Март е месецът, в който пролетта отваря нежните цветове на новия живот. Месецът, в който жените празнуват свободата си да бъдат това, което са. Март е месецът, в който Dir.bg си постави за цел да ви представи вдъхновяващи, силни и успели българки.

Кулминацията бе конференцията She's the ONE, която препълни "Клуб 1" на НДК. Осем дами разкриха пред публиката своята истинска вътрешна сила, разказаха за успехите и провалите, и малките неща, които ги карат да продължават да бъдат едни от най-добрите в своята сфера. Лекторите на събитието бяха Ваня Николова - сценарист на "Под прикритие" и "Връзки", актрисата Биляна Петринска, д-р Цветеслава Гълъбова - директор на психиатрична болница "Св. Иван Рилски", Ивет Григорова - собственик на модна агенция Ivet Fashion, Ива Русинова - дрифт и рали пилот, Любомила Кривошиева - основател на фондация "Диви животни", Екатерина Лашова - майстор-керамик и Аделина Банакиева - благотворител и активист.

Грандамата на българския театър Стоянка Мутафова бе почетен гост на събитието. Мутафова сподели с аудиторията, че никога не се е чувствала успяла жена, защото не се опиянява от положителните емоции и няма момент, в който да се възхищава от себе си. Най-възрастната играеща актриса в света допълни, че щастлива се чувства, когато детето ѝ е добре. Дъщеря ѝ Мария Грубешлиева-Муки на свой ред ѝ благодари, че я е нарекла дете и каза: "Стоянка живее на сцената. Там тя се чувства пълноценна."

Стоянка Мутафова поздравява публиката

Снимка: Dir.bg, заснето със Samsung Galaxy S10+

Сред популярните гости бяха още актрисата Лилия Маравиля, моделът Розмари Тишер и мотоциклетистът Ангел Караньотов. Водеща на събитието бе красивата продуцентка на видео съдържанието в Dir.bg Ренета Веселинова.

Вижте снимки >>

Ивет Григорова и Вяра Младенова, Avdertising specialist, Dir.bg

Снимка: Dir.bg, заснето със Samsung Galaxy S10+

"Понякога помощта идва от табуретката вдясно."

Ваня Николова разказа как "Как провалът може да ви доведе до правилния адрес", а спасението обикновено идва най-неочаквано - "От места и ситуации, които не предполагате. Научавате се да бъдете търпеливи."

Трите житейски истории на Ваня Николова заредиха публиката с емоцията, която само една добре разказана история може да донесе. С първата разкри как е открила призванието си да бъде "човекът зад сцената". Като 9-10-годишно момиченце, по време на визита на ген. Добри Джуров в родния ѝ град, Ваня участва в рецитал пред 5000 души и забравя текста на стихотворението за партията. Вторият си важен урок Ваня научава, докато е млада репортерка. Тя успява да си уреди интервю с Валери Петров. Тя е на 23, той на 79 и е известно, че рядко говори пред медиите:
"Готвих се цяла седмица, написах 200 въпроса, настъпи уреченият ден. Звъня на вратата, той отваря - поглежда ме все едно вижда пощаджийката и казва, че интервюто е отменено вчера от редакцията. Дали интервюто на друго момиче."

Д-р Цветеслава Гълъбова, Ваня Николова и Лилия Маравиля

Снимка: Dir.bg, заснето със Samsung Galaxy S10+

Третата история е за един труден момент с неочаквано щастлив финал:

"Напуснах "Под прикритие" и отидох да правя нов проект, който се провали. Един ден Лилия Маравиля ми се обади и каза: "Дай да направим нещо, трябва да играя." Имах в главата си една идея - "Връзки". Разбрах, че пиеса не мога да направя, нахвърлях историята и започнах да търся продуцент, който да го реализира."

Именно така се ражда успешният комедиен сериал на Ваня.

Розмари Тишер

Снимка: Dir.bg, заснето със Samsung Galaxy S10+

"Никога не залагайте на позитивното мислене. "

Това каза д-р Цветеслава Гълъбова, обяснявайки:
"Трябва критично мислене - трябва да има извличане на поука от минал опит. Иска се критично, аналитично мислене и не самобичуване. Бъдете великодушни към себе и към околните."

Тя плени публиката с историята си за това как е решила да се занимава с медицина:
"Решението да стана психиатър взех в 9 клас. Майка ми беше купила "Мъжът и жената интимно". Ровейки за книги, попадам на това и за две вечери я изгълтах и реших да стана сексолог. Проучих, че трябва да завърша медицина. В края на 9 клас ми попадна критическа литература за Фройд и в този момент сексологията беше заменена с психиатрия. Твърдо го реших."

Откакто е директор на Държавната психиатрична болница в Курило, вече 10 години, целта ѝ е да се пребори за модерна клиника, а когато министри я питат защо настоява, тя отговаряла: "Защото мисля, че софиянци имат нужда."

Биляна Петринска

Снимка: Иван ГРИГОРОВ/Dir.bg

"За мен успехът е да си щастлив."

Това заяви от сцената ни Биляна Петринска, а в средата на презентацията си тя спонтанно реши да изпее фрагмент от ария на опера от Пучини, последвана от бурни аплодисменти. Емоционалната актриса разказа как е искала да превърне всичко, което е умеела като дете - да пее и да рецитира, в професия. Тя продължи мисълта на д-р Гълъбова, че целта не бива да се изпълнява на всяка цена и допълни:

"Винаги съм тръгвала към нещата с идеята да се проверя."

