Известният сръбски актьор Мики Манойлович планира да снима филм за убийството на премиера на Сърбия Зоран Джинджич, съобщават от БТА, цитирайки сръбския вестник "Курир".

"Отдавна имам идеята да снимам филм за престъплението, което до голяма степен промени хода на сръбската история. Това няма да бъде филм за самия акт на убийството, а за всичко друго около престъплението. Би било нещо отвъд Марио Пузо. Това ме привлича, но е крайно рисковано. Във всеки смисъл", каза Манойлович за "Вечерни лист".

Той не разкрива подробности за това кога може да бъде заснет филмът и кои актьори биха участвали в него.

Това би бил първият филм за убийството на сръбския премиер. Досега то бе тема в театъра и книгите. Предишни години в белградските театри бяха играни няколко постановки за Джинджич.

Джинджич бе премиер на Сърбия от 2001 до убийството му на 12 март 2003 г. Той бе убит на входа на сградата на сръбското правителство. Максимални присъди затвор за атентата получиха членове на престъпния Земунски клан, сред които и ръководителите на някогашната Част за специални операции, т.нар. Червени барети, Милорад Улемек Легия и Звездан Йованович.

Манойлович е звезда в признатите по света български филми на на Стефан Командарев "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" и "Съдилището".