няма да е никак преувеличено, ако се каже, че от кадрите струят истинска радост и веселие. Означава ли това, че искрено се забавлявахте по време на снимките?

Всички танцьори и музиканти, които участват във видеото, са наши добри приятели. Хора, с които работим от близо 10 години и споделяме концерти, турнета, пътувания. Хореограф е Радостина Точева, участват и музикантите Сашо Обретенов, Васил Крумов и Венци Трифонов. Беше си ден, в който успяваш да отидеш на плаж с приятели.

Ти самата участваш в танците. Лесно ли ти бе да изпълниш хореографията, включваща движения в стила на Шакира, върху горещия пясък?

В пясък се танцува изключително трудно, но аз имам опит със снимките на "Приливи и отливи", където заедно с танцовия ми партньор правихме дори пируети и поддръжки на брега.

В припева на парчето пеете: "Слагам Х, поне за ден в моята адженда (или "дневен ред" - от англ. език)", кога обаче бе последният път, в който съвсем спонтанно реши да задраскаш всички отговорности в графика си, отдавайки се на някое вълнуващо приключение?

Работохолик съм и доста рядко можеш да ме видиш в покой, винаги съм на педал. Едно от нещата, на които все още се уча, е да намирам време за презареждане на батериите. "Адженда" може да се възприеме и като своеобразно напомняне и към мен самата, че не е лошо да поосвобождавам графика си поне от време на време. Трудно ми е, особено сега, когато отново можем да правим концерти и турнета, щастлива съм на сцената и дори не се сещам за почивка.

Снимка: Официален профил в Instagram

Когато двама души работят заедно толкова дълго време, колкото вие с Графа, просто няма как всеки от тях да не научи нещо от другия, при това не само в професионален план. Кой бе най-важният урок, който той ти преподаде?

Вдъхновяващо е да имаш личния пример на толкова успешен изпълнител у нас. Мисля, че едно от най-хубавите качества, които Графа има като музикант, е безкомпромисността. Това, че никога не си позволява на смислената, качествената идея, да падне в жертва на временни моди или "печелбарство".

Навърши 30 г. през месец май. Какво си пожела, преди да духнеш свещичките на тортата?

Здраве.

Снимка: Официален профил в Instagram

А как отпразнува специалния си ден?

На сцена, обградена с приятели, фенове и музика. На връх рождения ми ден, както вече споменах, с голям клубен концерт представих албума си "Ин и Ян".

Като спомена албума си, неотдавна в родината ни стартира твоето турне, носещо същото име, което ще приключи в началото на септември. Колко концерта остават до края му и къде ще се състоят те?

Купи билет

Остават ни концертите в София, Бургас, Велико Търново, Монтана и Добрич. Всички те са на големи открити сцени, а музиката ми е аранжирана за мащаба на симфоничен оркестър, който маестро Максим Ешкенази дирижира. Оркестрациите на песните направиха невероянтите Румен Бояджиев-син и Славил Димитров, а концертите ни в Летния театър във Варна и в Античния театър в Пловдив, бяха истинска магия. В момента обаче се вълнувам от предстоящата ми среща със софийската публика на 5 август в Кино Кабана. Това е едно от най-очарователните места за концерти на живо в сърцето на столицата.

Една от спирките, които изброи по пътя си, е родният ти град - Велико Търново, който несъмнено има огромна сантиментална стойност за теб. Вълнуваш ли се от срещата с тамошните си почитатели?

Нямам търпение, за първи път ще имам самостоятелен концерт в Летния театър в града. Той е абсолютно реновиран и изглежда невероятно. Семейството ми ще бъде в публиката, което прави концерта много специален са мен.

Как се отнасят към теб хората, когато се върнеш там? Спират ли те по улицата, за да ти кажат колко се гордеят с постиженията ти?

Да, много са мили.