Сподели и колко важно е за нея, че се е научила да цени самотата си. Тя разкри себе си, споделяйки какво е да станеш майка за първи път на 44 години, след като си срещнал правилния човек, и как това я променило.

"Синът ми ме учи на много неща. Той успява да ме заземи, да ценя времето си да не се ядосвам за глупости. Продължавам да обожавам работата си, но всичко е пастелно - имаш някакъв смисъл над това."

Екипът на DOVE

Снимка: Dir.bg, заснето със Samsung Galaxy S10+

"Искам го, трябва да го имам за вчера."

Това е сентенция на първата българка дрифт и рали пилот Ива Русинова, за която близките ѝ се подиграват. Тя разказа за пътя си от ученичка, влюбена в медицината, която преследвайки мечтата си посещава лекции и упражнения заедно със студентите, до един ден - на 18, когато се качва за първи път зад волана на автомобил и открива, че това е страст по-силна от всичко.

Тя успява да реализира и собствена модна линия и то само защото не успява да открие това, което си представя, по магазините. Всъщност най-важното нещо за Ива е времето, защото то е безплатно, но е безценно.

"Ако искаш да бъдеш богат, застани на оживен ъгъл и помоли хората да ти дадат всичките си пропилени часове", облече в думи философията си за живота Русинова.

Ива Русинова

Снимка: Иван ГРИГОРОВ/Dir.bg

"Ключът: Да обичаш работата, която вършиш, а аз не просто я обичам, аз я обожавам."

Думи на Ивет Григорова, която вече почти 25-години управлява една от най-успешните модни агенции в у нас. Всичко започва, когато отива да придружи сестра си на кастинг за модели, а собственичката на агенцията я забелязва и я кани да се занимава с моделинг. След създаването на Ivet Fashion тя преминава през много премеждия - заплахи, посегателства, раняване на близък човек. Въпреки тежките ситуации и моментите, в които е на косъм да се откаже, днес тя се радва на успеха на моделите си, които са стъпили на всички континенти, където има развита модна индустрия. И тъй като тази професия се развива от една крехка възраст, Ивет и букерите ѝ са хората, които винаги са до своите момичета, дори да ги делят хиляди километри.

"За да създадеш успешни модели, трябва да станеш тяхното второ семейство и да ги подкрепяш изцяло."

Снимка: Dir.bg, заснето със Samsung Galaxy S10+

"Любопитството е движещият момент на креативния човек."

Това каза майсторът-керамик Екатерина Лашова, докато разказваше за пътя си от огънчето, което един документален филм за Парижката академия на изкуствата разпалва в нея, през Националната художествена академия, Брюксел и така до Париж. Прибирайки се в България с диплома от френската столица, никой не желае да я вземе на работа. Тя решава да напише мотивационни писма за стаж, които разпраща и след две седмици получава отговор от белгийския дизайнер Питър Стокман, който не приема стажанти, но все пак я кани да отиде при него. По-късно, когато тя го пита защо, той ѝ отговаря:
"Е, как някой от България ще е чувал за мен и аз няма да го взема?!"

Вече 13 години Лашова има своето местенце и прави едни от най-готините чаши, които сме виждали. 10 години твори в ателието, което баща ѝ решава да направи на мястото на кокошарника в двора им. "Родителите ми са най-големите ми фенове", каза тя.

Снимка: Dir.bg, заснето със Samsung Galaxy S10+

"Огромен проблем за хората е, че те израстват с приказките, които дават очовечена представа за дивите животни."

Създателката на фондация "Дивите животни" Любомила Кривошиева по прякор Язовеца казва за себе си:

"Нямам личен живот - денонощно съм човекът за дивите животни".

Причината да се включи сред лекторките на събитието обаче не е за да говори за себе си, а за да популяризира каузата си, а тя е да спасява дивите животни по начин, който им позволява да живеят пълноценно в собствената си среда. "Реално животните, след като съществуват в природата, всеки има своята роля и не е работа на човека да ги определя", казва Любюмила.

Снимка: Dir.bg, заснето със Samsung Galaxy S10+

"Опитайте се да не пречите, защото в България адски много хора пречат."

Това е призивът на Аделина Банакиева, която почти зарязва работата, която обича, за да се посвети на каузите, за които се бори - да помага на майки на пълнолетни деца с увреждания. Майката на петима синове, която от 6 години живее с онкологично заболяване каза:
"Всеки има проблем, който е ужасно тежък и трябва да го решиш, защото знаем как стоят нещата с институциите в България. Разпродаваш си нещата и в един момент се оказва, че правиш спекулативна дейност, за да плащаш на някого тока, защото не може да си го плати сам, а е човек с увреждания, който не може да живее без ток."

Аделина разказа, че в това няма нищо вдъхновяващо и човек се чувства крайно безпомощен. Според нея пътят на България да добие вид на цивилизована държава е:
"Да бъдем цивилизовани към хората с увреждания, към животните и към децата."

Dir.bg благодари на всички, уважили събитието своите партньори DOVE, SAMSUNG, Филип Морис България, FREYWILLE, Marc O'Polo за подкрепата в реализацията на едно от най-впечатляващите пролетни събития, посветени на жените - She's the ONE! Стратегически партньор на събитието е НДК.

Снимка: Dir.bg, заснето със Samsung Galaxy S10+